söndag 12 september 2010

Mammas tekakor

Vi fick en hushållsassistent av min mormor och morfar i bröllopspresent. Kanonbra, precis vad vi behövde!! Nu blir det förhoppningsvis mer brödbakning här hemma, en av anledningarna till att jag inte är så förtjust i att baka beror på allt knådande. Invigde assistenten i morse och gjorde mammas tekakor. Havregrynen skall blandas med mjölk och stå under natten så det förberedde jag igår.

Tekakor
5 dl havregryn
1 liter lättmjölk
300 g smält margarin
3 dl strösocker
1 msk salt
2 pkt jäst
ca 1,5 kg mjöl (20 - 22 dl)
spar lite mjöl till utbaket.

Blanda havregryn med mjölken och låt stå över natten. Smält margarin och häll i havregryn-mjölkblandningen i kastrullen och värm till fingervarmt. Blanda det sen med socker samt jäst+salt (som man innan rört ihop i en kopp så det blir rinnande). Rör till sist ner mjölet. Degen ska bli lättarbetad och inte kladda. Kavla ut på en gång, inte för tunnt 0,5 cm ungefär. Ta ut cirklar med t.ex. ett glas. Nagga och låt jäsa i 2 timmar. Grädda på 225 - 250 grader ca 5 minuter tills de får en ljusbrun färg.

//Hanna

Inga kommentarer: