fredag 2 januari 2009

Fläskfilé med chilipesto.

Gott nytt år allihopa!
Då var man tillbaka till jobbet efter den härliga julledigheten! Nyårshelgen spenderades uppe i Gräftåvallen med trevligt sällskap! Tyvärr fick Jessica fara in på akuten dagen innan nyår pga magsmärtor och vart sedan inlagd... så hon kunde inte följa med! Det var inte alls kul. =(

På nyårsafton åt vi toast med skagenröra och laxröra till förrätt. Fläskfilé med med chilipesto, klyftpotatis, varm körsbärstomatsallad och en sås till huvudrätt och créme brüle till efterrätt. Här är recept på huvurätten.

Fläskfilé med chilipesto.
600 g fläskfilé
1 tsk salt
2 krm peppar, grovmald
2 msk smör

Chilipesto:
3 msk pinjekärnor
2 st vitlöksklyftor
1 msk spansk peppar, hackad
0,5 dl solrosolja
3 msk tomatpuré
0,5 tsk salt

Sås:
1 dl sky
2 msk kalvfond
2 dl lätt crème fraiche
2 tsk kinesisk soja
1 krm peppar

Sätt ugnen på 225°. Börja med chilipeston. Rosta pinjekärnorna i en torr stekpanna tills de doftar. Kör skalad vitlök, pinjekärnor, chili, olja, och tomatpuré i en mixer eller med mixerstav, till en puré. Smaka av med salt. Krydda och bryn fläskfilén runt om i smör i en stekpanna. Lägg den på ett ugnssäkert fat och bred på lite av chilipeston. Sätt en köttermometer i mitten på filén där den är som tjockast. Stek mitt i ugnen ca 20 min. De är klara när innertemperaturen är 65°, Låt köttet vila 10 minoch temperaturen eftersteker till 70°. Häll 1 dl vatten i stekpannan och sila över det i en kastrull. Tillsätt fond, creme fraiche och soja och koka upp. Smaka av med salt och peppar. Skiva köttet och servera resten av peston vid bordet.

Nyårsdagen verkar vara pizzans dag. I går när vi kom hem från fjällen kände vi inte alls inspiration eller ork till att laga någon middag så därför beställde vi pizza via nätet. Efter tio minuter ungefär ringer de upp från pizzerien och säger att de har så mycket beställningar att vi skulle få vänta i över två timmar innan det var dags för våra. Vi hade räknat med att det skulle ta tid så det var helt ok, pizzeriakillen lät dock rätt besviken när vi sa att vi kunde vänta. 2½ timme senare kommer pizzorna och hon som körde ut dom berättade att de var kaos. De fick in fler pizzabeställningar än en dag under storsjöyran. När de kom på morgonen hade de 40 körningar som låg och väntade på dom. =O

Lägger upp recept på sallad och efterrätt senare.

//Hanna


2 kommentarer:

Anonym sa...

God Fortsättning!

Hanna sa...

Anna: Tack detsamma Anna! =)