onsdag 8 december 2010

Krönika

Det har varit så mycket på slutet så att jag har blivit en sån som säger att jag ska göra saker men inte gör det. Blä, det ska bli ändring på det! Jag lovade ju att jag skulle lägga ut en krönika, det var ju ett tag sedan nu. Här kommer den som var i senaste nummret. 


Snart är det december, jösses vad fort det går. December är en månad med många bortbjudningar, håller ni inte med? Det är adventsfika, luciavaka, middagar, julafton, nyårsafton osv. Det brukar vara trevligt att ha med sig något när man är bortbjuden och ofta blir det en blomma eller en flaska vin, med varför inte överraska med en matpresent i stället, det passar till alla! Jag gillar att ge bort matpresenter och kockar en hel del i köket innan jul, det blir en del matklappar. Det har bland annat tillverkats marmelader, skorpor, kex, knäckebröd, parmesansmör, glögg och mandarinsnaps i vårt kök. Men ibland finns det varken tid eller lust till att dona i köket så därför tänkte jag tipsa om två små guldkorn vi har i Östersund.

Först ut, Ost och Vilt. En liten mysig affär som öppnade redan 1929 och efter ett par flyttar nu finns att hitta på Prästgatan 19, alldeles ovanför torget. Här satsar man på ekologiskt och lokalt, allt i butiken är ekologiskt medans uppskattningsvis 90 % av alla produkter är lokalt producerade. Visst är det extra roligt när det är något som är närproducerat, speciellt om man är på besök utanför länet och allra helst om man ska till utflyttade Jämtar. Här hittar du bland annat ostar, korvar, marmelader, tunnbröd, hårdbröd, risottoblandningar och choklad. En härlig blandning av delikatesser med andra ord.  Går du in här kommer du garanterat inte ut tomhänt. En liten korg med en ost, marmelad och lite bröd kan inte bli fel som gå bort-present.

Ett annat guldkorn är Grändens Delikatesser, en relativt nyöppnad butik som du hittar på Thomeegränd 9 . Som namnet avslöjar så finns här delikatesser, massor med delikatesser! Här har man satsat på ett brett utbud från små producenter, producenter från byar i t.ex. Jämtland, Frankrike, Italien och Spanien. Hyllorna är fyllda med kex, marmelader, sylt, kryddor, te och kaffe. Litegrann får man en saluhallskänsla när man står där vid kyldisken och försöker bestämma sig för om man ska ta ostfyllda kronärtskockorna eller marinerade oliver. (Varför vela egentligen, det slutar säkert med båda två i alla fall.) Det jag gillar allra mest är att man på ”lösvikt” kan köpa olika sorters oljor och vinäger.  Så istället för en blomma till värdinnan/värden, kika in här och köp en flaska med valnötsolja eller Fikonbalsamvinäger istället. Garanterat uppskattat och lite oväntat.

Har du tid och lust och vill göra något själv istället så kan jag rekommendera den här morot- och citrusmarmeladen med kardemummakärnor. Den brukar bli uppskattad och passar extra bra så här i jultider.

Morot- och citrusmarmelad
500 g morötter
1 vältvättad apelsin
1 vältvättad citron
1 tsk kardemummakärnor
1 ½ dl vatten
3 dl syltsocker med pektin

Skala skölj och riv morötterna grovt. Finriv skalet och pressa ur saften ur citronen och apelsinen. Finstöt kardemumman, lägg alltsammans i en kastrull. Häll i vatten, rör i socker och koka kraftigt. Skumma under tiden. Låt svalna 15 min och häll sedan upp på burkar.



//Hanna

1 kommentar:

Michaela sa...

hejsan, hur är det?