//Hanna
måndag 31 mars 2008
Liten kyckling, stor kyckling.
//Hanna
söndag 30 mars 2008
Världens godaste köttfärsås
Favoritköttfärssås
500g köttfärs
3 morötter
en bit rotselleri
2 tetror krossade tomater
2 gula lökar
4 vitlöksklyftor
ketchup
tomatpuré
salt, peppar, kött&grillkrydda
Börja med att skala och riva morötterna och rotsellerin, det ska bli ungefär lika mycket rotselleri som morötter. Hacka löken, fräs grönsakerna i olivolja ett par minuter och lägg sedan över i en gryta. Bryn köttfärsen och häll över även den i grytan, i med krossade tomater och pressad vitlök. Om det inte blir tillräckligt såsigt, häll i ett par deciliter vatten eller en tetra tomater till. Smaka av med massor grillkrydda, salt, peppar, ketchup och tomatpuré. Servera med nykokt pasta. Som med alla köttfärssåser så blir den bara godare ju längre den får stå och puttra.
Det är bara när vi gör den här köttfärssåsen som vi faktiskt kan frysa in, inte ens min älskade sambo orkar äta så mycket, det blir en rejäl laddning.
lördag 29 mars 2008
Fetaostfylld kyckling med melonsalsa
Melonsalsa
½ honungsmelon
½ galiamelon
3 vitlökklyftor
1 röd lök
1 paprika
1 röd chili
jalapeno
1 lime
olivolja
chiliflingsalt, nymalen peppar
Hacka allting och blanda i en skål, häll över olivolja, pressa över en limefrukt. Smaka av med salt och peppar. Paprika tog jag med för att få lite mer färg på det, och det passade bra till. Jag använde en av mammas chilifrukter som jag hade i frysen och jag hade glömt hur fruktansvärt starka dom är, som tur var var den inte så stor!
Nu måste jag hoppa in i duschen, Jessica och Crippe kommer alldeles strax, vi ska ut och ta en öl och fira Jessicas födelsedag och hennes nya jobb. För trots att jag hatar att vi inte längre kommer att jobba tillsammans så är jag ju superglad att hon fick det där jobbet!!!
Trevlig kväll!
//Hanna
Piss
Jaha.... då jobbar jag endast 15 minuter till med min Jessica, idag är det hennes sista dag. Igår hade hon med sej fika och så eftersom det var hennes sista "riktiga" dag, men då låssades jag att hon hade med sej fika för att hon fyllde år. Nu är det bara att inse, Jessica ska byta jobb.
Vad ska jag göra nu??
BLÄ!
//Hanna
Lördagsfrukost!
I morse vart det scones till frukost! Sconesen åt vi med lantantens sherrysyltade aprikoser och med mammas krusbärsmarmelad och ost. Mmm! Scones går så snabbt att göra och är supergott tillsammans med en god marmelad och en kopp te. Vi äter det alldeles för sällan hemma!
Fullkornsscones (till två stora scones)
4½ dl fullkornsmjöl
2 tsk bakpulver
½ tsk salt
50 g margarin
2 dl lättfil
Blanda samman mjöl, bakpulver och salt i en bunke. Finfördela margarinet med fingertopparna, rör om. Häll filen och rör snabbt ihop till en deg. Dela degen i två delar och tryck ut på ett bakplåtspapper till två runda kakor. Nagga med en gaffel och skåra ett kors med en kniv. Grädda i ugnen ca 10 min 250 grader.
Som sagt så jobbar jag idag, 10,30-15,30, än så länge har det inte varit speciellt mycket att göra på lördagar och det tror jag inte att det kommer att bli i dag heller. Ikväll ska vi käka kyckling med bulgur. Eftersom vi har en massa melon kvar sedan i går så funderar jag på att göra någon typ av melonsalsa. Jag har bett Joel gå förbi affären för att köpa en lime och fetaost. Melon och fetaost smakar ju såå gott ihop.
Ha en trevlig lördag
//Hanna
fredag 28 mars 2008
Fredagsmys
Idag fyller min kära Jessica år!!! Grattis bruden!
//Hanna
torsdag 27 mars 2008
Krämig gorgonzolasås

I födelsepresent av Gabriella och Malin fick jag en korg med kex och ost och vin, däribland en bit gorgonzola. Perfekt tänkte jag, då kan jag testa gorgonzolasås med pasta hemma utan att bli besviken och sitta och vara avundsjuka på bordssällskapets tallrikar!
Gorgonzolasås
300g pasta
2 dl valnötter
en bit gorgonzola ca 125g
3 dl grädde
½ påse ruccola
nymalen peppar
Koka pastan i rikligt med vatten, låt den rinna av. Rosta valnötterna i en torr panna 2-3 minuter. Häll sedan över grädden och i med osten som du har skurit i lagoma bitar. Låt det bli en krämig sås, blanda ner pastan. Häll upp på tallrik och toppa med ruccola, peppra!
Så, kommer jag att tordas beställa det här på restaurang nu då? Ja, absolut! Jag tog nog för mycket pasta, det vart inte så såsigt och jag hade velat ha lite mer smak, men sånt har nog kockarna koll på ;)
//Hanna
Grötfrukost
Pajalagröt
1-1½ dl fiberhavregryn
0,25 dl linfrö
0,25 dl russin
0,25 dl katrinplommon
0,25 dl aprikoser
3,5 dl vatten
1 nypa salt
Hacka plommon och aprikoser i små bitar,Blanda linfrö,russin,plommon och aprikoser och låt stå i vattnet över natten.På morgonen tillsätt havrekli,havregyn och salt, koka under omrörning i ca 3-5 min.
Jag tyckte gröten var god, men då gillar jag både aprikoser och katrinplommon och framförallt russin!! Jag läste att det här var en bra gröt att göra storkok av och ha ståendes i kylen och lasta i tallriken varje morgon istället för att stå och koka ny varje dag då den håller sej upp till en vecka.
Hoppas ni får en trevlig dag!
//Hanna
tisdag 25 mars 2008
Korvstroganoff med soltorkade tomater
Korvstroganoff
½ korvring
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 röd paprika
7-8 marinerade soltorkade tomater
1 créme fraiche
En skvätt mjölk
tomatpuré
chilisås
salt och peppar
Hacka lök och vitlök, fräs i en panna med olivolja. Strimla korven och häll ner i pannan. Hacka paprikan och de soltorkade tomaterna och häll ner de också. Blanda sedan i créme fraichen tomatpuré och chilisås, smaka av med salt och peppar och späd på med lite mjölk om det behövs. Servera med fullkornsris.
Nu ska jag slå mej ner i soffan och läsa lite. Joel är och jobbar och Frallan for hem för en timme sedan. Det är första gången sedan i torsdags som det inte är jag och minst 2-3 till här hos oss. Både skönt och lite tomt!
Födelsedagspresent
I födelsedagspresent fick jag av Jessica 3st paket som hörde ihop, jag fick öppna två av dom och sedan fick jag inte öppna det sista förräns jag hade listat ut vad var för någonting. Det hörde nämligen ihop med pastan och osten. Först trodde jag att det var en osthyvel eller ett rivjärn eftersom den skulle underlätta att få osten på spagettin, men sedan visade det sej att jag kunde använda den bara till spagettin också. Och vad gör man med ett rivjärn och spagetti?? Då funderade jag på pastaslev, men hur hjälp blir man av en pastaslev när man ska riva osten?
måndag 24 mars 2008
Quesadillas

Quesadillas
4 mjuka tacobröd
1 lök
2 vitlöksklyftor
1 paprika
½ zucchini
2 tomater
cheddarost
salt, peppar
Hacka lök och vitlök och fräs i olivolja. Hacka resten av grönsakerna och lägg ner i stekpannan i med osten låt den smälta och rör i hop alltsammans, smaka av med salt och peppar. Bred ut ett lager av röran på ett tacobröd och lägg ett till ovanpå. Stek ungefär 1 minut på varje sida.
//Hanna
Bilden är tagen från Martha Stewart
lördag 22 mars 2008
Tjejkväll!!!
torsdag 20 mars 2008
Morotssallad
Dagens middag var en snabbfavorit: makaronilasange. Du tar en stats köttfärssås, 4 port makaroner och en massa ostsås. Varva makaroner och köttfärs i en form, häll över ostsås och strö över riven ost innan du ställer in den i ugnen 225 grader 15-20 min. Det här var en favorit hos mej och brorsan när vi var mindre (och även idag). Till detta gjorde jag en morotssallad, receptet hittade jag på arla.
Morotssallad med apetinaost
4 – 5 morötter
ca 500 g
1 gul lök
1 tsk senapsfrön
2 msk smör
1/2 msk riven färsk ingefära
1 tsk salt
1/2 dl grovhackad persilja
150 g Apetina
Skala morötterna och löken. Skär i skivor. Fräs senapsfrön i smör i en stor stekpanna. Lägg i morötterna, fräs ca 5 min. Rör om då och då. Lägg i löken, låt fräsa med på slutet. Smaksätt med ingefära, salt och persilja. Smula över osten.
//Hanna
onsdag 19 mars 2008
Skagenpanna
Efter middagen kom mamma, Örjan, brorsan och Sara. Mamma hade med sej en supergod marängtårta och av henne och brorsan fick en symaskin!!! Vilken grej va!? Jag har velat ha en symaskin jättelänge men har inte kommit mej/tagit mej råd att köpa en, men nu ska här sys! Senare kom Gabriella förbi och fikade och nu ska jag stupa ner i sängen. Tack för alla grattis! =)
//Hanna
God morgon!
//Hanna

tisdag 18 mars 2008
Soppa
Dagens soppa vart inte lika spännande som den hade blivit om jag hade fått gjort blomkålssoppan. Istället vart det en soppa med potatis, purjolök, morötter + majs och ärtor. Inte helt fel det heller, men den varianten har jag ju käkat förrut. =)
//Hanna
Gårdagens middag.
Igår kom jag hem från jobbet, lagade mat käkade och sedan var det dags för storstädning. Ordentlig storstädning, badkaret skurades, skafferiet rensades, kylskåpet torkades ur, vi lyfte på soffor och skuffade möbler och kastade en massa skit som man av någon underlig anledning samlar på sej. Klockan tio var vi färdig så vi höll på hela kvällen men vad skönt det är när man är färdig.
Gårdagens middag var en snabb och enkel historia, (om man bortser från tiden det tar att koka riset). Vi tog två stora kycklingfiléer och skar i mindre bitar, stekte i wokpannan, hällde i ungefär en halv påse med wokgrönsaker och ett par dl ärtor/majs/paprika blandning, hällde i två påsar av Blue Dragons Szechuan tomato woksås och ungefär 1dl lätt kokosmjölk. Szechuansåsen är ganska kryddig, men eftersom vi hällde i kokosmjölk också så vart den inte så stark. Toppade lite med sambal olek i stället!
//Hanna
måndag 17 mars 2008
Middagsfunderingar.
Till förrätt hade jag tänkt Thaistekta räkor, men alltså, även om jag skulle vilja tycka om räkor så gör jag ju inte det. Och det vore ju roligt om jag själv tycker om maten jag ska servera. Jag kanske ska köra med lite gott bröd och några goda röror så kan man sitta och surra och dippa lite bröd. Eller kanske nån sallad som den här eller den här. Tips på förrätt någon?
Mm... jag får fundera lite.
//Hanna
söndag 16 mars 2008
Till filmen...
Spagetti och köttfärssås

Nu är det dags för Jamie Oliver att chefa i köket.
//Hanna
Dagen efter.
lördag 15 mars 2008
Pannkaksrullar
Pannkaksrullar med köttfärs- och grönsaksröra
½ sats pannkakssmet
400 g köttfärs
1 påse tacokrydda
2 tomater
2 röda lökar
1 stor morot
1 zucchini
1 röd paprika
riven ost
Guacamole
Stek pannkakorna, dom kan med fördel vara lite degiga eftersom de ska in i ugnen sedan. Stek köttfärsen, hacka grönsakerna, blanda i allt utom zucchinin som har ganska kort tillagningstid. Häll i kryddorna och låt det steka ett tag. Tillsätt zucchinin på slutet. Lägg ett par skedar med köttfärsröran nästan längst ut på kanten på en pannkaka, strö över lite ost, rulla ihop. Tillaga i ugnen 200 grader ca 10-15 min. Servera med gucamole och en grönsallad!
Nu ska jag öppna en cider och piffa till mej lite. Ikväll ska vi på 30-årskalas, det är en överraskningsfest dessutom, ska bli kul! Känner mej lite krasslig igen, jag hoppas det blir bättre, annars bor mamma ett stenkast därifrån så jag kan gå hem om det blir mycket sämre.
//Hanna
fredag 14 mars 2008
Indisk tilapia
Indisk tilapia
Tiltapiafiléer
1 milda extra
½ fiskbuljong tärning
3 tsk garam masalapasta
salt, peppar
2 portioner bulgur
1 röd lök
Haricot verts
Först saltade och pepprade jag fiskfiléerna på båda sidorna sedan blandade jag milda extra, fiskbuljong och garam masala i en stekpanna och lade ner fisken för att tillagas i typ 10 minuter. Serverades tillsammans med bulgur som jag blandat med rödlök och haricot verts. Det vart jättegott, lite trist färg bara, men det blir inte roligare färg än så med garam masala.
Näe, nu ska jag ta och läsa lite bloggar innan vi ska kika på film. Ha en trevlig fredagskväll.
//Hanna
Godaste mackan i Östersund.
torsdag 13 mars 2008
Lilla Siam
//Hanna
onsdag 12 mars 2008
Müslifrukost
tisdag 11 mars 2008
Müsli
Efter maten kom Therése och hälsade på och vi satt och surrade ett par timmar. Huvudvärken släppte och när hon hade farit vart jag sugen på att göra Müsli, något jag funderat på länge men det har som inte blivit av. Hade jag vetat att det skulle bli av i kväll hade jag nog handla hem lite ingredienser typ solroskärnor och lite torkad frukt, men nu fick det bli vad jag hade hemma.
Müsli
Jag blandade ca 3dl müslibas (rågflingor, cornflakes, veteflingor och havreflingor) tillsammans med 1 dl fiberberikat havregryn, linfrön, psylliumfrön och hela mandlar (som jag iofs hackade) i en ungsform, sedan blandade jag till hälften av sirapsblandningen och hällde det över och körde in i ugnen som var 200 grader varm i ca 20 min. När det var färdigt blandade jag i russin.
Jag hoppas att det vart gott, jag får blogga igen efter frukosten i morron. Jag trodde att det skulle bli mera klumpar som Start ungefär, men då kanske jag skulle haft mer av sirapsblandningen!? Nåja, jag hoppas att inte alla frön hamnar på botten bara.
Sov gott!
//Hanna
Färdiglagad middag!
Det är alltid lika spännande när Joel lagar mat för som jag har nämt tidigare så kastar han i precis vad som helt utan att faktiskt fundera på hur det fungerar ihop. Ibland fungerar det inte, men allt som oftast blir det jättegott. Idag när jag kom hem stod det en korvgryta och väntade på mej, jag kokade bara lite broccoli till. Jag hade lite svårt att känna vad det var i den. Korven, purjolöken, paprikan majsen och morötterna kände jag på direkten med sedan vart det svårt. Fick höra sen när jag pratade med honom att han hade blandat det med mangochutney, milda extra, grön currypasta och en burk krossade tomater. Riktigt gott och ganska starkt vart det.
//Hanna
måndag 10 mars 2008
Tågresa
Nu sitter jag på tåget på vägen hem. Jag hade sådan tur när jag skulle boka biljetten för en Första klassbiljett inklusive 3rättersmiddag och internet under hela resan (puls att man har eluttag så batteriet tar inte slut) var billigare än en vanlig biljett utan både mat och internet. Jag betalade under 400kr för min biljett sthlm-ösd. Första klass känns lite lyxigt faktiskt, tyst och lungt, stora sätten, har precis kollat på film på datorn. Däremot tror jag inte riktigt att konduktörskan tycker att jag är berättigad första klass när min biljett var så billig, för när hon kom och kikade på biljetten så fnös hon och sa: Herregud vilken billig biljett, och under hela resan har hon gått runt och frågat så att alla har det bra och så, men mej har han skyndat sej förbi varje gång.
Trerättersmiddagen bestod av morotsallad med vinägrett, (vinägretten var obefintlig dock) Viltskav med potatispuré, lingonsylt, morötter och palsternacka och till efterätt en napoleonbakelse. Helt ok för att vara tågmat.... Dock vart det en lite miss då jag trodde att jag fick käka när jag ville, så därför gick jag och åt på Street Food en halvtimme innan tåget skulle gå och så blev jag serverad maten på tåget direkt efter avgång. Nu är jag supermätt. På Street Food tog jag Hot noodles, helt ok men jag tyckte inte riktigt om såsen som var till, jag skulle nog ha tagit teriakinoodles som jag funderade på först.
//Hanna
lördag 8 mars 2008
Pastaknyten
fredag 7 mars 2008
Mina grabbar!!!
torsdag 6 mars 2008
Helg igen!?
For direkt och tränade efter jobbet i dag. Det var två veckor sedan vi boxades sist och det kändes nästa, det vart inte heller lättare av att jag var tvungen att stå och dra upp byxorna hela tiden. Mina vanliga träningsbyxor låg i tvätten så jag hade tagit med ett annat par, när jag bytte om upptäckte jag att snörningen i midjan hade lossnat, dom här byxorna är dessutom ganska stora, så där stod jag och boxades och drog upp byxorna och boxades och drog upp byxorna.
På väg hem från träningen gick jag in på affären och köpte fika till tågresan, är inte så värst imponerad av mackorna på tåget, överpris är det också! Det vart ett gott bröd, dallassallad, päron och loka citron. I kylen hade jag rökt kalkon och grönsaker. Jag gjorde mej en macka redan i kväll, jag kunde inte låta bli! =)
//Hanna
onsdag 5 mars 2008
Korvpytt

Korvpytt
1 bit falukorv
bacon
1 röd lök
1 gul paprika
2 morötter
majs och ärtor
Grillkrydda och nymalen peppar
Skala, skölj, hacka, stek och krydda!
//Hanna
1 år!
tisdag 4 mars 2008
Tebröd från Australien.
3 dl+2 dl mjölk
1 dl linfrön
1½ dl fiberhavregryn
50 g jäst
2 dl lätt creme fraiche
1 tsk salt
3 msk ljus sirap
1 tsk bakpulver
10 dl fullkorns vetemjöl
Koka en gröt av 3 dl mjölk, linfrön och havregryn. Låt den svalna. Värm 2 dl mjölk till fingervarmt, 37grader. Smula jästen i en bunke och häll lite av mjölken över. Rör tills jästen har löst sej och tillsätt sedan resten av mjölken, gröt, creme fraiche, salt, sirap, bakpulver och nästan allt mjöl. Arbeta ihop till en smidig deg. Låt jäsa övertäckt ca 40 min. Kavla ut degen på ett mjölad arbetsbänk till en ca 2½ cm tjock kaka. Ta ut runda kakor med mått, ca 8 cm i diameter, som läggs på en bakpappersklädda plåtar. Nagga bröden och låta jäsa ytterligare 15 min. Grädda i ugnen i ca 12 min. Låt svalna på galler.
Pizza
I senaste "Allt om mat" fanns det ett recept på Tebröd från Australien som såg så himla gott ut att jag bara var tvungen att baka ikväll. Riktigt kul tycker jag att det ska bli också. Jag som alltid har sagt att bakningen inte är något för mej, jag kanske får tänka om på den!?
//Hanna
måndag 3 mars 2008
Lövbiffgryta
Lövbiffgryta med syltlök
300 g lövbiff
1 gul lök
1 gul paprika
1½ dl syltlök
1 ½ msk senap
2 msk soja
1 buljongtärning
2 dl vatten
2 dl lätt creme fraiche
salt och peppar
Strimla lövbiffen, hacka paprikan och löken blanda tillsammans med de andra ingredienserna i en kastrull och koka i 15-20 minuter. Servera med pasta.
//Hanna
Brödet

Brödet som vi åt till chilin i går gjorde jag så här:
Painriche
4 dl fingervarmt vatten
4 msk olja
1 tsk salt
1 pkt jäst
8-10 dl dinkelmjöl
Sätt ugnen på 250 grader. Blanda vatten, olja och salti en bunke. Rör om. Tillsätt ungefär 8-9 dl dinkelmjöl, tillsätt sedan mer om det behövs. Fortsätt arbeta degen tills den släpper från kanterna. Låt jäsa under duk 15 min. Arbeta degen smidig, gör sedan två längder av degen låt jäsa 15min till. Snitta innan gräddning, pensla med ägg och strö på vallmo. Grädda i ungefär 10 min tills brödet har fått en fin färg. Gör man bullar istället räcker degen till ungefär 16st.
//Hanna
söndag 2 mars 2008
Chili con carne
Nigella inspirerade mej till dagens middag. Jag slog på tv:n och såg hur hon stod och rörde i en stor gryta med chili con carne. Mycket mer än så såg jag inte, men chili con carne fick det bli.
Chili con carne
500g köttfärs
1 stor gul lök
1 orange paprika
1 burk kidneybönor
2 frp krossade tomater
tomatpuré
ketchup
salt, peppar, chilipulver, paprikapulver, cayennepeppar
Hacka lök och paprika bryn i en stekpanna, häll sedan över det i en gryta. Stek köttfärsen krydda med chiliflingsalt och nymalen peppar. När du brynt all köttfärs lägg över det till grytan. Häll i krossade tomater, i med tomatpuré och ketchup. Salta, peppra och krydda med kryddorna. Chili ska vara stark så snåla inte med kryddorna. Låt det stå och puttra på spisen i ungefär en 1 timme - 1½.
Till detta åt vi nybakat pain riche-bröd. Men det receptet kommer senare, nu ska jag lägga mej i badet och läsa!
//Hanna
Tjejmässa

Sex år i rad har det anordnats det en tjejmässa i Lit. Det drar en massa folk och en massa utställare och där hittar man allt möjligt, som tex: smink, hudvård, firsörer, massörer, barnkläder, scrapbooking, nagelterapeuter, smycken och kläder. Mamma säljer smink för oriflame och smycken för Z&R så både i år och förra året så följde jag och Sara med och stod med smyckena. Vi stod inte med smyckena hela tiden utan turades om så Sara var bla i väg till en "spådam" och jag passade på att bli masserad för en hundring och få ögnonbrynen plockade och formade för 40 spänn. Som ni märker så är det billigt också. 4 elever från NFI stod och klippte hela dagen för 120kr/klippningen. Jag köpte även en bit gorgonzola på getmjölk och en burk med sherrysyltade aprikoser, jättegott!
Goskrutt var en utställare med ootroligt söta scarvesar, babyvantar och haklappar. Jag köpte en scarves åt lill-lillebrorsan som fyller år på onsdag (och brorsan onsdagen efter det och jag onsdagen efter det).
Alla utställare lämnar in ett vartsitt pris när dom kommer och sedan kan man köpa lotter för 10kr/st. Jag köpte två lotter bara för att, hade inga förhoppningar på att vinna något då jag aldrig vinner något på lotter el dyl. Men plötsligt händer det sägs det ju och jag vann en helkroppsmassage Taktil! Vilken lyx va!? Ska ringa i morron och boka tid.
//Hanna
Amerikanska pannkakor
Amerikanska pannkakor
2 ½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
½ tsk salt
1 msk socker
2 ½ dl lättfil
2 msk smält smör + smör till stekning
1 ägg
Blanda ihop de torra ingredienserna till smeten. Vispa sedan i fil, smör och sist ägget.
Stek pannkakorna i lite smör i en stekpanna. När du ser bubblor på översidan på pannkakan är den dags att vända.
Pannkakorna ska ju serveras med lönnsirap, det har man ju sett på tv ;) Nu är inte lönnsirap något jag brukar ha stående i skafferiet, så i stället fick det bli vad jag hade hemma, mörk sirap. Tillsammans med blåbär och hallon vart det en supergod söndagsfrukost!
//Hanna