söndag 8 februari 2009

Nyttig pirogdeg

Den här pirogdegen är lite nyttigare med grahamsmjöl och inte lika mycket margarin som andra pirogdegar. Den här degen räckte till 4 plåtar piroger, ca 40 stycken.

Pirogdeg
100 g jäst
7,5 dl mjölk
2,5 dl vatten
100 g smör eller margarin
4 tsk socker
4 tsk salt
10 dl grahamsmjöl
14 dl vetemjöl

Smula ner jästen i en degbunke. Smält smör/margarin i en kastrull på spisen. Tillsätt mjölk, rör om och värm till 37 grader. Häll lite över jästen och rör tills den är upplöst. Tillsätt sedan resten. Tillsätt salt och socker och rör om. Tillsätt grahamsmjöl och det mesta utav mjölet. Kör med elvisp med degkrokar tills det blivit en deg. Tillsätt det sista mjölet och kör till en jämn deg. Låt jäsa 40 minuter under bakhandduk.

Ta upp degen på bakbord och knåda den några minuter. Dela i mindre delar, kavla ut och stansa ut runda plattor. Lägg på fyllning på ena halvan av den runda plattan och lämna även ett par centimeter i kanten. Vik ihop och tryck ihop i kanten med en gaffel. Lägg upp pirogerna på bakplåtsklädda plåtar. Låt jäsa ca 20 minuter. Pensla med uppvispat ägg. Grädda pirogerna i nedre delen av ugnen i 225 grader i ca 15 minuter, när de har fin gyllenbrun färg är de klara.

//Hanna



Inga kommentarer: