söndag 16 december 2007

Gratinerad lax under rotfruktstäcke


I går bjöd mamma på en otroligt god laxrätt. Receptet är taget ur Vår bästa mat.

Gratinerad lax med dillsås.
Det här behöver du:
4 fjärilskotletter
saft av ½ citron
salt, peppar
1 morot
1 palsternacka
1 bit rotselleri, ca 40g
1 dl nyriven parmesanost
2-3 msk hackad gräslök

Sås:
1 msk smör
2 msk vetemjöl
2 dl grädde
2 dl vatten
1 buljongtärning
pressad citronsaft
salt, peppar
4 msk hackad dill
Lägg upp laxfiléerna på ett fat pressa över citronsaft och salta och peppra, (mamma använde dock hennes hemmagjorda örtsalt, Mmm... oslagbart!) Skala rotsakerna och tärna fint stek mjukt i matfett låt kallna. Jag tror även att man skulle kunna grovriva alltihop och göra som en rotsaksfräs av det. Rör ihop rotsakerna med parmesan och gräslök. Bryn laxen på båda sidorna i matfett tills den har fått fin färg. Lägg över fisken i en ugnsform, fördela fräset över och grädda i ugnen 250* i ca 5 min.

Fräs smör och mjöl till såsen, späd med grädde och vatten, Smula ner buljongtärningen, koka upp under omrörning. Smaka av med citronsaft, salt och peppar. Rör ner dillen.

Servera fisken med såsen och pressad potatis.

Mmm.... vad gott det var, rotfrukternas söta smak gick väldigt bra ihop med fiskens syrliga smak. Tyvärr hann det ta slut på minne på kameran, så det vart bara en bild över bordet och inte riktigt på maten.

Nu ska jag hem och baka saffransskorpor och lägga in gurka.
//Hanna

1 kommentar:

Anonym sa...

Suupergod :P