lördag 23 februari 2008

Fattiga riddare med fruktchutney.


Idag åt jag och mamma en riktig lyxfrukost, fattiga riddare med fruktchutney. Receptet på fruktchutneyn finns i kokboken Streetfood av Marcus Samuelsson. Där serverar dom den till choklad crêpes, låter inte helt fel det heller. Receptet på chutneyn har vi ändrat lite grann. Så här gjorde vi.

Fruktchutney
1 msk matolja
1/4 tsk kanel
1/4 tsk malen kardemumma
1 tsk garam masala
1 lagerblad
½ l frukt, vi använde 2 gula plommon, 1 päron, en klase blåa vindruvor
1/4 dl socker
½ dl bär, vi använde trädgårdsbär (svarta och röda vinbär, björnbär, hallon och blåbär)
En näve russin
Saft av en halv lime
flagad mandel

Fräs kryddorna och lagerbladet i oljan i ca 2 min. Lägg ner frukterna och fräs i ungefär 5 minuter, stör sedan i sockret och låt det koka i ca 10 min. Häll i de tinade bären. Rör om. Pressa i limesaften och kasta i russin. Puttra 5 minuter till. Ta sedan av det från plattan och låt det svalna lite. Blanda i mandeln.

Fruktchutneyn var hur god som helst, den gör sej alldeles säkert tokbra till chokladcrêpes, eller kanske glass!?

//Hanna

Inga kommentarer: