onsdag 23 februari 2011

Laxpaket med bacon

Jag har lagt upp recept på ett liknande laxpaket tidigare men lägger upp det här också eftersom jag gjort lite annorlunda. Bland annat så la jag till knaperstekt bacon. 

Laxpaket
4 laxfiléer
2 morötter
½ pujrolök
1 paprika
1 paket bacon½ flaska matlagningsvin
matlagningsgrädde
salt, peppar
timjan
rosmarin

Strimla bacon och knaperstek. Skiva morötter, purjolök och paprika. Salta och peppra laxen. Lägg ut ett foliéark, lägg på morötter, purjolök och paprika, lägg på laxfilén, toppa med bacon. Krydda med salt, peppar, timjan och rosmarin. Häll på vin och en skvätt grädde. Vik/knyckla ihop folién till paket. Låt dem tillagas i ugnen 225 grader ca 15-20 min. 


//Hanna

tisdag 22 februari 2011

Falukorvsrecept

Jakten på falukorvsvariation fortsätter, Joel skulle kunna äta korv flera dagar i veckan. Idag vart det ett recept ur en mattidning som mamma hade, kommer inte ihåg vad den hette men jag har för mig att det var en ny tidning. I originalreceptet skulle det vara timjan, men jag bytte ut det mot persilja. Jag kan tänka mig att det var dijonsenap också, inte Johnnys som jag använde. :)

Falukorv med körsbärtomater och persilja
falukorv
½ purjolök
1 ask körsbärstomater
1 kruka persilja
4 msk johnnys senap
1 ½ dl vatten
en skvätt kycklingfond
salt och peppar

Dela korven i fyra. Strimla purjolök. Fräs tillsammans. Tillsätt halverade tomater, senap, vatten, fond och persilja. Smaka av med salt och peppar.

//Hanna

måndag 21 februari 2011

Mangosalsa



Mango är så gott!! Jag drömmer mig tillbaka till Malaysia när jag äter färsk mango. I lördags vart det mango i en fruktsallad och i dag vart det en mangosalsa till kyckligen. 


Mangosalsa
1 mango
1 röd lök
½ röd chili
1 dl mango chutney
1 lime
salt, peppar


Dela mangon, ta bort kärnan och skalet, skär i mindre bitar. Hacka lök och chili. Blanda samman med mango chutney, pressa i limesaft, salta och peppra. Låt det dra en stund innan servering. 


//Hanna

söndag 20 februari 2011

Fläskfilé med italienskt täcke



Man blir inte riktigt klok på vädret. Igår var det -20, om inte kallare, och idag var det bara ett par minusgrader... vilken tur att graderna inte varierar så på sommaren. Eftersom det var mildare idag så passade jag och mamma på att ta en tur på längdskidorna, 1 mil vart det. Det var jätteskönt men det känns i knäet nu. Efter längdturen vart det en dusch och lite soffhäng innan det var dags att laga middag. Dagens middag uppskattades av Joel som mm:ade flera gånger. 

Fläskfilé med italienskt täcke

1 fläskfilé
salt, peppar

sky av 3 dl vatten
1 dl créme fraiche
2 msk vetemjöl
2 msk kalvfond
1 tsk soja
salt, pepparmix
50 g soltorkade tomater

½-1 mozzarellaboll
valnötter
basilika

Bryn fläskfilén tills den är nästan färdig, salta och peppra. Lägg undan filén. Vispa ur pannan med 3 dl vatten. Blanda ihop créme fraiche och mjöl, vispa ner i skyn. Smaka av med kalvfond, soja, salt och pepparmix.Skär mozzarellan och tomaterna i bitar. Skiva filén, lägg i en ugnssäker form, häll över lite av såsen. Strö över mozzarella, tomater, basilika och valnötter. Kör i 225 grader ca 10 min. Servera med klyftpotatis, haricot verts och sås. 


//Hanna

lördag 19 februari 2011

Club sandwich


Mamma var söt och köpte en examenspresent till mig, en brunch-kokbok. Jag som älskar brunch! Fanns otroligt mycket gott i den, bland annat en club sandwich som jag vart sugen på. I den skulle det bara vara majonäs, jag gjorde en curryröra istället.

Club sandwich för två
6 skivor grekiskt lantbröd
1 kycklingfilée som marinerats i kycklingfond, olja, salt och peppar
1 pkt bacon
1 tomat
1 röd lök
majonäs
créme fraiche
curry
salt, peppar

Stek kycklingen och skiva den tunt. Rör ihop créme fraiche, majonär och curry. Stek baconen. Skiva tomat och lök. Rosta brödskivorna. Bred curryröran på ett bröd, lägg på sallad och kyckling. På med nästa bröd och lite curry röra. Toppa med bacon, tomat och rödlök, avsluta med en brödskiva till. Servera med coleslaw.

Det var jättegott men jag vart sjukt mätt. I receptet som var i bunchboken stod det: Stick igenom en tandpetare. Tandpetare? Jag fick ta en grillpinne. :) Fast jag tog kanske i lite när jag skar brödskivorna, speciellt den översta, haha. Nästa gång ska jag nog skära av kanterna på brödet också.

//Hanna

fredag 18 februari 2011

Asiatisk lax med nudelsallad

Satt och bläddrade i cooptidningen i morse och såg en lax som jag tyckte lät god, så det fick bli den till middag. Till blandade vi ihop en nudelsallad med sweetchilimarinerade räkor. Jättegott!


Asiatisk lax med nudelsallad
4 laxfiléer
1 röd chili
1 lime
1 msk riven ingefära
1 msk honung
1 msk olja


nudlar
1 gul lök
1 frp sugar snaps
2 morötter
1 kruka koriander
räkor
sweetchilisås
salt, peppar


Skala ett gäng räkor och häll över 1-2 msk sweetchili. Salta och peppra laxfiléerna, lägg i en smord form. Skrapa ur kärnorna och finhacka chilin. Riv ingefära och klyfta limen. Blanda ihop alla ingredienserna och häll över laxen. Kör i ugnen 15-20 min. 


Koka nudlarna. Skiva löken. Skär långa strimlor av morötterna med en potatisskalare. Hetta upp lite olja i en panna fräs löken och morötterna. Tillsätt sugar snaps och räkor. Blanda ner koriander och nudlar. Smaka av med salt och peppar. 


Vad skönt med helg! I helgen ska jag bara njuta av att vara ledig och kunna ta sovmorgon. :)


//Hanna

tisdag 15 februari 2011

Fläskkotelett i ugn med sambal oelek


Middagen i lördags vart kotletter som tillagas i ugnen med en smarrig sås. Kotletterna blir väldigt möra eftersom de tillagas så länge. Det här en väldigt enkel rätt att göra, vispa ihop såsen, häll över kotletterna och in i ugnen.

Sambalkotletter

8 st fläskkotlett
4 dl grädde
2 dl crème fraiche
½ dl soja
2 tsk sambal oelek


Lägg fläskkotletterna i en ugnssäker form. Blanda grädde, soja och sambal oelek och häll över kotletterna. Stek i ugnen, 175°C, i 1½ timme.

//Hanna