söndag 13 januari 2008

Rågbullar

Eftersom jag faktiskt lyckades med bakningen så tyckte jag att det var lika bra att fortsätta. Hembakad bröd är alltid godast. Hittade ett recept på dom här goda och nyttiga bullarna.

Rågflingebullar
50 g jäst
½ dl olja
5 dl vatten
1 msk honung
2 tsk salt
1 dl rågkross
3 dl rågflingor
1,1 - 1,2 liter mörkt lantbrödsmjöl

Smula jästen i en degbunke. Se till att matoljan blir rumsvarm eller blanda den med vattnet och värm till 37 grader. Lös upp jästen i lite av spadet och tillsätt sedan resten. Tillsätt sedan honung, salt, rågkross och rågflingor. Arbeta in mjölet med maskin till degen blir lagom fast och släpper bunkens kanter. Jäs övertäckt i 30 minuter. Ta upp degen på en arbetsbänk med lite mjöl på. Knåda degen ordentligt. Dela den i 2 längder. Dela varje längd i 10 bitar och forma varje bit till en oval bulle. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa övertäckta ca 30 min. Grädda mitt i ugnen i 225 grader i 12-15 minuter.


Jag var ner och bytte min kamera idag. Det visade sej att det inte var automatisk blidstabilistator på den, och det är ett måste för min del då jag alltid är mer eller mindre skakis. Den nya kameran har automatisk antiskak och en massa roliga inställningar som den tidigare inte hade. Det känns bra att jag bytte. Att kortet på rågbullarna går åt det gula hållet beror inte på att den här kameran är sämre, utan helt enkelt på att jag råkade ställa in gult färgfilter. Jag hann med en hel radda med svordomar över hur dåliga kort det vart med den nya kameran innan jag insåg det. Haha!


Nu ska jag gå och koka soppa.

//Hanna






2 kommentarer:

Anonym sa...

ha ha... typiskt dig att hetsa upp dig innan du kollat riktigt.... men gula bullar är ju fint =)
kram

Hanna sa...

hm, vad konstigt... Joel tyckte också att det var typiskt mej.. vart har ni fått de i från? =P