måndag 14 november 2011

Citroncheesecake


Här kommer recept och bild på den goda efterätten som vi åt hos brorsan förra helgen. Suuupergod cheesecake!

Citroncheesecake
Botten
180 g (12st) Digestivekex eller Mariekex
75 g smält smör

Fyllning
250g philadelfiaost
1 dl socker
1 tsk vaniljpulver
1 tsk rivet skal från citron
2 dl vispgrädde

Lemoncurd
2 små citroner
2 ägg
4 dl florsocker
75 gram smör

Smöra formen lätt, mixa kexen tillsammans med det smälta smöret. Tryck ut smeten i botten på en vanlig pajform eller en form med löstagbar kant. Ställ svalt.

Gör lemoncurden:
Tvätta citronerna och riv det yttersta skalet fint. (Spara en tesked av raspet till
fyllningen.) Pressa ur 1 dl saft ur citronerna. Vispa samman alla ingredienserna till krämen utom smöret och sjud sakta under omrörning tills den tjocknat. Smält ner smöret i blandningen och ta från värmen. Kyl krämen något och låt stå svalt (gärna i vattenbad).

Vispa samman grädden och sockret det ska vara lättvispat men inte rinnigt.Vispa i osten och kör slätt. Lägg lite av lemoncurden i formen och bred ut över kex-botten. Låt stå svalt en stund. Slå ost-fyllningen i formen och kyl i frys tills kakan stelnat helt. Bred ut lemoncurd över den färdiga kakan och frys till den stelnat. Ta fram kakan 10-15 minuter innan den ska serveras och låt den tina lite i kylskåp

/Hanna

2 kommentarer:

mumsfillibaba sa...

Älskar syrliga desserter. Ser supergott ut!!

felicia sa...

Guuud vad smarrig den såg ut. Älskar alla kakor som är kladdiga! :)