måndag 17 december 2007

Kardemummaskorpor


God morgon!

I går var det full rulle i köket igen, jag bakade både kardemummaskorpor och saffarnsskorpor och så gjorde jag Morot - och Citrusmarmelad med kardemummakärnor. En jättegod marmelad som jag gjorde förra året till jul också, kardemummakärnorna ger en julig smak! Får lägga upp recept på den senare. Saffransskorporna gjorde jag efter Leilas recept och Kardemummaskorporna gjorde jag efter ett recept ur kokboken Under valnötsträdet.

Små finskorpor.
250 g rumstempererat smör
3-4 msk kardemumma
2 ½ dl socker
½ tsk salt
1 tsk vaniljsocker
1 ägg
2 dl mjölk 3%
9-10 dl vetemjöl + 2tsk bakpulver

Gör så här:
Ställ fram smöret så att det blir rumstempererat, stöt kardemumman i en mortel. Jag hade inte tillräcklig med kardemummakärnor så jag körde på 1 msk nystött och 2 msk färdigmalen. Rör ihop smör, socker, salt och vaniljsocker i en matberedare, tillsätt ägg. Blanda ihop mjöl, kardemumma och bakupulver och häll ner i smörblandningen omväxlat med mjölk. Arbeta till en smidig deg. Dela degen i 8 bitar och rulla ut till ganska smala rullar. Grädda i ugnen i 200* i ca 20 min. Ta ut och låt svalna i ca 10 min och skär sedan i 3 cm bitar. Ställ in i ugnen i 75* och låt torka i ungefär 1 timme.

Det vart små söta skorpor som var otroligt goda till ett glas mjölk. På onsdag ska jag göra marmelad igen, ska testa att göra en Tomat- och Äppelmarmelad med lime och chili som lät god, men i kväll ska jag inte göra något alls!!

//Hanna

Inga kommentarer: