måndag 29 november 2010

Parasiter i vattnet.




I fredags gick det ut en varning här i Östersund då man misstänkte att vi hade parasiter i vårt dricksvatten. Allt vatten måste kokas. I dag bekräftades misstankarna... Parasiten finns där. :( Märks tydligt på affärerna, det är slut på flaskvatten överallt och det verkar vara en ökad åtgång på mjölk också. Hoppas att det här går att åtgärda snabbt!!

Fullspäckad helg har det varit. Jag har bland annat hunnit med tjejmiddag på Brunkullan, storhandling, adventspyntning, middag, fest och dop. Nu mera är jag och Joel stolta gudföräldrar till sötaste Eyla.

//Hanna

torsdag 25 november 2010

Laxpaket



När jag övernattade hos Nemone, min kurskamrat bjöd hon på jättegoda laxpaket. Hade inte riktigt de grönsaker som skulle vara i, men så här gjorde jag. 


Laxpaket
4 laxfiléer
ett gäng potatisar
2 morötter
1 gul lök
1 paprika
½ flaska matlagningsvin
matlagningsgrädde
salt, peppar
timjan
rosmarin


Koka potatisarna så att de blir nästan klara. Skiva potatis, morötter, lök och paprika. Salta och peppra laxen. Lägg ut ett foliéark, lägg på potatis och morötter, lägg på laxfilén, toppa med lök och paprika. Krydda med salt, peppar, timjan och rosmarin. Häll på vin och en skvätt grädde. Vik/knyckla ihop folién till paket. Låt dem tillagas i ugnen 225 grader ca 15-20 min. 


//Hanna

tisdag 23 november 2010

Baconlindad fylld kycklingfilé



Vi hade tagit fram kyckling idag men jag hade ingen aning om vad vi skulle göra av den, sedan tipsade Jessica om att fylla den och sedan linda in den i bacon. Det lät bra, så fick det bli! Idag fick jag med mig brorsan hem på middag, mycket trevligt!! 


Baconlindade fyllda kycklingfiléer
4 kycklingfilér
1 pkt bacon
Creme cheese - Vitlök och örter
salt, peppar


Skär ett snitt i kycklingen, bred ett lager creme cheese, peppra. Linda bacon runt kycklingfilén och kör i ugnen ca 25 min tills kycklingen är helt färdig. Servera med matvete och grönsaker. 


//Hanna

söndag 21 november 2010

Kycklinggryta med ädelostsås




Nu sitter jag på bussen mot Arlanda. For från Skåne till Stockholm i går och har idag haft en riktig tjejdag med Sara! Shopping i Kistagallerian, frisörbesök och så har Sara format och färgat mina ögonbryn och fransar samt gjort fransk manikyr! Lyx. :) Till middag gjorde vi den här goda kycklinggrytan.

Kycklinggryta med ädelostsås.
400 g kycklingfilé
3 dl grädde
4 fk crème fraîche
Soja
1/2 tub med mjukost-ädelost
Salt, peppar
Vitlökssalt

Strimla kycklingen, stek i olja, salta och peppra. Blanda ihop mjukost, grädde och crème fraîche i en kastrull. Häll i kycklingen när den har stekts färdigt. Låt det puttra en stund. Färgsätt med lite soja, smaka av med salt, peppar och Vitlökssalt. Servera med pressad potatis och sallad.

Sara hade blivit bjuden på denna gryta hos sina kusiner, men då hade dom fläskfilé i stället för kyckling och även kantareller. Det lät spännande!

//Hanna

fredag 19 november 2010

GI - Chilibiffar

Gud vad dålig jag har blivit på att blogga... jag vet, jag ska skärpa mig. Nu befinner jag mig på plats på skolan igen. Idag åt vi laxgrytan som jag bloggade om förra veckan. Den här middagen åt jag för ett par dagar sedan när jag fortfarande bara käkade GI, nu äter jag som vanligt. 



Chilibiffar
500 g nötfärs
½-1 färsk chilipeppar
½ dl chilisås
1½ tsk salt
2 krm svart- eller vitpeppar
1 ägg
2 msk potatismjöl
1 dl vatten



Blanda köttfärsen med salt, peppar, potatismjöl, chilisås,  hackad lök och chili. Späd ev med lite vatten. Forma 8-10 biffar.


Biffarna åt jag med grönsaker och tzatziki. 


Ser att det är två stycken som efterfrågat ledtråd till tävlingen. Jag som tyckte att jag var väldigt snäll när jag gömde den... Vad säger ni? Behövs det ledtråd? 


//Hanna

onsdag 17 november 2010

Vinn resa till Kanarieöarna.


Kelda har startat en tävling, Soppjakten! På ett 50-tal sidor har de gömt keldasoppor, hitta alla och var med och tävla om en resa till Kanarieöarna. En av sopporna är gömd här hos mig! Här hittar du mer info om tävlingen och alla gömställen. 


//Hanna

Kyckling med citron, grädde och pinjenötter

På Akademibokhandeln hade dom en massa kokböcker för bara 79 kr, när jag var där häromveckan. Jag passade på att köpa två stycken, däribland Klaras hälsomat. Det är en kokbok jag kan rekommendera, finns en massa gott i den, bland annat den här kycklingen. 


Kyckling med citron, grädde och pinjenötter
500g kycklingfilé
2 vitlöksklyftor
1½ dl grädde
saften från ½ citron
salt, peppar
1 tsk örtkrydda
1 dl pinjenötter
300g tomater
½ kruka persilja


Skär filéerna i mindre biter och bryn dem i olja. Riv eller pressa vitlöksklyftorna. Blanda grädde, salt, vitlök och citronsafti en gryta. Lägg i kycklingen och låt det puttra tills kycklingen är klar. Smaka av med salt, peppar och örtkrydda. Rosta pinjenötterna i en torr stekpanna och hacka persiljan. Servera kycklingen med råris eller quinoa, pinjenötter, tomater, persilja och en grönsallad. 


//Hanna

lördag 13 november 2010

Räkcoctail



Man brukar väl säga att räkcoctail är typiskt 80-tal va? Jag åt ingen räkcoctail på 80-talet, fast å andra sidan var jag inte så gammal då heller och jag gillade inte räkor. Jag åt faktiskt min första igår. Gjorde en med mango och galiomelon, gott! Jag trodde att jag hade koriander hemma, men tyvärr hade den torkat ihop så jag fick köra utan, tror dock att det hade varit väldigt gott till. 


Räkcoctail med mango och melon
150 g räkor, skalade
1 mango
½ galiomelon
½ röd chili
½ röd lök
1 lime
salt, peppar
koriander


Hacka lök och chili. Skär mango och melon i lagomt stora bitar. Blanda tillsammans med räkor och koriander, pressa över lime. Salta och peppra. Servera i glas eller portionsskålar. 


//Hanna

torsdag 11 november 2010

GI - Laxgryta



Nu har vi börjat att läsa Näringslära på skolan, jätteskoj! Vi har ett par hemuppgifter till nästa träff,  så förra veckan vägde jag all mat och förde matdagbok och nu är det dags för att testa GI ett par dagar. En av mina kurskamrater skickade hon några GI-recept som hon hade testat, bland annat den här goda laxgrytan. 


GI - Laxgryta

800 g lax
3 msk hummerfond
1 dl vatten, 1½ dl crème fraiche
1 dl mellangrädde, 2 tsk fransk senap 
1 knippe dill, 3 msk stenbitsrom, salt och peppar. 


Skär laxen i små kuber. Blanda hummerfond, vatten crème fraiche, grädde och senap i en kastrull. Låt koka ihop. Lägg i fisken låt sjuda ca 5 min. tillsätt dill och rom och smaka av med salt och peppar. Servera med en grönsallad, kokta haricots verts eller stekta sparrisar som är smaksatta med citron och havsalt.


//Hanna

onsdag 10 november 2010

Fransk chokladmousse



Bättre sent än aldrig, här kommer receptet på chokladmoussen jag gjorde i fredagskväll. 


Fransk Chokladmousse
100 g mörk chokklad
2 ägg
2 tsk vaniljsocker


Smält chokladen i en tallrik ovanpå en kastrull med sjudande vatten. Dela äggen. Vispa äggvitorna till ett hårt skum. Ta av kastrullen med den smälta chokladen och låt den svalna lite. Rör sedan ner vaniljpulver och äggulor. Vänd därefter försiktigt ner chokladsmeten i äggvitorna. Rör lugnt men grundligt så att allt blir blandat. Fördela i små glas eller skålar. Låt moussen stå i kylen cirka 1 timma eller längre, före servering. 


I kokboken Klaras hälsomat där receptet fanns serverade man moussen med nötter och russin. Vi åt med hallon och hackade hasselnötter, tycker att hallon passar så bra till choklad! 


//Hanna

söndag 7 november 2010

Söndagsmiddag - Marinerad älgstek



Jag hade alldeles glömt bort att det var röd dag igår. Det betydde att det inte kom någon buss när jag skulle ner på stan, biblioteket var inte öppet när jag skulle och kika efter böcker till pluggandet, (det förstod jag iofs redan när bussen inte kom) bolaget var stängt när jag skulle handla vin till dagens middag och så även två av de andra affärerna jag hade tänkt att besöka. Lite surt men det var inte helt fel med en promenad ner till stan heller. Matlagningsvin fungerade lika bra till marinaden och biblioteket får jag ta i morron istället. Riktig söndagsmiddag vart det idag, stek! La steken i marinad redan igår, ungefär så här gjorde jag. 


Marinerad älgstek
ca 1 kg älgstek
1 flaska matlagningsvin
ca ½ dl rapsolja med rosmarin
örtsalt
1 msk viltkrydda
½ msk brynt lök fond
enbär
svartpepparkorn
2 vitlöksklyftor, skivade


2 morötter
1 gul lök


Blanda samman marinaden i en påse, stoppa i steken. Lägg i en skål i kylen. Låt det marinera över natten, vänd ett par gånger. 


Ta upp steken, salta och peppra och bryn runt om. Skala och skär morötter och lök i större bitar. Lägg i botten på en ugnsform, lägg morötter och lök i botten och steken uppe på. Ställ in i ugnen 250 grader i 15 minuter. Sänk sedan ner till 125 grader, häll på ett par deciliter av marinaden och kör tills innertemperaturen är 60-65 grader. Tog ungefär 1½ timme. Ös på marinad ett par gånger under tiden. Lägg sedan steken i folié och låt den vila ca 30 minuter innan den skärs upp. 


Såsen gjorde jag genom att sila av marinaden (all marinad) och sedan koka upp med matlagningsgrädde, lite créme fraiche, kalvfond, soja och en rejäl sked svartvinbärsgelé. 


//Hanna

fredag 5 november 2010

Parmalindad kycklingfilé



Fredag igen!? Den här veckan gick undan, minst sagt! Parmalindade kycklingfiléer vart det till middag i dag, så här gjorde vi till två portioner. 


Parmalindad kycklingfilé
2 kycklingfiléer
parmaskinka
basilika
salt, peppar
balsamicosås
ungsrostade rotsaker


Skala och skär rotsakerna, lägg i en ungssäker form, ringla över olivolja, salta och peppra. Ställ in i ugnen 225 grader. Dela filéerna i ett par bitar. Stek, salta och peppra. Lägg basilika på parmaskinka, lägg på en kycklingbit och rulla in. Kör tillsammans med rotsakerna sista 10-15 min. Servera och ringla över balsamicosås. 


Ikväll är det fredagsmys på hög nivå! Har gjort chokladmousse som står i kylen och väntar, så jag ska ta och tända lite ljus här så ska vi mysa i soffan till en film med smaskig chokladmousse. Mmm! Recept kommer sedan. 


//Hanna

onsdag 3 november 2010

Blog challange - Digestive

1.
2.
3.

I samband med lanseringen av Göteborgs Kex nya ostkex Utvalda Små Digestive pågår en tävling, Utvalda Blog Challenge, där ett 20-tal bloggare utmanas att skapa en smakkombination som slår ”klassikern” ädelost och fikonmarmelad. Jag har redan varit in och sett en del av de andras bidrag och mina känns ganska simpla, men jag har satsat på enkelhet, man samlas runt ett bord, skrattar, umgås och gör sina egna kex. Här kommer mina bidrag. 

1. Julkex - Philadelphiaost blandat med kanel, hackade hasselnötter, äpple och lite kanel. 
2. Jämtlandskex - Digestive, Getost och Hjortronsylt. 
3. Hannas klassiker - Digestive, Salami, Brie och Päron. 

Kika in på ostochkex för att se de andra bidragen! 

//Hanna

tisdag 2 november 2010

Lammfärsbiffar i pitabröd



Idag har jag varit på "studiebesök" så jag hade turen att både få sovmorgon och sluta tidigare, då hann jag med morgonpromenad och en vända på stan efter jobbet som resulterade i en ny jacka, en kokbok och årets tredje inhandlade julklapp!! Inte helt fel. När jag kom hem gjorde vi lammfärsbiffar som vi åt i pitabröd. Så här gjorde vi dom. 


Lammfärsbiffar
400 g lammfärs
1 ägg
1 liten röd lök
8 inlagda vitlöksklyftor
1 tsk spiskummin
chilipulver
svartpeppar, vitpeppar
örtsalt


Finhacka löken, blanda ihop alla ingredienser till biffar, stek ett par minuter på varje sida.


Biffarna åt vi i pitabröd med sallad, grönsaker och ajvar relish blandat med créme fraiche. 


//Hanna