måndag 31 december 2007
Marmelad
Jag har ju alldeles glömt bort att lägga upp recepten på marmeladerna jag gjorde till jul. Här kommer dom ialla fall.
Tomat- och äppelmarmelad
500g tomater
500g äpplen
1 lime
½ tsk torkade chiliflarn
4 dl syltsocker.
Skålla och tärna tomaterna, skala och grovriv äpplena, riv limeskalet. Blanda ner tomaterna, äpplena, limeskalet samt chilin i en kastrull, pressa i limesaft. Koka under omrörning i ca 10 min. Häll i syltskockret och låt koka 5 min till. Häll upp på varma rena burkar.
Morot- och citrusmarmelad
500 g morötter
1 vältvättad apelsin
1 vältvättad citron
1 tsk kardemummakärnor
1 ½ dl vatten
3 dl syltsocker med pektin
Skala skölj och riv morötterna grovt. Finriv skalet och pressa ur saften ur citronen och apelsinen. Finstöt kardemumman, lägg alltsammans i en kastrull. Häll i vatten, rör i socker och koka kraftigt. Skumma under tiden. Låt svalna 15 min och häll sedan upp på burkar.
Båda marmeladerna är väldigt enkla att göra, det är väl skalandet och rivandet som tar lite tid. Morotsmameladen fanns med i en LagaLätt tidning förra julen. Förra året rev jag morötterna för hand, men detta året gjorde jag dubbelsats och tänkte vara smart att ta det i matberedaren, men då vart det lite för grovrivet så det vart lite mycket tuggmotstånd för att vara en marmelad kanske, men det var fortfarande samma goda smak!! Recept på Äppelmarmeladen hittade jag på dansukker, efteråt insåg jag dock att jag inte hade följt det reiktigt, men det är min version som ligger uppe!!
//Hanna
fredag 28 december 2007
Fyllda biffar med rotsaksfräs och klyftpotatis
Idag åt vi något väldigt gott till middag. Fetaostfyllda köttfärsbiffar med rotsaksfräs och klyftpotatis. Receptet gäller endast för två personer. Så här gjorde vi det:
Potatisen:
Skär potatisen i klyftor, lägg över i en form häll på olivolja och strö över lite ströbröd. Sätt in potatisen i ugnen innan du börjar med biffarna som inte behöver vara inne lika länge som potatisen. Biffarna tar ca 20 minuter att tillaga, ställ in potatisen 10-15 min innan, beroende på storleken på klyftorna.
Biffarna:
250g köttfärs
1 msk potatismjöl
3 msk mellanmjölk
salt,peppar
Fyllning:
75-100 g fetaost
hackad persilja
1-2 vitlöksklyftor
örtsalt
Blanda samman ingredienserna tilll biffarna, platta ut på ett bakplåtspapper lägg fyllningen nästan ända ut i kanten och rulla sedan ihop till en rulle.
Rotsaksfräs:
1 stor morot
En bit rotselleri
En gul lök
Persilja
1 vitlöksklyfta
Skär löken i smala klyftor, stek i olivolja, grovriv morot och rotselleri (och gärna en bit palsternacka om ni har det hemma) och stek tillsammans med löken, pressa ner vitlöksklyftan och strö över persilja.
Till detta hade vi gjort i ordning en tzatziki, men det var överflödigt. Varken jag eller Joel ansåg att det behövdes.
Idag var vi ner på stan på mellandagsrean. jag shoppade 2 par jeans, 3 tröjor och 6 stycken jättefina kurkor till vardagsrumsfönstret. Har länge irriterat mej på krukorna i fönstret, vi hade 8 stycken och ingen var den andra lik. Idag hittade jag jättefina krukor som gick i vitt och beiget och passade kanonbra till färgerna i vårat vardagsrum och dom kostade 25 spänn styck. Vilket kap va!!?
//Hanna
torsdag 27 december 2007
Biff i vin med lök och rotfrukter.
måndag 17 december 2007
Kardemummaskorpor
God morgon!
I går var det full rulle i köket igen, jag bakade både kardemummaskorpor och saffarnsskorpor och så gjorde jag Morot - och Citrusmarmelad med kardemummakärnor. En jättegod marmelad som jag gjorde förra året till jul också, kardemummakärnorna ger en julig smak! Får lägga upp recept på den senare. Saffransskorporna gjorde jag efter Leilas recept och Kardemummaskorporna gjorde jag efter ett recept ur kokboken Under valnötsträdet.
Små finskorpor.
250 g rumstempererat smör
3-4 msk kardemumma
2 ½ dl socker
½ tsk salt
1 tsk vaniljsocker
1 ägg
2 dl mjölk 3%
9-10 dl vetemjöl + 2tsk bakpulver
Gör så här:
Ställ fram smöret så att det blir rumstempererat, stöt kardemumman i en mortel. Jag hade inte tillräcklig med kardemummakärnor så jag körde på 1 msk nystött och 2 msk färdigmalen. Rör ihop smör, socker, salt och vaniljsocker i en matberedare, tillsätt ägg. Blanda ihop mjöl, kardemumma och bakupulver och häll ner i smörblandningen omväxlat med mjölk. Arbeta till en smidig deg. Dela degen i 8 bitar och rulla ut till ganska smala rullar. Grädda i ugnen i 200* i ca 20 min. Ta ut och låt svalna i ca 10 min och skär sedan i 3 cm bitar. Ställ in i ugnen i 75* och låt torka i ungefär 1 timme.
Det vart små söta skorpor som var otroligt goda till ett glas mjölk. På onsdag ska jag göra marmelad igen, ska testa att göra en Tomat- och Äppelmarmelad med lime och chili som lät god, men i kväll ska jag inte göra något alls!!
//Hanna
Inlagd gurka
Mackor med leverpastej och inlagd gurka är för mej ett måste vid jul. Här kommer ett recept på en väldigt enkel gurka, tar max 30 min att göra.
Det här behöver du:
2 kg slanggurka
1 stor gul lök
2 msk senapsfrö
3 lagerblad
10 dillkronor
Lag:
3 3/4 dl ättisksprit
5 1/4 dl vatten
12 dl strösocker
3/4 dl salt
lagen kokas
Skiva gurka och lök, varva dem med dillkronorna i burkar. Häll i resten och slå den heta lagen över detta.Vänd de varma burkarna upp och ner
Håller sej upp till 4 månader.
Första gången jag gjorde denna gurka så hade jag inta lagerblad i... Sedan har jag kört utan, tycker att det funkar lika bra. Denna gurka är lika god till julen som den är på sommaren!!
//Hanna
söndag 16 december 2007
Gratinerad lax under rotfruktstäcke
torsdag 13 december 2007
Julfest!

I fredags hade vi julfest på jobbet, kortet ovanför är taget på mej och Jessica den kvällen. Det var en trevlig tillställning med en massa god mat. Vi beställde maten från Ica Kvantum, samma ställe som vi beställde i från när vi hade Jämtländskbuffé på sommarfesten.
Det var en massa god jul mat, tror inte att jag saknade något på julbordet som var uppdukat med: sill, skinka, potatis, prinskorvar, köttbullar, gravad lax, laxpaté, ägghalvor, kalvsylta, rullsylta, revbensspjäll, rödbetssallad, rödkål. leverpastej, julkorv, janssons frestelse, tunnbröd, mjukbröd, hårdbröd och ostar. Tror att jag har fått med allt men jag kan lika gärna har missat något för det var massor av mat.... Vi i husgruppen var lite oroliga när vi dukat upp för det såg lite lite ut, framför allt skinkan. Skinkan gick åt, men oj vad mycket mat det vart över. Vi hade lunch till alla på måndagen, och det fanns fortfarande över till tisdagen!!!
I helgen blir det lugnt, tror jag far hem till mamma en sväng, också ska jag göra inlagd gurka!
Ha de bra! //Hanna
tisdag 11 december 2007
Moussaka
Moussaka
3 vitlöksklyftor
500 g lamm- eller köttfärs
1 förpackning (500 g) krossad tomater
socker
salt
peppar
2 auberginer,
Äggstanning:
1 tsk salt
3 dl mild naturell yoghurt
3 ägg
1-2 krm peppar
200 g fetaost
Gör så här: Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs löken i 1 msk av olivoljan i en stekpanna. Tillsätt färsen och låt bryna med tills den fått fin färg. Häll över tomatkross och tillsätt tomatpuré, socker, salt, peppar, kanel och kardemumma. Låt puttra under lock ca 30 min. Skölj och skär auberginen i ca 1 cm tjocka skivor. Lägg ut skivorna på dubbelvikt hushållspapper och strö över saltet. Låt ligga ca 15 min. Stek auberginskivorna i resten av olivoljan i en stekpanna ca 2 min per sida. Varva köttfärssås och aubergine i en lätt smord ugnssäker form. Vispa samman yoghurt, ägg och peppar, riv i lite muskotnöt. Häll blandningen i formen och smula över fetaosten.Gratinera mitt i ugnen i 225ºC, ca 20 min. Servera moussakan med en grön sallad.
tisdag 4 december 2007
Tre Pepparkakshus och ett Bombnedslag.
Hannas lilla hus. ---------------- Joels Näverede, ------------------ Brorsan och Saras hus,
Alltså, att bygga pepparkakshus är inte det lättaste. Hahhaha!! Niklas och Sara kom alltså hem till oss för att bygga pepparkakshus, Niklas och Sara skulle bygga ett och jag trodde att jag och Joel skulle bygga ett, men han ville tydligen göra ett eget hus. Till en början tyckte Sara synd om mej som skulle bygga alldeles själv, men ca 10 minuter in i byggandet var hon ganska avundsjuk på mej!
Niklas hade till en början inte nån koll alls på hur man bygger ett pepparkakshus, han kavlade ut lite deg och började att skära ut bitar direkt i degen, tills han gick med på att göra mallar först så att alla bitar med säkerhet skulle bli lika stora. Men.... nu i efterhand så vet jag också att hur fina mallar man än gör, så blir bitarna lik f-bannat inte lika stora.
När jag och Niklas och Sara höll på att limma ihop våra hus med det kokheta sockerlimmet (som orsakade ett antal blåsor på brorsans händer) så höll Joel fortfarande på att räkna ut vinklar till sina mallar. Vilken tur att vi inte byggde ett hus ihop!! =) Niklas och Sara hade gjort en riktigt fin balkong, men den rasade när de pyntade huset....
Efter ca 4timmars byggande så var vi färdiga med våra hus, (jaa, inte Joel då) och köket som var så adventstädat och glänsande rent på söndagmorgon såg nu ut som ett bombnedslag. Mjöl och deg och mallar och Nonstop och sockerlim överallt... Så medans Joel gjorde färdigt sitt hus, så städade jag köket....igen. Inte helt otippat vart Joels hus finast, med små fiskespön lutad mot husväggen.
Efter byggandet sa Sara att hon tyckte att de kunde köpa en byggsats nästa år, medans brorsan vägrade att bygga något pepparkakshus alls. Joel sa att om han hade vetat att det var så här krångligt så hade han bara bakat vanliga pepparkakor och så var han väldigt imponerad över alla mammor som fixar Julen varje år... Även om vi inte vart så nöjda med resultatet, så hade vi trevligt ialla fall! =)
//Hanna
söndag 2 december 2007
Pepparkakshus.
Snart kommer Joel hem från jobbet, och med sej har han Niklas och Sara, vi ska baka pepparkakshus i kväll!! Eller baka och baka, vi fuskar med färdigpepparkaks deg, men vi ska bygga pepparkakshus! Niklas har en vision om att deras hus ska se ut som Huset i Fresh Prince i BelAir, ett litet palats med balkong och allt! =) Vi får väl se hur det går, ingen av oss har gjort pepparkakshus på flera år. Jag kommer att lägga upp kort senare.
Nu ska jag fortsätta med maten, Kyckling och nudelwok bjuds det på här idag.
//Hanna.