måndag 21 juli 2008

Pizzadeg

Trots att jag inte använde mej av receptet på pizzadegen ur Bar Italia så kan jag ju vara snäll och dela med mej av det ialla fall. Med den här degen ska det bli tunna och krispiga pizzor.

Italiensk pizzadeg
3 dl kallt vatten
1 msk olja
1½ tsk torrjäst
500g vetemjöl
1 tsk salt

Häll vatten och olja i en bunke. Ta kallt vatten, varmare vatten ger snabbare jäsning men det blir godare med långsam jäsning. Lös upp jästen, blanda ner mjölet. Arbeta ihop till en deg. Knåda den smidig och blank. Knåda länge gärna 15-20 min. Arbeta in saltet efter haöva tiden. Täck över med en bakduk och låt jäsa till dubbel storlek. Sätt på ugnen när degen är klar. Högsta temperatur, över- och undervärme. Knåda igenom degen igen, låt den vila 15 min. Dela degen i 5 delar, kavla ut till tunna pizzor.

I boken skriver dom även att man helst ska tillaga pizza på en baksten. Men har man ingen sådan så tipsar de om att man kan ha en upp och nedvänd bakplåt som hela tiden står i ugnen och är het. Skjut in pizzan på dukten ovanpå den heta plåten.

//Hanna

Inga kommentarer: