tisdag 22 september 2009

Rödbetssoppa.

Röbetor är ju väldigt gott. Favoriten är nog ungsbakade tillsammans med lax med fetaoströra, mmm, det åt vi i fredags! Idag gjorde jag soppa på rödbetor, man måste ju passa på nu när det är säsong! Testade ett nytt recept från recept.nu. Fick krydda rejält med vitpeppar, svartpeppar och chilisalt för att få lite sting på den, men det vart gott... och MYCKET!

Rysk rödbetssoppa
400 g rödbetor
1 gul lök
det vita från 1 purjolök
200 g vitkål
200 g morot
100 g rotselleri
2 vitlöksklyftor
2 msk smör
2 liter grönsaksbuljong
salt och peppar
créme fraiche el gräddfil
persilja eller färsk timjan

Skala rödbetor, lök, morot och selleri. Ansa och skölj vitkål och purjolök. Grovriv hälften av rödbetorna samt lök, vitlök, morot, selleri och vitkål. Skiva purjolöken tunt. Smält smöret i en kastrull och fräs de strimlade grönsakerna på svag värme under omrörning. Tillsätt buljongen och koka upp. Skumma noga. Smaka av med salt och nymalen vitpeppar. Låt koka sakta tills grönsakerna mjuknat, 10-15 minuter. Riv de sparade rödbetorna fint och sila saften eller pressa den direkt i råsaftpress. Tillsätt 1 dl av rödbetssaften i soppan strax innan den serveras. Det är den som ger soppan dess röda färg.
Häll upp soppan i varma tallrikar och garnera med hackad persilja eller färsk timjan och en klick crème fraiche eller gräddfil.

//Hanna.


3 kommentarer:

Emilies Skafferi sa...

Låter mycket gott och spänande.

Hanna sa...

Emelie: Ja jag gillade det, rödbetor är ju jättegott!!

carolina sa...

är det inte Borstj? eller är det med någon annan röd grönsak? ;)