onsdag 23 november 2011

Älggryta med rotsaker



Jag älskar att frysen är alldeles fullproppad med älgkött, färs, stekar och grytbitar! Den här grytan med älg och rotsaker åt vi förra helgen. Riktigt gott!


Älggryta med rotsaker
ca 800 g grytbitar
1 ½ tsk salt
nymald svartpeppar + vitpeppar
1 pkt bacon
2 gula lökar
2 stora morötter
1 palsternacka
5 dl vatten + 2 msk viltfond
10 enbär
2 dl créme fraiche
1 frp matlagningsgrädde

Stek baconet i riktigt varm panna, ta upp det och stek älgköttet i omgångar. Krydda med salt och peppar. Stek sedan löken, palsternacka och morötterna. Lägg över allt i en gryta tillsammans med 5 ddl vatten och viltbuljong, tillsätt enbär, grädde och créme fraiche. Låt allting puttra 1½-2 timmar. Smaka av med buljong, salt och peppar. Servera med kokt potatis, kokta grönsaker och lingonsylt, alternativt géle.

Fasen, jag måste bli bättre på att blogga direkt efter att jag lagat maten. Det var ju därför jag startade bloggen från början, för att komma ihåg vad det är jag gör. Jag är osäker på hur mycket fond jag egentligen använde och det kan ha varit så att jag använde någon mer krydda.... Men men, bäst blir det ändå om man smakar sig fram!


/Hanna

2 kommentarer:

carolina - med Lo:s syskon i magen sa...

Älskar sådan rustik mat!

Sara sa...

Gud så gott det såg ut!!