lördag 8 januari 2011

Chili con carne med mörk choklad.I senaste nummret av Laga lätt fanns receptet på den här goda chili con carnen. Jag hittade inte chipotle när jag handlade så det fick bli chipotlepaste i stället, tog ca 3-4 tsk av det, vart jättebra. Fick dock tillsätta lite grädde och vatten på slutet för grytan vart lite väl mustig och "osåsig" för min smak. Dagen efteråt upptäckte jag att burken med passerade tomater stod kvar på bänken, oöppnad... så det kan ha varit därför. 


Chili con carne med mörk choklad
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
1kg nötfärs
½ röd chilifrukt
2 chipotle
4 msk tomatpuré
2 tsk råsocker
5 dl rött vin
1 burk passerade tomater
1 dl konc kalvfond
2 röda paprikor
1 burk vita stora bönor
40 g mörk choklad


Skala och finhacka lök och vitlök. Bryn köttfärs, lök och vitlök i rapsolja. Strimla röd chilifrukt och chipotle, skrapa bort fröna om du inte vill att det ska bli för starkt. Tillsätt tomatpuré, chili och chipotle, koka i 2 -3 minuter. Tillsätt råsocker, rödvin, passerade tomater och kalvfond. Låt grytan sjuda på medelvärme ca 20 min. Skär paprika i bitar och tillsätt tillsammans med bönorna, låt det puttra i ytterligare 10 min. Smaka av med riven mörk choklad och ca 2 tsk salt. Servera med avokadoröra och baguette. 


//Hanna

4 kommentarer:

Sofie sa...

Mmm....det lät gott! Ja, så kan det bli ibland att man missar vissa ingredienser men blev ju bra ändå!

KarinW sa...

Vilken härlig chili Hanna och härlig brytning med chokladen i.Du är nr 2 som lagat chili bland bloggarna jag läser, kanske betyder att jag också ska laga det snart!

junhe sa...

Låter jättegott, bara älskar chili con carne och varierar den goda rätten mycket (har dock aldrig haft i mörk choklad). tack för detta tips/ mvh junhe

Mårtenssons kök sa...

Spännande med chokladen i!