torsdag 3 januari 2008

Nyårsafton



I år firade vi nyårsafton hemma hos min mamma, det var jag och Joel, Sara och Niklas, mamma och Örjan och Danne. Det var en heltrevlig kväll med god mat och trevligt sällskap. Ett spel som jag verkligen kan rekommendera är: Med andra ord. Hur roligt som helst, enkelt och snabbt, vi hann spela i flera omgångar under kvällen. Dagen till ära hade vi en underbar 3rättersmiddag. Så här såg menyn ut:

Förrätt
Grön ärtsoppa med örtkräm
Ungsrostade baugetteskivor med örtsalt

Huvudrätt
Tjälaknul med potatsgratäng, rostade grönsaker och pepparsås
Tomat och Rödlökschutney, Sallad med granatäppel.

Efterrätt
Chokladmousse med hallon och blåbär.

Maten var ooootroligt god, mammas pepparsås är något av de bästa som finns, törs dock inte fråga hur hon gör den då jag är rädd att det är ganska mycket vispgrädde i den. Men vad gör väl det på Nyår?? Tomatochäppelchutneyn var supergod och den ska jag definitivt fråga efter receptet på.

Ärtsoppan och örtkärmen stod jag för. Käkade en grön ärtsoppa för ett par år sedan, den var ganska stark och väldigt god. Inte samma hetta på den här soppan men med örtkärmen vart det minst lika gott som sist. Brorsan som stod och rynkade på näsan när jag rörde i kastrullen och sa att han inte ens tänkte smaka på det åt 2 portioner. Och när min brorsa gör det, då är det bra betyg! =)

Grön Ärtsoppa
500 g frysta ärtor
1 gul lök
8 dl vatten
2 st buljongtärningar
1 msk soja
2 dl vispgrädde
1 tsk potatismjöl
1-2 tsk pressad citronsaft
Salt och peppar

Hacka löken och stek den glansig. Koka upp buljongvattnet i kastrullen, lägg i buljongtärningarna och sänk värmen. Häll av hälften av buljongen i ett litermått och lägg i ärtorna i buljongen som är kvar i kastrullen, låt dom koka i sju minuter tillsammans med löken. Mixa ärtorna till en slät grön soppa med en stavmixer, akta så att du inte bränner dej då de kan skvätta rätt bra. Häll i soja, citronsaft och hälften av grädden resten av buljongen koka upp. Häll potatismjöl i en liten skål och häll i några matskedar av soppan, rör om så att potatismjölet löser sig och häll redningen i soppan. Rör om. Låt soppan koka upp igen. Smaka av med salt och peppar. Vispa upp resten av grädden tills den blir tjock. Rör ner grädden, servera varm med örtkrämen.

Örtkräm
2 dl creme fraiche
½ - 1 dl färska örter, tex basilika, rosmarin, dragon
1 riven vitlöksklyfta
örtsalt
1 dl riven parmesanost

Blanda samman alla ingredienser och låt den stå och dra åt sej smakerna innan den serveras. I orginalrecepet användes Kesella och inte Creme fraiche, ett mycket lättare alternativ men det var slut när vi var på affären klockan 3 på nyårsafton. Otippat va!?

Nu ska jag lägga mej ner i soffan och börja läsa Stieg Larssons Flickan som lekte med elden.
//Hanna

2 kommentarer:

Anonym sa...

Gott nytt år och god fortsättning!

Anonym sa...

Nu har vi gjort både Anettes lax - superdupergod!! och din gröna ärtsoppa har vi ätit idag. Vi åt Ernst-pizza till och det blev väldigt gott!
Det är bara att vi kan kika in till dig och få lite middagstips! ;)