måndag 31 december 2007
Marmelad
Jag har ju alldeles glömt bort att lägga upp recepten på marmeladerna jag gjorde till jul. Här kommer dom ialla fall.
Tomat- och äppelmarmelad
500g tomater
500g äpplen
1 lime
½ tsk torkade chiliflarn
4 dl syltsocker.
Skålla och tärna tomaterna, skala och grovriv äpplena, riv limeskalet. Blanda ner tomaterna, äpplena, limeskalet samt chilin i en kastrull, pressa i limesaft. Koka under omrörning i ca 10 min. Häll i syltskockret och låt koka 5 min till. Häll upp på varma rena burkar.
Morot- och citrusmarmelad
500 g morötter
1 vältvättad apelsin
1 vältvättad citron
1 tsk kardemummakärnor
1 ½ dl vatten
3 dl syltsocker med pektin
Skala skölj och riv morötterna grovt. Finriv skalet och pressa ur saften ur citronen och apelsinen. Finstöt kardemumman, lägg alltsammans i en kastrull. Häll i vatten, rör i socker och koka kraftigt. Skumma under tiden. Låt svalna 15 min och häll sedan upp på burkar.
Båda marmeladerna är väldigt enkla att göra, det är väl skalandet och rivandet som tar lite tid. Morotsmameladen fanns med i en LagaLätt tidning förra julen. Förra året rev jag morötterna för hand, men detta året gjorde jag dubbelsats och tänkte vara smart att ta det i matberedaren, men då vart det lite för grovrivet så det vart lite mycket tuggmotstånd för att vara en marmelad kanske, men det var fortfarande samma goda smak!! Recept på Äppelmarmeladen hittade jag på dansukker, efteråt insåg jag dock att jag inte hade följt det reiktigt, men det är min version som ligger uppe!!
//Hanna
fredag 28 december 2007
Fyllda biffar med rotsaksfräs och klyftpotatis
Idag åt vi något väldigt gott till middag. Fetaostfyllda köttfärsbiffar med rotsaksfräs och klyftpotatis. Receptet gäller endast för två personer. Så här gjorde vi det:
Potatisen:
Skär potatisen i klyftor, lägg över i en form häll på olivolja och strö över lite ströbröd. Sätt in potatisen i ugnen innan du börjar med biffarna som inte behöver vara inne lika länge som potatisen. Biffarna tar ca 20 minuter att tillaga, ställ in potatisen 10-15 min innan, beroende på storleken på klyftorna.
Biffarna:
250g köttfärs
1 msk potatismjöl
3 msk mellanmjölk
salt,peppar
Fyllning:
75-100 g fetaost
hackad persilja
1-2 vitlöksklyftor
örtsalt
Blanda samman ingredienserna tilll biffarna, platta ut på ett bakplåtspapper lägg fyllningen nästan ända ut i kanten och rulla sedan ihop till en rulle.
Rotsaksfräs:
1 stor morot
En bit rotselleri
En gul lök
Persilja
1 vitlöksklyfta
Skär löken i smala klyftor, stek i olivolja, grovriv morot och rotselleri (och gärna en bit palsternacka om ni har det hemma) och stek tillsammans med löken, pressa ner vitlöksklyftan och strö över persilja.
Till detta hade vi gjort i ordning en tzatziki, men det var överflödigt. Varken jag eller Joel ansåg att det behövdes.
Idag var vi ner på stan på mellandagsrean. jag shoppade 2 par jeans, 3 tröjor och 6 stycken jättefina kurkor till vardagsrumsfönstret. Har länge irriterat mej på krukorna i fönstret, vi hade 8 stycken och ingen var den andra lik. Idag hittade jag jättefina krukor som gick i vitt och beiget och passade kanonbra till färgerna i vårat vardagsrum och dom kostade 25 spänn styck. Vilket kap va!!?
//Hanna
torsdag 27 december 2007
Biff i vin med lök och rotfrukter.
måndag 17 december 2007
Kardemummaskorpor
God morgon!
I går var det full rulle i köket igen, jag bakade både kardemummaskorpor och saffarnsskorpor och så gjorde jag Morot - och Citrusmarmelad med kardemummakärnor. En jättegod marmelad som jag gjorde förra året till jul också, kardemummakärnorna ger en julig smak! Får lägga upp recept på den senare. Saffransskorporna gjorde jag efter Leilas recept och Kardemummaskorporna gjorde jag efter ett recept ur kokboken Under valnötsträdet.
Små finskorpor.
250 g rumstempererat smör
3-4 msk kardemumma
2 ½ dl socker
½ tsk salt
1 tsk vaniljsocker
1 ägg
2 dl mjölk 3%
9-10 dl vetemjöl + 2tsk bakpulver
Gör så här:
Ställ fram smöret så att det blir rumstempererat, stöt kardemumman i en mortel. Jag hade inte tillräcklig med kardemummakärnor så jag körde på 1 msk nystött och 2 msk färdigmalen. Rör ihop smör, socker, salt och vaniljsocker i en matberedare, tillsätt ägg. Blanda ihop mjöl, kardemumma och bakupulver och häll ner i smörblandningen omväxlat med mjölk. Arbeta till en smidig deg. Dela degen i 8 bitar och rulla ut till ganska smala rullar. Grädda i ugnen i 200* i ca 20 min. Ta ut och låt svalna i ca 10 min och skär sedan i 3 cm bitar. Ställ in i ugnen i 75* och låt torka i ungefär 1 timme.
Det vart små söta skorpor som var otroligt goda till ett glas mjölk. På onsdag ska jag göra marmelad igen, ska testa att göra en Tomat- och Äppelmarmelad med lime och chili som lät god, men i kväll ska jag inte göra något alls!!
//Hanna
Inlagd gurka
Mackor med leverpastej och inlagd gurka är för mej ett måste vid jul. Här kommer ett recept på en väldigt enkel gurka, tar max 30 min att göra.
Det här behöver du:
2 kg slanggurka
1 stor gul lök
2 msk senapsfrö
3 lagerblad
10 dillkronor
Lag:
3 3/4 dl ättisksprit
5 1/4 dl vatten
12 dl strösocker
3/4 dl salt
lagen kokas
Skiva gurka och lök, varva dem med dillkronorna i burkar. Häll i resten och slå den heta lagen över detta.Vänd de varma burkarna upp och ner
Håller sej upp till 4 månader.
Första gången jag gjorde denna gurka så hade jag inta lagerblad i... Sedan har jag kört utan, tycker att det funkar lika bra. Denna gurka är lika god till julen som den är på sommaren!!
//Hanna
söndag 16 december 2007
Gratinerad lax under rotfruktstäcke
torsdag 13 december 2007
Julfest!

I fredags hade vi julfest på jobbet, kortet ovanför är taget på mej och Jessica den kvällen. Det var en trevlig tillställning med en massa god mat. Vi beställde maten från Ica Kvantum, samma ställe som vi beställde i från när vi hade Jämtländskbuffé på sommarfesten.
Det var en massa god jul mat, tror inte att jag saknade något på julbordet som var uppdukat med: sill, skinka, potatis, prinskorvar, köttbullar, gravad lax, laxpaté, ägghalvor, kalvsylta, rullsylta, revbensspjäll, rödbetssallad, rödkål. leverpastej, julkorv, janssons frestelse, tunnbröd, mjukbröd, hårdbröd och ostar. Tror att jag har fått med allt men jag kan lika gärna har missat något för det var massor av mat.... Vi i husgruppen var lite oroliga när vi dukat upp för det såg lite lite ut, framför allt skinkan. Skinkan gick åt, men oj vad mycket mat det vart över. Vi hade lunch till alla på måndagen, och det fanns fortfarande över till tisdagen!!!
I helgen blir det lugnt, tror jag far hem till mamma en sväng, också ska jag göra inlagd gurka!
Ha de bra! //Hanna
tisdag 11 december 2007
Moussaka
Moussaka
3 vitlöksklyftor
500 g lamm- eller köttfärs
1 förpackning (500 g) krossad tomater
socker
salt
peppar
2 auberginer,
Äggstanning:
1 tsk salt
3 dl mild naturell yoghurt
3 ägg
1-2 krm peppar
200 g fetaost
Gör så här: Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs löken i 1 msk av olivoljan i en stekpanna. Tillsätt färsen och låt bryna med tills den fått fin färg. Häll över tomatkross och tillsätt tomatpuré, socker, salt, peppar, kanel och kardemumma. Låt puttra under lock ca 30 min. Skölj och skär auberginen i ca 1 cm tjocka skivor. Lägg ut skivorna på dubbelvikt hushållspapper och strö över saltet. Låt ligga ca 15 min. Stek auberginskivorna i resten av olivoljan i en stekpanna ca 2 min per sida. Varva köttfärssås och aubergine i en lätt smord ugnssäker form. Vispa samman yoghurt, ägg och peppar, riv i lite muskotnöt. Häll blandningen i formen och smula över fetaosten.Gratinera mitt i ugnen i 225ºC, ca 20 min. Servera moussakan med en grön sallad.
tisdag 4 december 2007
Tre Pepparkakshus och ett Bombnedslag.
Hannas lilla hus. ---------------- Joels Näverede, ------------------ Brorsan och Saras hus,
Alltså, att bygga pepparkakshus är inte det lättaste. Hahhaha!! Niklas och Sara kom alltså hem till oss för att bygga pepparkakshus, Niklas och Sara skulle bygga ett och jag trodde att jag och Joel skulle bygga ett, men han ville tydligen göra ett eget hus. Till en början tyckte Sara synd om mej som skulle bygga alldeles själv, men ca 10 minuter in i byggandet var hon ganska avundsjuk på mej!
Niklas hade till en början inte nån koll alls på hur man bygger ett pepparkakshus, han kavlade ut lite deg och började att skära ut bitar direkt i degen, tills han gick med på att göra mallar först så att alla bitar med säkerhet skulle bli lika stora. Men.... nu i efterhand så vet jag också att hur fina mallar man än gör, så blir bitarna lik f-bannat inte lika stora.
När jag och Niklas och Sara höll på att limma ihop våra hus med det kokheta sockerlimmet (som orsakade ett antal blåsor på brorsans händer) så höll Joel fortfarande på att räkna ut vinklar till sina mallar. Vilken tur att vi inte byggde ett hus ihop!! =) Niklas och Sara hade gjort en riktigt fin balkong, men den rasade när de pyntade huset....
Efter ca 4timmars byggande så var vi färdiga med våra hus, (jaa, inte Joel då) och köket som var så adventstädat och glänsande rent på söndagmorgon såg nu ut som ett bombnedslag. Mjöl och deg och mallar och Nonstop och sockerlim överallt... Så medans Joel gjorde färdigt sitt hus, så städade jag köket....igen. Inte helt otippat vart Joels hus finast, med små fiskespön lutad mot husväggen.
Efter byggandet sa Sara att hon tyckte att de kunde köpa en byggsats nästa år, medans brorsan vägrade att bygga något pepparkakshus alls. Joel sa att om han hade vetat att det var så här krångligt så hade han bara bakat vanliga pepparkakor och så var han väldigt imponerad över alla mammor som fixar Julen varje år... Även om vi inte vart så nöjda med resultatet, så hade vi trevligt ialla fall! =)
//Hanna
söndag 2 december 2007
Pepparkakshus.
Snart kommer Joel hem från jobbet, och med sej har han Niklas och Sara, vi ska baka pepparkakshus i kväll!! Eller baka och baka, vi fuskar med färdigpepparkaks deg, men vi ska bygga pepparkakshus! Niklas har en vision om att deras hus ska se ut som Huset i Fresh Prince i BelAir, ett litet palats med balkong och allt! =) Vi får väl se hur det går, ingen av oss har gjort pepparkakshus på flera år. Jag kommer att lägga upp kort senare.
Nu ska jag fortsätta med maten, Kyckling och nudelwok bjuds det på här idag.
//Hanna.
tisdag 27 november 2007
Stifado
onsdag 14 november 2007
Fläskkotlett Hawaii
måndag 12 november 2007
Kokböcker

söndag 4 november 2007
Pannbiff med stekt lök.
fredag 2 november 2007
Fredag!!!
Det är halloween i helgen, än så länge har jag inget inplanerat. Frallan är uppe och hälsar på från Mora, Niklas var sugen på att göra något, Victoria vill att jag ska följa med ut. Men än så länge vet jag inte alls vad det blir, känns som en filmkväll skulle vara helt okej!
När jag sitter framför datorn surfar jag nästan alltid recept. I förrgår skulle vi äta kassler så då kikade jag runt lite på kasslerrecpet. dom flesta innehöll currysås, eller ananas, men jag var inte sugen på något av det. Sedan hittade jag ett där de hade använt mango chutney (tror jag åtminstånde, det stod "skiva mango chutneyn i mindra bitar", jag vet inte vad dom hade hittat för någon chutney men min går inte riktigt att skiva i alla fall) och eftersom både jag joel gillar mango chutney så vart det en Kassler Mangochutney rätt. Så här gjorde vi:
Strimla kassler, typ 500g. 1 röd paprika, 1 purjolök och lägg det i en ugnsäker form tillsammans med majs. Blanda samman matlagningsgrädde (jag kör på extra 4%) med ett par skedar Mangochutney. salta och peppra och häll över kassler röran. Strö över ost och tillaga i ugnen på 200 grader medans riset tillagas. Servera med ris och sallad. Nästa gång jag gör detta kommer jag att blanda i lite sambal olek i chutneygrädden tror jag!
Ikväll ska jag hem och laga pannbiffar på Leifs Mannerströms vis. Han har kokta potatisar i sina... så har jag aldrig gjort biffar förrut. Spännande!! Lägger upp betyg och bilder på biffarna senare.
Trevlig fredag gott folk
//Hanna
måndag 22 oktober 2007
Holidayclub.
Jag måste ta och skärpa mej på att skriva, nu var det längesedan...
I helgen var jag i väg med mamma och 6 fjälbrudar till upp till Åre. Vi for upp på söndag morgon med 8-tåget. Tar lite över en timme att fara upp så vi var framme straxt efter nio. Packade in bagaget på hotellet och gick runt och kikade i Åre. Käkade lunch på Åre bageri, dagens var tortellini med olika sallader och nybakat bröd!! Sedan gick vi tillbaka till hotellet och gick in på äventyrsbadet och Saunaworld. Där finns 6 olika bastutyper.
- En vanlig bastu med en temperatur på 80grader, alldeles mörkt var det där inne.
- En ljusterapibastu där det spelades avslappnande musik och lamporna skiftade i olika sköna färger.
- En isbastu, det var mer ett rum med snötäckt golv och 15 minusgrader.
- En ångbastu
- En traditionell finsk bastu, typ50-60 grader var det där inne.
- En bastu av romersk stil med stenbänkar, sedan var det någon anordning i mitten som skulle hälla på vatten var 15:onde minut, men den verkade inte fungera.
Självklart testade vi alla de olika bastusarna och hann även med att doppa sej i en isvak, simma i poolen utomhus och åka en störtskön (fast lite läskig) vattenrutchbana. Vi skulle beställa behandlingar också, men vi var lite sent ute så vi hade med oss hårkur och scrub och ansiktsmask och körde en egen kroppsbehandling!
På kvällen gick vi ut och åt, hamnade på ett ställe som hette Broken. Först var vi 5st som delade på en förrätt, ens stor bricka bars ut och på den låg det, nachos med olika dipper, broken wings, quesadillas, potato skins och vitlöksbröd. Väldigt gott, tyvärr kändes allt så flottigt och man fick inga tallrikar. Är man fem stycken som ska dela på den vill man ju kunna lägga upp på en tallrik. Till huvudrätt valde dom flesta biff med pommes frites, men jag tog pasta med pesto, pinjenötter, parmesana, kyckling och fetaost. Riktigt riktigt gott, väldigt lätt rätt att återskapa kan jag tänka mej.
Ni får ursäkta kvaliten på korten. hade bara min mobil med mej och som ni ser är inte kameran den bästa. Efter middagen gick vill till hotellet och spelade bowling och efter det tog vi en sväng ute i Åre t.ex på Countryclub. Sedan var det sängen och väntan på hotellfrukosten som gällde!! (frukosten var bättre i umeå dock) Även detta en jättelyckad helg!!
//Hanna
Middag i Umeå.
lördag 20 oktober 2007
Umeå.
tisdag 16 oktober 2007
Forza
Forza är italienskt och betyder kraft. Detta är en gruppträningsform som påminner om samurajernas svärdkonst. Inspiration har även hämtats från Aikido och Kendo. Forza är bra träning för bålen (mage & rygg), axlar, armar och framförallt för fettförbränning. Det är även jobbigt konditionsmässigt så hjärtat får också arbeta. Forza innehåller inte så mycket steg och förflyttningar, därför är det lätt att hänga med. Träningen är även framtagen för att kunna lära sig att fokusera, så kallad mindträning.
Det var riktigt roligt, och jobbigt!! Känner mej rätt mör i armarna nu. Får se hur det känns i morron! =) Vi har bestämt oss för att fortsätta gå på forzan på tisdagar.
Fick en ny Laga Lätt idag så nu ska jag sätta mej och bläddra lite i den.
//Hanna
söndag 14 oktober 2007
Aj!
//Hanna
torsdag 11 oktober 2007
Fyllda paprikor
I går lagade Joel mat, han hade gjort kyckling och ris... En massa ris, jag vet inte alls hur han tänkte men det var sjukt mycket ris. Så idag har jag funderat hela dagen på vad man kan göra med ris. Först snöade jag in helt på kyckling och korvstroganoff. Kunde inte komma på något annat som man hade ris till. Sedan slog det mej faktiskt att man kan göra fyllda paprikor. Kikade runt lite på internet och hittade en recpet från ICA Kuriren. Har käkat fyllda paprikor ett par gånger tidigare och har inte varit så där jätte imponerad faktiskt, har känts som en massa köttfärs i en paprika. En gång gjorde jag en indisk variant och fyllde paprikan med en potatisröra... eller mer mos aktigt. Det var jättegott men även det lite enformigt. Men den här paprikan var riktigt god, den kommer jag garanterat att göra igen. Det ser lite tomt ut på tallriken, men mätt blir man!
Köttfärsfyllda paprikor.
4-6 paprikor
500g köttfärs
1 gul lök
1 stor morot
Svarta oliver
Kokat fullkornsris
Chilisås
Tacokrydda
Salt & Peppar
Hacka löken och riv moroten och stek tills de blir glansig, blanda ner köttfärsen och stek alltsammans. Skiva oliverna blanda ner i färsen, krydda, salta och peppra. Smaka av. Rör ner riset. Skölj paprikorna och ta av locket, fylld med röran strö över ost och ställ i form som du smort med olivolja. Gratinera i ugnen 15-20 min. 225 grader.
Egentligen är jag inte så himla förtjust i oliver, men det passade verkligen i den här rätten. Nästa gång ska jag ha i mera oliver. Vet inte hur mycket ris jag använde, 3-4 dl kanske. Inte heller chilisåsen, man får smaka sej fram. Jag köpte 4 paprikor, men det skulle gott och väl ha räckt till 2 till.
Efter 2st 4portioners middagar så står det fortfarande ris på spisen. Men nu tar jag och kastar den!
//Hanna
Ett annat gott recept på fyllda paprikor hittar du här.
tisdag 9 oktober 2007
Recept!
Min favorit kokbok är min hemmagjorda kokbok, den är bara fylld med recept som jag tycker är intressanta. När jag jobbade på serviceboende, hade vi mängder av "damtidningar" som Allers, Hemmets Journal och Allas och i dom är det ju massor av recept. Så när det var lugnt så skrev jag av dom som lät goda på datorn och skrev sedan ut dom. Införskaffade mej en pärm och platsfickor och nu är pärmen helt proppad med recept. Inte nog med att den enbart är fylld med recpet på maträtter, bröd och desserter som jag vill laga så kan man även torka av sidorna när man är färdig! Jag och min mamma är exakt likadana, man kan ta upp en av våra kokböcker och på en gång lista ut vilka recept man har använt... sidorna är nämligen alldeles nersölade. Är man lika sölig som oss, då är plastfickor perfekt! =)
Köpte två nya kokböcker förra veckan Vinterkalas och Leifs Mannerströms Husmanskonst. Har inte fått hem dom ännu, så jag får recensera dom senare.
//Hanna
söndag 7 oktober 2007
Ett musikaliskt kärleksmöte!

fredag 5 oktober 2007
Slut på varmvatten!!!
I morron ska vi i väg på IKEA i Sundsvall under dagen och på kvällen har Gabriella bjudit med mej på Supé på Gamla Teatern, hennes pappas kör ska sjunga! Man fick välja mellan fisk, fågel eller vegetariskt. Jag valde.... hör och häppna... fisk!!! =D Har ju inte tyckt om fisk tidigare, men jag har börjat lärt mej och på senaste har jag bara tyckt att det ha varit gott...
Ni får uppdatering i morron, så ni får höra om maten!
//Hanna
onsdag 3 oktober 2007
Fetaostlax
Laxfilé i portionsbitar
1 frp Grekisk fetaost
1 lätt cremé fraiche
salt, peppar, vitlökspulver, timjan.
valfria rotsaker och grönsaker
Blanda ihop fetaosten med cremé fraichen, du kanske inte behöver all cremé fraiche, beror på hur mycket du tycker om fetaost. Smaka av med salt, peppar och vitlökspulver. Bred ut röran över fisken och strö över timjan. Tillaga i ugnen. Ungsbaka valfria grönsaker, salta peppra och strö över lite timjan! Voilá, fredagsgott på 30 min! =)
//Hanna
söndag 30 september 2007
Lingon

onsdag 26 september 2007
Biffar med salladsost.
måndag 24 september 2007
Kyckling med mango chutney
Idag var det kyckling som stod på menyn. Mat på veckodagar ska vara god mat (såklart) men snabblagat. För någon vecka sedan såg jag ett recept med Kyckling och Mango chutney, lät gott och skulle ta under 30 min att tillaga, så jag la det på minnet och jag och Joel testade den några dagar senare. Snabbt och enkelt att göra och väldigt gott. Både jag och Joel är väldigt förtjusta i mangochutney, så det här är nog en ny favorit.
Kyckling med Mangochutney
4 kyckling filéer
2 stora paprikor t.ex. röd och gul
1 stor rödlök
Matlagningsgrädde (jag använder milda extra 4%)
Mangochutney
Sambal olek
salt & peppar
Strimla kyckling, stek tillsammans med strimlad paprika och rödlök. Tillsätt matlagningsgrädde, sist använde jag bara en men den här gången hade var kycklingfileérna större och vi hade en paprika till så då använde jag två. Blanda i mangochutney, kanske 3-4 rediga matskedar per matlagningsgrädde och 1-2 tsk sambal olek. Vi gillar stark mat, eftersom både sambal och mangochutney är rätt kryddstarka får man nog smaka sej fram för att hitta sin egen stryka. Smaka av med salt och peppar. Tar ungefär lika lång tid att tillaga som det tar att koka riset. Gott och snabblagat, precis som det ska vara!
//Hanna
torsdag 20 september 2007
Höst!!
onsdag 19 september 2007
Tillbaka....
Förrätt:
Grillad Halloumiost med rödlök, coctailtomater och några skvättar balsamvinäger.
Huvudrätt:
Rosépepprad kyckling med Klyftpotatis och rosépepparsås. Sallad med fetaost och rödlök.
Efterrätt:
Citroncheesecake.
Som ni ser så var det en otroligt god middag och väldigt trevligt hade vi också. Vi var och hälsade på en annan gammal jobbarkompis också!!
Nu är det snart dax att gå hem.
//Hanna
fredag 14 september 2007
Nöjd!!
Hade en trevlig kväll i går, trotts huvudvärken som vägrade släppa helt.
Nu ska vi i väg till Veronika på middag.
//Hanna
torsdag 13 september 2007
Black Eyed Peas!!
Tog en Ipren och en powernap när vi kom tillbaka och hoppades på att huvudvärken skulle gå över, men det gjorde den inte. Om tre timmar börjar konserten, så det blir en snabbmiddag i kväll. Vi ska steka på några hamburgare, med pommes frites!!
Nu måste jag sätta fart så jag inte börjar stressa och huvudvärken blir värre.
Hoppas ni får en trevlig kväll gott folk... för det ska jag ha!! (om huvudet tillåter)
//Hanna
onsdag 12 september 2007
Ajvar
tisdag 11 september 2007
Gula Tomater.

I morron är det min tur att laga mat, vi brukar vanligtvis laga maten tillsammans, men nu har Joel börjat jobba natt (eller ja, sen kväll) varannan vecka, så dom veckorna turas vi om att laga mat, han lagar dom kvällar jag tränar och jag de restrerande. Eftersom jag jobbar kväll så får det bli något relativt snabbt och lättlagat i morron... Ajvar relishen står i kylskåpet och väntar på mej, så något med ajvar blir det... kanske korv!? Vi får se, jag har aldrig lagat något själv med Ajvar ännu. Däremot var vi bjuden till svärmor på middag för ett tag sedan och hon hade snittat kycklingfiléer fyllt dom med ajvar och sedan tillagat dom i ugnen med fetaost ovanpå. Det serverades med bulgur och var väldigt gott, så det är en rätt jag rekomenderar!
torsdag 6 september 2007
Pizzasallad!!
När vi gör pizza brukar jag oftast göra hemmagjord pizzasallad också, för det är så gott och det ska vara pizzasallad till pizza! Sen är det ju så enkelt att göra.
Pizzasallad
Strimla vitkål med en osthyvel lägg det i ett durkslag och häll över kokande vatten så att vitkålen mjuknar lite. Koka upp 1 dl olja, 1dl vinäger ½ dl vatten nästan ½ dl socker, 1tsk salt och nymalen peppar. Lägg över vitkålen i en skål och lite inlagd paprika. Häll över den varma vätskan och peppra med grovkorning svartpeppar. Den smakar bäst om den får stå och dra sej lite så gör den gärna någon dag innan! När jag gör pizzasallad så brukar jag bara ta ett halvt vitkålshuvud, andra halvan gör jag "Mommas 3veckorssallad" av... Men den berättar jag om någon annan gång.
God natt! //Hanna
tisdag 4 september 2007
Kräftskivan!
fredag 31 augusti 2007
Äppelchutney
torsdag 30 augusti 2007
Färdiglagat!
Idag hade han gjort en Tikka Masala rätt.. Var inte med när han gjorde den men detta är vad jag har listat ut vad han hade i, ialla fall.
Uncel ben´s Tikka Masala
Strimlad Kycklingfilée
Paprika
Soltorkad tomater
Cocktailtomater
Gula tomater, kan även ha varit i några mindre plommontomater.
majs
Serverades med fullkornsris och naan-bröd. Titta så gott det ser ut!!
Ikväll har jag planerat med brudarna vad vi ska äta för smarrigt på våran tjejkräftskiva på lördag. Jag tycker inte riktigt om skaldjur... Jag jobbar på det, för jag skulle verkligen vilja tycka om det, och vet ni vad!? Det går faktiskt bättre och bättre. Men som tur är blir det inte bara kräftor och räkor, vi ska göra paj och bruschetta också och sallad och röror. Sen blir det ost och kex senare på kvällen. Ikväll har jag faktiskt gjort en äppelchutney som jag tror kan passa riktigt bra till osten så jag tänkte ta med mej en burk. Men mer om äppelchutneyn och bilder blir det i morron!
Gott natt gott folk.
//Hanna
onsdag 29 augusti 2007
Mexikanskt
Enchiladas
500g Köttfärs
1 påse med Tacokrydda,
1 påse wokgrönsaker
1 burk salsa
Mjuka tortillabröd
Riven ost
Stek köttfärsen och blanda i krydda och vatten. Stek i ett par minuter och häll sedan i wokgrönsaker. Lägg en klick köttfärsgrönsaksblandning på tortillabrödet och rulla ihop. Lägg ner rullarna i en form, häll över salsan strö på riven ost och in i ugnen!!
Dessa serverades med fefferoni, sallad med en massa fetaost och majs och Guacamole. Guacamole är kanske det godaste som finns. Jag har testat gjort det själv ett par gånger men den stora favoriten är Old el Pasos kryddpåse som man blandar med avokado och gräddfil. Finns ingen som slår den.
Nu ska jag kila i väl på möte.
//Hanna
måndag 27 augusti 2007
Pera
Jaha, då var det Måndag och man är tillbaka på jobbet igen. Helgen var trevlig, i fredags var jag och Joel ut och käkade. Vi gick på Pera, en turkiskt restaurang som varken han eller jag besökt tidigare. Vi började med att ställa in en varsin Raki, där efter tog vi en Meze Tabagi.
En tallrik med 8 smårätter, bla humus och vinbladsdolmar fyllda med risotto,
Till huvudrätt beställde jag Shis Kebab, grillspett med lammkött och mild paprika. Joel tog Beyti, hackat lammkött med persilja, vitlök, yoghurt och smör i tunnbröd.. Till det serverades bulgur, cacik, grillade tomater och paprika. Cacik är som tzatsiki. Yoghurt med gurka vitlök salt peppar och olivolja. Vi var riktigt nöjda med våra val. Efter maten så beställde Joel en turkiskt kaffe och en päronlikör. Jag tog en Kaffe Carlsson.
Visar bild på förrätten och på Joels mat, kortet på min mat var så suddigt. På fredagar och lördagar har dom magdans under kvällen, så vi hade underhållning också!
Ikväll blir det snabbmiddag... Jag och Sara ska på Step i kväll 18.30. Så jag ska bara hem och kasta in en bakpotatis i micron och göra en kesoröra. Haha, när jag skrev om mikron kom jag och tänka på en sak jag sa när jag var liten. Jag var kanske 4 år och mamma hade frågat vad jag ville ha till middag. Kalops!! svarade jag, Men mamma sa att det tog för lång tid, den skulle stå och puttra. - Men använd den där mikrofånsugnen då som du skryter så mycket om!! sa jag surt. Vi hade bara haft mikron i ett par månader och jag tyckte väl att det hade pratats mycket om den!
Har huvudvärk nu men jag hoppas att den går över.
Ha de bra.
//Hanna
torsdag 23 augusti 2007
Currypasta!
Jag ringde Joel så han fick ta fram kyckling- filéer när han kom hem. Sedan stekte vi det och hällde i en påse wokgrönsaker, hällde över en burk lätt kokosmjöl och i med ett par matskedar gröncurry pasta. Till det kokade vi fullkornsris. Det tog inte alls någon tid att göra och vart ändå riktigt gott. Jag gillar smaken av currypasta. Nästa gång jag använder den, vilket måste bli rätt snart innan den blir gammal så ska jag nog göra en soppa.... Kanske med kyckling i, eller räkor!? Jag kämpar för att lära mej att äta skaldjur och det går bättre och bättre!
I somras var jag och Joel ut och fiskade och tältade borta vid Bispgården. I Bispgården har dom en Thailändsk Paviljong till minne av Kung Chulalongkorn och den här veckan hade dom en thailändsk marknad/matmässa där, så jag och Joel for dit. Till 95% så bestod stånden av mat!! Vi var rätt så hungriga när vi kom dit, men jag var tvungen att gå 2 varva runt hela området så att jag hade sett vad dom serverade överallt innan jag kunde bestämma mej. Vi käkade en kyckling och grönsaksgryta med gröncurry och citrongräs. Väldigt väldigt gott. Jag hade helst velat äta lite av allt... det fanns så mycket olika mat. Joel och jag var tokmätta efter maten, men jag tänkte inte fara därifrån utan att ha ätit ett par vårrullar! =)
Nu ska jag ut och promenera.
Ha en trevlig kväll.
//Hanna
onsdag 22 augusti 2007
Sensommarfest!
Det var riktigt trevligt, maten var SUPERGOD och solen tittade fram!
Jag är med i husgruppen och det är vi som ordnar festerna på jobbet.
Vi kikade igenom en massa cateringalternativ och valde slutligen
den Jämtländska buffén från Ica Kvantum.
Den kan jag varmt rekommendera.
På menyn fanns:
Varmtrökt röding med hjortroncréme fraishe.
Gravad röding med gravsås.
Jämtländsk potatissallad.
Tjälaknul med rårörda lingon.
Rökt älg- och renkorv
Rökt renstek med pepparrotsgrädde.
Sallad.
3 olika sorters bröd bakade i Åre.
Olika ostar från Skärvången.
Kex.
De ingick i buffén, men man hade även lovat våra inbjudna
stockholmare att det skulle ätas surströmming. Så dessutom fanns:
Surströmming, rödlök, gräddfil, tunnbröd och potatis på bordet.
Det vart en hellyckad kväll!
Vi hade gett några av våra kollegor olika uppdrag som de skulle
utföra under middagen. Tex, skulle en skåla hela tiden, en annan
skulle kasta in engelska ord i sina meningar. En kille skulle klaga på
maten, men ändå äta jättemycket. (vi vet att han alltid äter mycket) =)
Tyvärr minglades det inte lika mycket som vi hade tänkt oss och när
man sitter vid olika bord är det ju inte helt lätt att höra vad dom andra
talar om. Men några lyckades lista ut vilka som hade gjort vad.
Visst ser det gott ut? Den varmrökta rödingen var helt otrolig.
Vi beställde lite extra mat så att det skulle räcka ifall det skulle
komma någon som varit på semester och som vi inte fått tag på.
Dessutom var de några som anmält sej som inte kom, men portionerna
måste ha varit rejäla får vi hade lunch till alla i dag och det vart över ändå!
Men jag klagar inte över att få äta jämtländsk buffé till lunch!! =)
Nu ska jag och Joel kolla på film.
Ha de bra!
//Hanna