Riktig söndagsmiddag vart det idag, stek! Har fått en massa älgkött av Joels bror, så det är älgstek. Hittade ett bra recept på coop.se, såsen vart supergod!
Älgstek med gräddsås
älgstek, ca 1,3 kg
2 tsk timjan
6-8 enbär
1 lagerblad, smulat
5 persiljekvistar
1/2 liter köttbuljong
Gräddsås:
sky, från steken
3 msk vetemjöl, + vatten
2 dl grädde
1 dl svart vinbärsgelé
Hetta upp matfett i en stekgryta och bryn steken runt om. Salta och peppra. Stick in en köttermometer med spetsen mitt i den tjockaste delen. Krydda med timjan, enbär och lagerblad. Lägg i persiljestjälkar och slå på buljongen. Stek tills termometern visar 75º. Ös då och då. Håll steken varm och låt den vila 10-15 minuter innan den skärs upp.
Sila skyn. Blanda mjölet med lite vatten och vispa ner redningen i skyn. Koka upp och koka 3-5 minuter. Tillsätt grädden och sjud ytterligare ett par minuter. Rör ner gelén och smaka av.
Filmen igår var bra, mycket bättre än förväntat! Den var ju nästan 3 timmar lång så jag trodde att den skulle bli lite dryg men det kändes faktiskt inte att den var så lång.
//Hanna
4 kommentarer:
Vi åt också stek till middag idag. Passar verkligen fint en söndag :)
Vilken supersmarrig söndagsmiddag ! Jag är så sugen på Älgkött. Hoppas att min morbror får tag på någon när han jagar ;D
Ska faktiskt iväg och se den filmen ikväll :)
Ha en fortsatt fin söndag !
det ser supergott ut! :)
Malin: Visst gör det!!
Carro: Ja vi har verkligen tur som får älgkött lite då och då!!
Filibabba: Smakade väldigt bra... men inte som mommas, såklart! =)
Skicka en kommentar