måndag 17 januari 2011

Fyllda pitabröd med tillbehör


Klockan sju i lördagsmorse kom jag hem igen från Skåne. Slumrade ett tag i soffan och sedan har det varit full fart. Det har inte blivit många timmar hemma i helgen. I lördags var vi till Joels bror som fyllt år, både en sväng på dagen och sedan på kvällen igen. I går var jag hem till pappa och sedan avslutade jag helgen med middag och övernattning hos mamma. Här kommer lördagens middag. 

Fyllda pitabröd
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
olja
400-500 g köttfärs eller lammfärs
2 tsk curry
1 tsk malen kanel
2 dl vatten eller buljong
3 msk tomatpuré

Tillbehör:
Pitabröd
Skivade bananer
Mango chutney
Kokos
Salladsblad
Jordnötter
Hackad gurka 
Skivade tomater

Skala och hacka lök och vitlök. Fräs löken mjuk i olja, lägg i färsen och finfördela den med en gaffel. Stek färsen så att den får färg, rör i curry och kanel och stek ytterligare någon minut. Häll på vatten eller buljong, smaksätt med tomatpuré och låt färsen puttra under lock ca 10 minuter. Servera med uppvärmda pitabröd och tillbehör.

//Hanna

onsdag 12 januari 2011

Lax med citron, persilja och parmesan.

Här kommer recept på en god och enkel lax som jag hittade på matklubben.se. 


Lax med persilja, citron och parmesan.
en laxsida eller 4 laxfiléer
saft och rivet skal av 1/2 citron 
salt och peppar 
1/2 dl hackad persilja 
1 dl riven parmesanost 
2 dl grädde 
1 msk fiskfond



Sätt ugnen på 200° Lägg laxfilén i smörad ugnssäker form. Pensla laxen med citronsaften och salta och peppra. Blanda citronskalet, persiljan och osten och strö blandningen över laxköttet. Smaksätt grädden med fiskfond och hälla det runt laxen. Sätt in i ugnen och bak i 15-20 minuter. 


Till laxen och det goda såsen åt vi pressad potatis (perfekt när det är såsigt), grönsallad och en bönsallad. 


Nu sitter jag på tåget på väg till Skåne, så det kommer nog bli tyst här ett par dagar igen. Nu är det inte många gånger kvar här nere. I februari blir jag färdig utbildad hälsopedagog, sen ska jag ner i maj och juni för utbildning i hälsoprofilsbedömning, sen är jag klar!! 
//Hanna

lördag 8 januari 2011

Pastasås med vårlök och peppar



Snabba och enkla pastasåser är perfekt fredagsmat tycker jag. Jag brukar ofta köpa dom här smaksatta créme fraicherna och göra pastasås av, men igår körde jag på smaksatt philadelphiaost. Smaken var vårlök och svartpeppar. 


Pastasås med vårlök och peppar
2 vitlöksklyftor
ett gäng vårlökar
½ grön paprika
en bit rökt skinka
1 frp philadelphiaost, vårlök/svartpeppar
1 dl créme fraiche
½-1 dl vitt vin
flingsalt med örter
pepparmix


Finhacka vitlöken och fräs i olja tillsammans med skivad vårlök, hackad paprika och strimlad rökt skinka. Låt det fräsa ett par minuter. Tillsätt philadelphiaosten och créme fraiche. Smaka av med vitt vin, salt och pepparmix. Servera med pasta och strö över lite vårlök. 


//Hanna

Chili con carne med mörk choklad.



I senaste nummret av Laga lätt fanns receptet på den här goda chili con carnen. Jag hittade inte chipotle när jag handlade så det fick bli chipotlepaste i stället, tog ca 3-4 tsk av det, vart jättebra. Fick dock tillsätta lite grädde och vatten på slutet för grytan vart lite väl mustig och "osåsig" för min smak. Dagen efteråt upptäckte jag att burken med passerade tomater stod kvar på bänken, oöppnad... så det kan ha varit därför. 


Chili con carne med mörk choklad
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
1kg nötfärs
½ röd chilifrukt
2 chipotle
4 msk tomatpuré
2 tsk råsocker
5 dl rött vin
1 burk passerade tomater
1 dl konc kalvfond
2 röda paprikor
1 burk vita stora bönor
40 g mörk choklad


Skala och finhacka lök och vitlök. Bryn köttfärs, lök och vitlök i rapsolja. Strimla röd chilifrukt och chipotle, skrapa bort fröna om du inte vill att det ska bli för starkt. Tillsätt tomatpuré, chili och chipotle, koka i 2 -3 minuter. Tillsätt råsocker, rödvin, passerade tomater och kalvfond. Låt grytan sjuda på medelvärme ca 20 min. Skär paprika i bitar och tillsätt tillsammans med bönorna, låt det puttra i ytterligare 10 min. Smaka av med riven mörk choklad och ca 2 tsk salt. Servera med avokadoröra och baguette. 


//Hanna

onsdag 5 januari 2011

Fyllda paprikor - ångkokade


Jag har länge tänkt att köpa en ångkokare men det har som inte blivit av. Men nu har jag äntligen en!! Fick en härlig grön ångkokare av silikon av mamma i julklapp. Den har två olika lager som gör att man kan göra massa mat samtidigt, jag älskar den! Började med att koka broccoli och grönsaker i den. Idag tillagade jag hela middagen i den, fyllda paprikor. Gick jättefort att göra också, vart färdig på ca 10 min i ångkokaren. Så här gjorde jag. Receptet är till 1 portion. 

Fyllda paprikor i ångkokare
1 paprika
ett par msk ris
en bit zucchini
ett par cm purjolök
1 msk hackad persilja
salt, peppar
persillade
olivolja
parmesanost

Hacka purjolök, zucchini och persilja. Blanda med ris, salta, peppra och smaksätt med persillade. Halvera paprika och fyll med risblandningen. Ringla över lite olivolja och toppa med parmesanost. Lägg ner i ångkokaren och tillaga ca 10 min. 

Till hade jag tänkt att ha rökt kalkon och lite grönsaker, dessvärre fick jag kasta kalkonen så det vart bara grönsaker. Ångskokade dom också. (Utom tomaterna) Ja, jag har fått dille på ångskokaren. Ska testa att göra lax i den snart och även koka potatis. Har läst en massa på nätet om att dom som har testat att ångkoka potatisen inte vill koka vanligt längre. Låter lovande!! 

//Hanna


Kycklinggryta med mango chutney



I paketet från Ridderheim var det ju även med en mango chutney. Jösses vad god den var!! Både jag och Joel älskar mango chutney så vi har det nästan alltid hemma, men då köper vi Santa Marias eller ett annat märke som heter Bombay, tror jag. Men det går inte alls att jämföra dom chutneysarna med den här, ni bara måste prova den! De andra jag brukar använda är väldigt söta och socker toppar innehållsförteckningen, på Ridderheims är det mangopuré som toppar innehållsförteckningen, och det är väl precis så det ska vara!? Vi gör ofta kycklinggryta med mango chutney så jag vet att jag har bloggat om det tidigare, men här kommer det igen. 


Kycklinggryta med mango chutney
2 kycklingfiléer
1 röd lök
1 röd paprika
majs
2,5 dl matlatningsgrädde
1 burk Ridderheims mango chutney
salt, peppar


Skär kycklingen i mindre bitar. Fräs i olja, salta och peppra. Hacka rödlök och paprika och låt det fräsa med tills kycklingen är genomstekt. Tillsätt majs. Häll på grädde och mangochutney. Smaka av med salt och peppar. 


//Hanna

Ridderheims Apelsin- och likörkonfit.



För ett tag sedan fick jag hem ett paket från Ridderheims, i samband med att de börjar med ett nytt koncept, Tante Juliette. Så här skriver Ridderheims i ett pressutskick: 

 Ridderheims lanserar ett helt nytt butikskoncept som kretsar kring välsmakande patéer tillagade på uteslutande naturliga råvaror. Till grund för det nya konceptet ligger tidlösa recept som gått i arv från generation till generation och nu förenats med modern matkultur.


- Vi vill lyfta det flamländsk-franska köket och föra in vardagslyxen i de svenska hemmen. Tante Juliettes patéer med tillbehör är en kulinarisk upplevelse som passar lika bra som en modern förrätt som en hel måltidslösning. I sortimentet ingår allt från sensationella patékreationer så som hjort och äppelpaté och pomamorepaté till de mer traditionella patéerna i form av vitlöks-, lant- och murkelpatéer, förklarar Patrik Birgander kategorichef på Ridderheims & Falbygdens.
I paketet fick jag paté, flatbröd med rosmarin, mangochutney och confit. Tyvärr hade patéförpackningen gått sönder så den vart dålig innan jag hann smaka. Däremot testade jag de andra. Confiten åt jag med kex och brié, passade även bra på flatbröden, jättegott! Älskar att ha någonting sött till brién! Favoriten i paketet var utan tvekan chutneyn, men mer om det tar jag i nästa inlägg. 


//Hanna