
Älgstek med gräddsås
älgstek, ca 1,3 kg
2 tsk timjan
6-8 enbär
1 lagerblad, smulat
5 persiljekvistar
1/2 liter köttbuljong
Gräddsås:
sky, från steken
3 msk vetemjöl, + vatten
2 dl grädde
1 dl svart vinbärsgelé
Hetta upp matfett i en stekgryta och bryn steken runt om. Salta och peppra. Stick in en köttermometer med spetsen mitt i den tjockaste delen. Krydda med timjan, enbär och lagerblad. Lägg i persiljestjälkar och slå på buljongen. Stek tills termometern visar 75º. Ös då och då. Håll steken varm och låt den vila 10-15 minuter innan den skärs upp.
Sila skyn. Blanda mjölet med lite vatten och vispa ner redningen i skyn. Koka upp och koka 3-5 minuter. Tillsätt grädden och sjud ytterligare ett par minuter. Rör ner gelén och smaka av.
Filmen igår var bra, mycket bättre än förväntat! Den var ju nästan 3 timmar lång så jag trodde att den skulle bli lite dryg men det kändes faktiskt inte att den var så lång.
//Hanna
4 kommentarer:
Vi åt också stek till middag idag. Passar verkligen fint en söndag :)
Vilken supersmarrig söndagsmiddag ! Jag är så sugen på Älgkött. Hoppas att min morbror får tag på någon när han jagar ;D
Ska faktiskt iväg och se den filmen ikväll :)
Ha en fortsatt fin söndag !
det ser supergott ut! :)
Malin: Visst gör det!!
Carro: Ja vi har verkligen tur som får älgkött lite då och då!!
Filibabba: Smakade väldigt bra... men inte som mommas, såklart! =)
Skicka en kommentar