onsdag 23 november 2011

Älggryta med rotsaker



Jag älskar att frysen är alldeles fullproppad med älgkött, färs, stekar och grytbitar! Den här grytan med älg och rotsaker åt vi förra helgen. Riktigt gott!


Älggryta med rotsaker
ca 800 g grytbitar
1 ½ tsk salt
nymald svartpeppar + vitpeppar
1 pkt bacon
2 gula lökar
2 stora morötter
1 palsternacka
5 dl vatten + 2 msk viltfond
10 enbär
2 dl créme fraiche
1 frp matlagningsgrädde

Stek baconet i riktigt varm panna, ta upp det och stek älgköttet i omgångar. Krydda med salt och peppar. Stek sedan löken, palsternacka och morötterna. Lägg över allt i en gryta tillsammans med 5 ddl vatten och viltbuljong, tillsätt enbär, grädde och créme fraiche. Låt allting puttra 1½-2 timmar. Smaka av med buljong, salt och peppar. Servera med kokt potatis, kokta grönsaker och lingonsylt, alternativt géle.

Fasen, jag måste bli bättre på att blogga direkt efter att jag lagat maten. Det var ju därför jag startade bloggen från början, för att komma ihåg vad det är jag gör. Jag är osäker på hur mycket fond jag egentligen använde och det kan ha varit så att jag använde någon mer krydda.... Men men, bäst blir det ändå om man smakar sig fram!


/Hanna

fredag 18 november 2011

Förkylningskyckling


För ett par veckor sedan kände jag att en förkylning var på ingång. I ett försök att skrämma i väg den så köpte tänkte jag göra något med ingefära, vitlök och honung. Fick till en otroligt god marinad och det luktade underbart i köket. Tänkte att jag skulle blogga om det på en gång så att jag kunde gå tillbaka och kolla hur jag gjort marinaden. Inte fasen bloggade jag om det på en gång och inte heller kommer jag ihåg hur jag gjorde den. Googlade lite grann och hittade det här receptet och det var nog ungefär så jag gjorde. :)

Marinad

1 krossad vitlöksklyfta
1 röd finhackad chili
finrivet skal av 1 citron
1 tsk fint riven ingefära
1 msk flytande honung
1 dl olivolja


Blanda ihop ingredienserna till marinaden. Lägg i kycklingen, låt det marinera ett tag, gärna en timme. Stek kycklingen eller tillaga i ugnen.

Till kycklingen åt vi kylftpotatis och sweetchilicréme fraiche. Förkylningen bröt aldrig ut och jag tror absolut att var är kycklingens förtjänst! ;)

/Hanna

onsdag 16 november 2011

Laxgryta med citron och rosmarin


Här kommer recept från Alltommat, en laxgryta med citron och rosmarin, jättegod!!

Laxgryta med citron och rosmarin
500 g laxfilé
2 st vitlöksklyftor
1 msk olivolja
1 tsk salt
1 krm svartpeppar, nymald
2,5 dl matlagningsgrädde
½ msk vetemjöl
1 st hönsbuljongtärning
1 tsk rosmarin, hackad och färsk eller torkad
½ st citron, rivet skal och pressad saft
½ dl svarta oliver


Skär laxen i stora tärningar. Skala och hacka vitlöken. Bryn laxen runt om i olja i en stekpanna. Salta och peppra. Vispa ihop grädde, mjöl, smulad buljongtärning, rosmarin och citronsaft i en gryta. Lägg i lax och vitlök. Låt allt sjuda ca 3 min. Strö över citronskal, oliver och ev färsk rosmarin. Servera med potatis och spenat.

/Hanna

måndag 14 november 2011

Sveriges godaste Julskinkmacka?

Min julskinkmacka vart en av finalisterna i tävlingen om Sveriges godaste julskinkmacka!! Klicka er in på: http://julskinka.nyhlenshugosons.se/ för att de se fem olika bidragen och rösta.

Jag skulle bli jättejätteglad om ni tycker att mitt bidrag är värd en röst!!

/Hanna

Citroncheesecake


Här kommer recept och bild på den goda efterätten som vi åt hos brorsan förra helgen. Suuupergod cheesecake!

Citroncheesecake
Botten
180 g (12st) Digestivekex eller Mariekex
75 g smält smör

Fyllning
250g philadelfiaost
1 dl socker
1 tsk vaniljpulver
1 tsk rivet skal från citron
2 dl vispgrädde

Lemoncurd
2 små citroner
2 ägg
4 dl florsocker
75 gram smör

Smöra formen lätt, mixa kexen tillsammans med det smälta smöret. Tryck ut smeten i botten på en vanlig pajform eller en form med löstagbar kant. Ställ svalt.

Gör lemoncurden:
Tvätta citronerna och riv det yttersta skalet fint. (Spara en tesked av raspet till
fyllningen.) Pressa ur 1 dl saft ur citronerna. Vispa samman alla ingredienserna till krämen utom smöret och sjud sakta under omrörning tills den tjocknat. Smält ner smöret i blandningen och ta från värmen. Kyl krämen något och låt stå svalt (gärna i vattenbad).

Vispa samman grädden och sockret det ska vara lättvispat men inte rinnigt.Vispa i osten och kör slätt. Lägg lite av lemoncurden i formen och bred ut över kex-botten. Låt stå svalt en stund. Slå ost-fyllningen i formen och kyl i frys tills kakan stelnat helt. Bred ut lemoncurd över den färdiga kakan och frys till den stelnat. Ta fram kakan 10-15 minuter innan den ska serveras och låt den tina lite i kylskåp

/Hanna

måndag 7 november 2011

Förrätt - Quesadillas


Helgen spenderas hos Lillebror och Sara i Örnsköldsvik. Vi kom upp vid åtta i fredags kväll, då satt vi och surrade lite och kikade på en film. I lördags var vi på stan och kikade lite, var dock väldigt mycket som var stängt med tanke på att det var röd dag. På kvällen avnjöt vi en otroligt god 3-rätters middag. Förrätten stod jag för, det vart quesadillas.

Quesadillas
4 st. Quesadilla Bread med chili
½ påse riven cheddar
50 g philadelphiaost
1 msk yellow chili
½ liten gul paprika
flingsalt, nymalen peppar

Finhacka chili och paprika. Mosa ihop cheddar, philadelphiaost, chili och paprika. Salta och peppra. Bred ut ett lager av osten på två av bröden, lägg på de andra två som lock och stek ett par minuter på varje sida. Dela och servera, garnera med några yellow chilis. 

Niklas fotade med Saras grymma kamera!
/Hanna