söndag 14 december 2008

Havrekex.




Idag har jag och mamma bakat kex, en massa kex! Vi gjorde dubbelsats av havrekexen ni ser på bilden ovan och dubbelsats av de salta sesamkexen som kommer upp på mammas blogg senare!

Havrekex
100 g smör
1 1/2 dl mjölk eller vatten
2 msk strösocker
1/2 tsk salt
3 dl havregryn
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver

Smält smöret i en 2-liters kastrull. Ta kastrullen av plattan. Häll i mjölk eller vatten. Vatten gör kexen lite hårdare. Blanda samman de torra ingredienserna, rör ner blandningen i vätskan som gott och väl håller ljummen temperatur. Arbeta degen tills den släpper kastrullkanten. Dela degsatsen i två lika stora delar.Platta ut de två degbitarna till en kaka på varsitt bakplåtspapper. Kavla degen tunt till ett sjok som mäter ungefär 30x60 centimeter. Rulla en kruskavel hårt över den färdigkavlade degplattan så att mönster bildas. Ruta degplattan i jämnstora kex med en degsporre. Grädda kexen mitt i ugnen i 200 grader ungefär 10 minuter tills de fått gyllenbrun färg. Knappt gräddade kex får inte lika välutvecklad smak som när de fått aningen brunfärg. Låt kexen svalna på plåten. Förvara dem sedan i tät kakburk.

Ja, det tog mest hela dagen att grädda alla kexen! =) Men vi var även ner på gamla skolan en sväng där barnen i byn hade ordnat ett luciatåg! Det var så gulligt så!

Idag fick jag två påsar med älgkött av Rolle! Fick en påse av honom förra helgen också så nu är frysen fylld med färs, grytbitar och stekar! Tack så mycket Rolle!!


//Hanna

12 kommentarer:

Anonym sa...

Åh vilka fina kex! Min mormor gjorde såna där när jag var liten. Jag testade en gång själv när barnen var små och de glömmer dom aldrig för vi matade rävungarna med dom för de blev inte som de skulle!
Ha det fint/Karin

Anonym sa...

Men så gott och lyxigt med hembakade kex! Har aldrig gjort detta, så det här är definitvt en sak jag bara måste testa! :-)

Vickan sa...

Perfekt,jag har letat efter kexrecept nu ett tag.Tänkte att det skulle vara trevligt att ge bort hembakade kex och hemmagjord marmelad i julklapp.
Får bli det här receptet :-)

Anonym sa...

Låter jättegott med havrekex. Jag gillar havre jättemycket så dessa skulle jag nog upskatta.

Hälsningar Nadja

Anonym sa...

Hanna! Så smarrigt med kex. Men jag behöver middagstips. Och kex kan man väll inte äta sig mätt på!? (Kan man säkert iofs) Hjälp!

Anonym sa...

vad goda dom såg ut! jag gjorde liknande förut, men dina såg mycket godare ut. man kanske kan doppa halva i mörk choklad rent av? ;)

Anonym sa...

Detta ska jag testa att baka. Aurora älskar kex så det låter helt perfekt! :)

fruktsallad sa...

Havrekex gjorde vi alldit när jag var mindre. Jag är sugen på att baka kex i år faktiskt. Jag har hittat ett recept, men nu velar jag...

Anonym sa...

Hjälp vad goda dom såg ut. Havre i kakor är oslagbart!

Hanna sa...

Karin: Vi råkade bränna en del kex som fåglarna fick!

Jennie: Det tycker jag, de vart jättegoda!

Vickan: Precis vad jag har tänkt! =)

Nadja: Ja, det tror jag, dom var riktigt goda.

Madde: Biffarna jag käkade i dag var supergoda! ;)

Carolina: Det lät som en jättebra idé!!

Unga morsan: Gör det! Jag rekommenderar dom!

Fruktsallad: Dom här kexen vart riktigt goda, påminner lite om digestivekex.

Umma: Visst är det! =)

Ylva i Lund sa...

Tusen tack! Oj vad goda de blev! Tänker ge kexen i present till mina mamma och pappa; måste tejpa igen burken ordentligt så jag inte råkar äta upp allihop...

I utbyte får du ett av mina riktigt klassiska skorprecept, som har bakats i familjen ända sedan jag var riktigt liten. Utmärkt att göra tillsammans med småbarn. Degen är lika god som de färdiga skorporna.

Grahamsskorpor

5 dl grahamsmjöl
6 dl vetemjöl
1/2 dl socker
1 tsk salt
1 msk bakpulver
150 g smör
2 1/2 dl mjölk

Blanda de torra ingredienserna. Smölt smöret och rör ner tillsammans med mjölken. Kavla ut degen till en platta, 1 1/2 cm tjock. Dela i rektanglar. Grädda i 225° under 10 minuter. Klyv skorporna och rosta i 225° under 8 minuter. Eftertorka i 100° tills de är lagom torra.

Anonym sa...

Fantastiskt goda och så enkla att göra :o)
Bakade till jul och nyår - blev mycket populära bland de som smakade! Föredrar varianten med mjölk.

Var sugen på dessa i morse när jag vaknade, så i em vankas havrekex :o)

Anette, Östersund