Idag gjorde jag fiskgratäng till middag, åh vad gott det var. Hemma hos oss käkar vi bara lax i fiskväg, och ibland nån burk tonfisk i sallad eller till pasta. Det är för att Joel har nån knepig princip om att man inte ska köpa fisk, man ska fånga den själv. Men han kommer ju aldrig hem med någon fisk. När han är ute och fiskar så äter dom antingen upp fisken, eller så kastar dom tillbaka den när dom har fångat den. För ett par år sedan tyckte jag inte om fisk alls... men nu på senaste har jag fått upp smaken för det! Därför passade jag på att köpa hem fisk idag när jag bara skulle laga mat till mej själv. Nåja, så här gjorde jag ialla fall:
Fiskgratäng
1 pkt Hokifiléer
1 milda extra 4%
Ett par msk Lätt créme fraiche
1 tärning fiskbuljong
1 citron
Dill
1 purjolök
En bit parmesanost
Citronpeppar, Svartpeppar och Salt.
Tina fisken. Blanda grädden, creme fraichen, fiskbuljong och hackad dill i en kastrull och koka upp. Smaka av med citronsaft, örtsalt och citronpeppar. Ställ åt sidan. Strimla purjolöken och lägg hälften i en ugnsäker form. Lägg fiskfiléerna över och krydda med örtsalt och svartpeppar. Strö över resten av purjolöken och häll över såsen. Tillaga i ugnen i 20-30 min.Ta ut efter ungefär halva tiden och riv över parmesanost. Servera med kokt potatis, grönsaker och ett par citronklyftor.
Ihelgen ska jag och Örjan ner till Sala och hämta en Jeep. Så det blir inget bloggande förrän efter helgen.
Trevlig helg//Hanna
torsdag 31 januari 2008
Fiskgratäng
onsdag 30 januari 2008
Kvällsfika.
tisdag 29 januari 2008
Karibisk mangokyckling
Mangokyckling
kycklingfiléer
2 medelstora lökar
3 vitlöksklyftor
3 medelstora tomater
1 sharonfrukt
6 msk mangochutney
2 msk worcestershiresås
salt, peppar
Ställ ugnen på 200 grader. Finhacka lök, vitlök och tomater. Fräs lök och vitlök i olja tills den har mjuknat, tillsätt tomaterna och fräs ytterligare någon minut. Blanda ner mango chutney och worcestershiresås, salta och peppra. Rör om och låt det puttra under ett lock ca 5 min. Dela kycklingfiléerna i ganska stora bitar. Lägg i en ugnsäker form och bred över mangoblandningen. Tillaga i ugnen ca 30 min. Innan servering, strö över hackad sharonfrukt, Servera med ris och haricot verts.
Det här receptet rekommenderar jag verkligen, kycklingen vart otroligt god. Sharonfrukten ingick inte i orginalreceptet, jag hade en hemma och kände för att göra det lite mer exotiskt!
Nu ska jag kolla på 50 firsts dates. Vissa par en sång som är "deras" Jag och Joel har en film, 50 first dates. Tyvärr jobbar han i kväll så jag får kolla på den själv och sakna honom.
//Hanna
söndag 27 januari 2008
Pasta Carbonara
Pasta Carbonara
pasta
bacon
Milda extra 4%
parmesanost
svartpeppar
vitpeppar
Knaperstek baconen och låt det rinna av på hushållspapper. Lägg sedan tillbaka det i stekpannan, blanda i grädde och riven parmesanost. Krydda rejält med svart- och vitpeppar. Servera med nykokt pasta.
//Hanna
torsdag 24 januari 2008
Bulgursallad
Granatäpple

onsdag 23 januari 2008
Dinkelpannkakor
Pannkakorna gjorde jag på vanligt vis men bytte ut mjölet mot dinkelmjöl, keson blandade jag med skinka och purjolök. Jag älskar keso med skinka och purjolök, när jag äter bakad potatis brukar jag blanda ihop det och paprika, mmm... supergott!
//Hanna
tisdag 22 januari 2008
Orientalisk kyckling
lördag 19 januari 2008
Pasta med skinksås
Pasta med skinksås
färsk pasta
2 lätt cremé fraiche
Skinka
2 vitlöksklyftor
peppar
Koka pastan, värm upp créme fraichen i en kastrull, lägg i den strimlade skinkan och pressa ner två vitlöksklyftor. Créme fraichen blir ganska rinnig så jag redde av såsen lite.
Näe, nu måste jag gå och göra mej i ordning, snart kommer det att ramla in folk här!
//Hanna
fredag 18 januari 2008
Fredagsmys hos mamma!
Efter jobbet var jag bara in och pussade på Joel och hämtade min väska och sedan for jag, Danne och Örjan hem till mamma där en god middag stod och väntade på oss. En smarrig kycklinggryta med lök och inlagd paprika. Ikväll blir det lite vin och Let´s Dance!
Ha en trevligt helg!
//Hanna
torsdag 17 januari 2008
Lax i foliépaket
Lax i foliépaket. 2 port
2 laxfiléer
1 liten morot
1 halv röd paprika
färskost med smak av paprika och chili
flingsalt med chili
pepparmix
Strimla morot och paprika, lägg det på ett foliéark, lägg på laxen, salta och peppra. Toppa med färskosten och vik ihop folién till ett paket. Tilllaga i nedre delen av ugnen 20-30 minuter. Till detta serverade jag bulgur blandat med purjolök och bladspenat. Supergott!!!
I morron är det fredag! =)
//Hanna
onsdag 16 januari 2008
Thaifrikadeller.

Idag vart det thaifrikadeller till middag! Det är kul att testa nya saker, frikadeller har jag varken ätit eller tillagat förrut.
Thaifrikadeller
500g köttfärs
2 msk fiskolja
4 msk thaisweetchili
2 pressade vitlöksklyftor
2 bukar färdig grytbas Grön curry, med bambuskott.
minimajs
vattenkastanjer
nudlar
Blanda i hop köttfärsen med fiskolja, sweetchili och vitlök. Rulla till små köttbullar, låt dom sjuda i vatten i ca 4min. Häll bort vattnet. Koka upp grytbasen tillsammans med minimajsen och vattenkastanjen. Servera med nudlar!
//Hanna
tisdag 15 januari 2008
Utmaning!
Emma har skickat en utmaning till mig! Det är ett roligt sätt att få veta lite mer om alla sina bloggvänner. Utmaningen går ut på att jag ska berätta sju sanningar om mig själv.
Reglerna är följande:
Länka till den som utmanat dig.
Berätta sju sanningar om dig själv.
Utmana sju stycken i slutet av ditt inlägg.
Så, här får ni några sanningar om mig:
- Mitt drömresemål är Indien, har börjat lagt undan pengar och planerar att fara nästa åt.
- Jag älskar collegefilmer.
- År 2007 läste jag 66 st böcker.
- Sommaren -05 bodde jag och arbetade i Grekland, hann med 3 olika jobb och hann dessutom med att vara arbetslös, bostadslös och pank. =S
- Jag har inte haft min naturliga hårfärg sedan 6:an. Färgar det brun/rött, egentligen är det vad folk brukar kalla för råttfärgat.
- Jag hatar att prata inför folksamlingar, något man kanske inte kan tro då jag är en jävel på att prata annars.
- Jag är ganska bra på att skjuta upp saker och ting, men jag jobbar på att bli bättre på att ta tag i saker på en gång!
Jag hoppar över att utmana 7st bloggare då dom flesta som jag följer redan har blivit utmanade.
//Hanna
söndag 13 januari 2008
Mexikansk soppa
Så där, då har vi käkat middag. Tog ett kort på soppan, men.... den gjorde sej inte så bra på kort. Receptet var för två portioner så jag dubblade det så att det skulle räcka till lunchen i morron, men jag tror inte att jag hade behövt göra det.
Mexikansk majssoppa
1 burk majskorn (340g)
2 msk olivolja
en nypa flingsalt med chilismak
svarpeppar
5 dl vatten
hönsbuljong
1 dl lättcréme fraiche
2-3 tsk tacokrydda
Häll av spaden från majsen och låt den torka på hushållspapper, blanda den sedan med olivoljan, salt och peppar. Stek den sedan i en het och torr stekpanna tills majsen poppar och får mörkbrun färg. Lägg över i en kastrull, tillsätt vatten, buljong, créme fraiche och tacokrydda. Koka upp och mixa till en slätsoppa med stavmixer.
Soppan skulle serveras med quesadillas... men vi körde på bördet som jag bakade tidigare idag.
//Hanna
Rågbullar
Rågflingebullar
50 g jäst
½ dl olja
5 dl vatten
1 msk honung
2 tsk salt
1 dl rågkross
3 dl rågflingor
1,1 - 1,2 liter mörkt lantbrödsmjöl
Smula jästen i en degbunke. Se till att matoljan blir rumsvarm eller blanda den med vattnet och värm till 37 grader. Lös upp jästen i lite av spadet och tillsätt sedan resten. Tillsätt sedan honung, salt, rågkross och rågflingor. Arbeta in mjölet med maskin till degen blir lagom fast och släpper bunkens kanter. Jäs övertäckt i 30 minuter. Ta upp degen på en arbetsbänk med lite mjöl på. Knåda degen ordentligt. Dela den i 2 längder. Dela varje längd i 10 bitar och forma varje bit till en oval bulle. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa övertäckta ca 30 min. Grädda mitt i ugnen i 225 grader i 12-15 minuter.
Jag var ner och bytte min kamera idag. Det visade sej att det inte var automatisk blidstabilistator på den, och det är ett måste för min del då jag alltid är mer eller mindre skakis. Den nya kameran har automatisk antiskak och en massa roliga inställningar som den tidigare inte hade. Det känns bra att jag bytte. Att kortet på rågbullarna går åt det gula hållet beror inte på att den här kameran är sämre, utan helt enkelt på att jag råkade ställa in gult färgfilter. Jag hann med en hel radda med svordomar över hur dåliga kort det vart med den nya kameran innan jag insåg det. Haha!
Nu ska jag gå och koka soppa.
//Hanna
lördag 12 januari 2008
Vasaloppssnurror
Bakning är inte riktigt min grej, det brukar mest strula när jag ska till, degen jäser inte, kladdkakan blir inte kladdig, sockerkakan sjunker ihop osv... Men idag lyckades jag faktiskt med dom här vasaloppssnurrorna. Såg receptet i senaste nummret av Allt om mat och tyckte att dom såg riktigt goda ut. Tänkte göra dom nästa gång det är min tur att ha med mej fredagsfika, men jag kände att jag var tvungen att provbaka dom först. Det tyckte Joel om!
Vasaloppsbullar ca 28 st
50g jäst
2½ dl vatten
250g rumstempererat smör
1dl socker
2 ägg
ca 13 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk salt
Fyllning
50g mandelmassa
50g rumstempererat smör
½ dl strö socker
½ dl blåbärssylt
Garnering
100 g smör
2 dl strösocker
Smula jästen i en bunke, värm vattnet till 37 grader. Häll vattnet över jästen och rör om tills den löst sej. Rör ihop smöret och sockret med en elvisp. Blanda ner smörblandningen och ägg i bunken. Blanda mjöl med bakpulver och salt, häll ner i bunken. Arbeta till en smidig deg tills den släpper bunkens kanter, ca 5 min med maskin, 10 för hand. Låt degen jäsa 40 min.
Riv mandelmassan och blanda med smör och socker. Ta upp degen på en mjölad arbetsbänk och dela den i 2 bitar. Kavla ut varje bit till en rektangel ca 55x20 cm. Bred på mandelmassan och sylten på ena degbiten. Lägg på den andra degbiten över och tryck till. Skär degplattan i ca 2 cm breda remsor, tvinna till snurror och lägg dom på plåtar. Jäs i 30 min. Grädda sedan bullarna mitt i ugnen 8-10 min. När bullarna har svalnat smälter du smöret i en kastrull, pensla bullarna med smöret och doppa dom sedan i sockret!
Bullarna vart jättegoda, men nästa gång tror jag faktiskt att jag hoppar över garneringen. De var lika goda utan och det kändes lite väl sockrigt.
//Hanna
Asiatisk lax
Asiatisk lax med nudelsallad
laxfiléer i portionsbitar
hoisinsås
nudlar
vitkål
1 morot
sockerärtor
Jamie olivers dressing
Saft från 1½ lime
olivolja, 1 del olja 2 delar limesaft
1 riven röd chili
1 riven vitlök
1 tsk råsocker
1 tsk soja
4-5 vårlökar, finhackad
färsk mynta, finhackad
färsk koriander, finhackad
Lägg laxfileérna i en ungsform och pensla hoisinsås över dom. Tillaga i ugnen, 225 grader 15-20 min.
Tillaga nudlarna enl instruktion. Strimla vitkålen och skär sockerärtorna i 3 delar. Värm upp olja i wokpanna och woka grönsakerna. Strimla moroten, i sann Jamie Oliver anda så använde jag potatisskalaren som han brukar göra ibland och fick långa väldigt tunna morotsremsor. Lägg ner tillsammans med de andra grönsakerna och woka i någon minut innan du blandar i nudlarna.
Blanda samman alla ingredienser till dressingen och rör ner den i nudelsalladen. Servera till laxen, toppa med några färska koriander och myntablad! Jag hade tänkt att få med jordnötter i den här maträtten också eftersom jag tyckte att det passade så bra till Hoisinsåsen, men det glömde jag alldeles bort så jordnötspåsen står orörd i skafferiet.
Idag var jag ner och köpte mej en digitalkamera! Jag har inte haft en kamera på fler år och kände att det var på tiden att skaffa sej en nu. Det är lite trist att alltid behöva be om vännernas bilder, att man inte har några egna bilder efter födelsedagar, fester och andra tillfällen värda att fotografera. Dessutom börjar Joel bli lite less på att behöva dra fram sin telefon för att fota så fort vi ska till att äta, eller om vi är och hälsar på lill-lillebroren. Köpte mej en liten kompakt Olympus som jag än så länge är helt nöjd med! Har dock inte hunnit använda den så mycket ännu. I morron ska vi till pappa och hälsa på så då ska jag passa på att ta en massa egna kort på lillbrorsan.
//Hanna
torsdag 10 januari 2008
Korvgryta
onsdag 9 januari 2008
3-veckors sallad
3-veckors sallad
½ vitkålshuvud
1 morot
1 purjolök
½ paprika
lag:
en del olja
en del vinäger
inte fullt en ½ del socker
salladskrydda
peppar
en nypa flingsalt
Strimla vitkålen, enklast går det med en osthyvel, grovriv moroten, skiva purjolöken och paprikan tunt. Koka upp lagen och häll den över salladen. Den varma lagen gör att vitkålen mjuknar lite, men vill man ha den ännu mjukare kan man först lägga vitkålen i ett durkslag och hälla över kokande vatten.
I går var jag ledig, min tandläkare ringde och bokade om tiden (för 3:e gången) och jag fick tid klockan två, vilket innebär att jag måste vara ledig hela dagen. Först var jag rätt irriterad, men... en dag på stan är ju inte helt fel! Träffade Gabriella så vi gick och käkade lunch på Plaza, Rödspätta med kokt potatis och skagenröra, sedan var jag ute och shoppade. Hittade en del fynd på rean. Men fyndet jag var mest nöjd med var inte ens på rea. Hittade en stor, lång mysig stickad tröja på HM för 149:- vilket kap va!?
//Hanna
söndag 6 januari 2008
Kyckling med sötsur sås.

Kai phat priwan waan, 4 port.
225 g skivad ananas på burk, dela varje skiva i 4 delar, spara lagen
1½ msk ketchup
2½ tsk fisksås
1 msk strösocker
2 msk olja
2 stora kycklingfiléer
4 vitlöksklyftor, finhackade
1 morot, skivad
1 stor gul lök, dela i klyftor
½ röd paprika, hacka i större bitar
½ gurka, halvera på längden och skiva
1 tomat, halvera och skiva
Blanda ananaslagen med ketchupen, fisksåsen och sockret, rör om till det är slätt. Hetta upp olivoljan i woken och stek kycklingen, salta och peppra. När kycklingen är färdig, ta upp den och låt rinna av på hushållspapper.
Woka vitlöken tills den blivit lätt ljusbrun, tillsätt morot, lök och paprika, woka under omrörning i 2-3 minuter. Tillsätt sedan gurka, tomat, ananas och såsen och rör om i ytterligare 1 minut. Smaka av och justera kryddningen om det behövs. Lägg tillbaka kycklingen i woken, och låt det värmas upp.
Servera med ris och garnera gärna med några korianderblad. Vi hade kvar av hoisinsåsen från igår och den passade alldeles utmärkt till!
Nu ska jag kika vad Jamie Oliver tänkte bjuda på ikväll.
//Hanna
lördag 5 januari 2008
Rispapper
Båda två vart goda, men jag föredrog kycklingen. Jobbar fortfarande på att lära mej äta skaldjur. Först funderade jag på att göra en nudelsallad av något slag att servera tilll risrullarna, men när jag var på affären så såg jag en sån här nya Findus påse med haricot verts med grillad tomat och rödlök i vinägrett så det var en sån istället. När jag stekte på den så luktade det vinägrett, men det smakade inte så mycket, så jag hällde på en skvätt egen viägrett.
Ha en trevlig lördagskväll!
//Hanna
torsdag 3 januari 2008
Nyårsafton

Ärtsoppan och örtkärmen stod jag för. Käkade en grön ärtsoppa för ett par år sedan, den var ganska stark och väldigt god. Inte samma hetta på den här soppan men med örtkärmen vart det minst lika gott som sist. Brorsan som stod och rynkade på näsan när jag rörde i kastrullen och sa att han inte ens tänkte smaka på det åt 2 portioner. Och när min brorsa gör det, då är det bra betyg! =)
1 gul lök
8 dl vatten
2 st buljongtärningar
1 msk soja
2 dl vispgrädde
1 tsk potatismjöl
1-2 tsk pressad citronsaft
Salt och peppar
Hacka löken och stek den glansig. Koka upp buljongvattnet i kastrullen, lägg i buljongtärningarna och sänk värmen. Häll av hälften av buljongen i ett litermått och lägg i ärtorna i buljongen som är kvar i kastrullen, låt dom koka i sju minuter tillsammans med löken. Mixa ärtorna till en slät grön soppa med en stavmixer, akta så att du inte bränner dej då de kan skvätta rätt bra. Häll i soja, citronsaft och hälften av grädden resten av buljongen koka upp. Häll potatismjöl i en liten skål och häll i några matskedar av soppan, rör om så att potatismjölet löser sig och häll redningen i soppan. Rör om. Låt soppan koka upp igen. Smaka av med salt och peppar. Vispa upp resten av grädden tills den blir tjock. Rör ner grädden, servera varm med örtkrämen.