onsdag 31 mars 2010

Linssallad med chévre och honungsdressing

5 dagars påskledig, härligt!! Det firade jag med en god linssallad med getost till middag. Mmm! Receptet är direkt kopierat från dn.se. Jag använde go greens färdiga linser, går mycket snabbare!

Grön linssallad med getost
2 dl gröna linser, gärna puylinser
200 g frysta haricots verts
200 g frysta sugar snaps
1 syrligt äpple, till exempel Granny Smith
1 rödlök
200 g getost
1 ask salladsmix (70 g)
½ tsk salt + 2 krm nymalen svartpeppar

Dressing:
2 msk flytande honung
½ msk vit balsamvinäger
eller äppelcidervinäger
½ dl rapsolja

Koka linserna enligt anvisningen på förpackningen. Koka bönor och sugar snaps i lättsaltat vatten 2 min. Dressing: Blanda alla ingredienser. Häll dressingen över de varma linserna och bönorna. Skölj och skiva äpple och lök. Skär getosten i bitar. Tillsätt äpple, lök, ost och sallad till linser och bönor. Salta och peppra.

I morgon blir det sovmorgon, promenad och brunch!! Åh vad skönt att vara ledig!

//Hanna

tisdag 30 mars 2010

Pastasås med kassler och soltorkade tomater.

Vi skulle ha varit och storhandlat men fram tills dess är det kylskåpsrensning som gäller. Igår vart det korvpytt, underskattad vardagsmat, riktigt gott!! Idag gjorde jag en pastasås med kassler.

Pastasås med kassler och soltorkade tomater
400 g kassler
1 liten burk soltorkade tomater
2 dl lätt créme fraiche
2-3 dl vatten
½ köttbuljongstärning
senap
maizenaredning
salt, peppar

Strimla tomater och kassler och låt det fräsa ett par minuter. Tillsätt créme fraiche och vatten. Smula i buljontärning. Spruta i lite senap. Låt det puttra. Smaka av med salt och peppar och red av. Servera med pasta.

//Hanna

fredag 26 mars 2010

Cordon bleu

Jag förstår inte varför vi inte äter potatismos oftare. Hemmagjord potatismos är ju såå gott! Till fredagsmiddag vart det, förutom potatismosen, Cordon Bleu.

Cordon Bleu
4 lövbiffar
8 skivor god och smakrik ost
4 skivor rökt skinka
Jonnys senap
salt, peppar
1 ägg
mjöl
ströbröd

Lägg ut lövbiffarna, salta och peppra. Bred senap över halva, lägg på en ostskiva, en skinkskiva och en ostskiva igen. Vik över andra halva. Vänd i mjöl, i ägg och sedan i ströbröd. Stek 5-6 minuter på vardera sida, ha inte för hög värme. Servera med potatismos och grönsaker.

I morron är det teamutmaning på jobbet, ska bli superskoj! Vet inte vad det är för typ av tävlingar ännu det visar sig i morron. Vi samlas klockan tolv, tävlar och lunchar ute. Mellan fyra och sex är det dusch och bastu, sedan är det middag och fest. Ska bli riktigt roligt! Och vi ska spöa de andra teamen! =)

Trevlig helg gott folk!
//Hanna

torsdag 25 mars 2010

Oriental curry - Kycklinggryta

Jag fick en värdecheck från Arla för ett tag sedan så att jag kunde testa Keldas nya soppor. Jobbade över häromkvällen så då åt jag på jobbet. Jag blandade strimlad purjolök, paprika och sockerärtor i en tallrik, hällde över thaisoppa, körde i micron 3-4 minuter och sedan blandade jag ner lite räkor innan jag serverade. Jättegott och jätteenkelt, mat på 10 min! =) Idag testade jag oriental currysoppan men gjorde en kycklinggryta av det. Det vart gott!

Oriental curry - Kyckling gryta
2 stora kycklingfiléer
½ purjolök
1 paprika
majs
1 frp oriental currysoppa
1 dl créme fraiche
salt, peppar

Strimla kycklingen och fräs i lite matfett. Strimla purjolök och hacka paprika, låt det steka med tills kycklingen är färdig. Häll över soppa (det behövs inte riktigt hela), klicka i créme fraiche. Låt det puttra ett tag, smaka av med salt och peppar. Grytan åt vi med med ris och bulgurblandning och haricot verts.

//Hanna

tisdag 23 mars 2010

Kasslergratäng

Klassisk kasslergratäng ála 80-tal med chiligrädde och ananas är ju inte helt fel. Saknade vanlig chilisås hemma men hittade en burk med orientalisk chilisås i skafferiet. Gott vart det.

Kasslergratäng
500 g kassler
½ purjolök
1 liten burk ananas
1 liten gul paprika
½ burk orientalisk chilisås
1 frp matlagningsgrädde
riven ost

Skiva kassler, strimla purjolök, hacka paprika och skär ananasen i mindre bitar. Varva allt i en form. Vispa samman såsen med grädde, smaka av med salt och peppar. Häll över kasslern, strö över riven ost. Tillaga i ugnen 20-25 min 200 grader.

//Hanna

måndag 22 mars 2010

Förrätt, Halloumisallad med granatäpple

Vilken kanonhelg det vart!! Tjejkväll och utgång i fredags och i lördags for jag och Karin upp till Huså där våra pojkvänner och 8 grabbar till hyrt ett hus under veckan. Jag vet inte om träningsvärken i min mage efter allt skratt ska ses som ett tecken på en myckte rolig helg eller helt enkelt ett tecken på att det är dags att ta tag i träningen igen! :P Den här förrätten åt jag och Jessica i fredags.

Halloumisallad med granatäpple
100 g grillad halloumiost
valfri sallad. t.ex. Ruccola, Babyspenat eller Mâche
1 avokado
1 granatäpple

Dressing:
1 tsk söt senap
3 msk olivolja
lite pressad citron
salt och peppar

Skölj salladen och lägg ut på två fat. Gröp ur avokadon och skiva. Lägg på varje tallrik. Stek halloumin och lägg upp. Gröp ur granatäpple över tallrikarna. Blanda ihop dressingen och ringla över.

//Hanna

torsdag 18 mars 2010

Chili- och honungsrostade nötter


I morron fyller jag 26, vad fasen... 26? Jag tyckte jag var 20 nyss!? ;) Nåja, dagen till ära har jag bjudit över några vänninor på en tjejkväll. Tänkte bjuda på lite snacks till drinkarna och ikväll har jag rostat nötter. Mycket gott!

//Hanna

Award!

Jag höll alldeles på att missa att jag hade fått en award!!! Jag fick awarden av både Sara och Sofie, tack så jättemycket!!

Regler för mottagande av denna award:

-Lägg upp bilden på din blogg.
-Skicka vidare denna Award till 12 andra bloggare
-Länka till dem som du ger Awarden till.
-Låt dem veta att du givit dem denna genom att lämna en kommentar på deras blogg.
-Länka till den som givit dig denna fina Award.

I vanlig ordning så är jag så långsam när det gäller sånt här så awarden har cirkulerat runt ett tag. Jag följer därför inte reglerna riktigt och förstår att ni inte kommer att skicka den vidare. Svårt att plocka ut 12 st, har en hel drös med bloggar som jag gillar, men här nedan länkar jag tolv av favoriterna.

Jag vill ge awarden till:
Hallon och Blåbär
Växelhäxan
Chili con Karin
Mumsfilibaba
Pinglans matblogg
Kryddburken
Minnas mat
Emma
Sött och sånt
Anettis
Anna
Veckans middag

//Hanna

Orientalisk tonfiskwok

For ner på stan direkt efter jobbet och kom därför hem senare och hungrigare än vanligt! Den här tonfiskwoken var perfekt till middag, tog inte mer än 10-15 min att få maten på bordet. Överaskande gott var det också, även om det kanske inte ser ut så på bilden! =) Receptet kommer från ica.se

Orientalisk tonfiskwok
1 purjolök
1 grön paprika
2 morötter
1 msk olja gärna sesamolja
2 burkar tonfisk i vatten á 185 g
1/2 burk majskorn
1 vitlöksklyfta
2 msk ostronsås
1 krm kajennpeppar
2 msk farin
1 msk sesamfrön
2 pkt nudlar

Skölj och strimla purjolöken. Skölj, kärna ur och strimla paprikan. Skala och strimla morötterna. Hetta upp olja, gärna sesamolja, i en wok eller stor stekpanna. Fräs grönsakerna under omrörning några minuter. Låt tonfisken rinna av. Blanda tonfisken med majs i woken eller stekpannan. Pressa i vitlök och tillsätt ostronsås. Krydda med salt, kajennpeppar, farin. Strö över sesamfrön.

//Hanna

onsdag 17 mars 2010

Färskpressad juice.



Jag skaffade mig en råjuicecentrifug för ett tag sedan och i julklapp fick jag Pressat, en bok fylld med 170 juicer och smoothies! Den här läskande juicen hittade jag där. I sommar ska jag se till att använda den mycket mer än vad jag gör nu!!

//Hanna

tisdag 16 mars 2010

Arabisk linssoppa

En god arabisk linssoppa toppad med fetaost vart det till middag idag, mycket gott! Så här gör man soppan.

Arabisk linssoppa
1 st gul lök
3 klyfta vitlök
1 st morot
1 st röd paprika
1 msk olivolja
1.5 tsk curry
1.5 tsk spiskummin
1 tsk basilika
1 st lagerblad
400 gram krossade tomater (1 burk)
12 dl vatten
3 st tärningar höns- eller grönssaksbuljong
2 dl röda linser
salt & peppar, färsk koriander eller persilja
fetaost

Hacka löken och vitlöken och skär moroten och paprikan i små tärningar. Fräs grönsakerna i olivoljan utan att de tar färg. Låt curry och spiskummin fräsa med en liten stund. Tillsätt basilika, lagerblad, tomat och buljong. Koka soppan under lock ca 15 min. Tillsätt linserna och låt soppan koka ytterligare ca 10 min. Smaka av med salt och peppar. Strö över hackad koriander eller persilja vid servering. Smula över fetaost.

Nu blir det en promenad ner till brorsan!
//Hanna

måndag 15 mars 2010

Snabb kycklingpanna

Snabb och god kycklingpanna vart det till middag idag! Hittade receptet i en tidning hos mamma, vet inte vilken. Ändrade receptet lite.

Snabb kycklingpanna
2 kycklingbröstfiléer
2 röda paprikor
2tsk färsk ingefära
1 bit purjolök
1 blekselleri
4 skivor ananas
2 dl av juicen
2 tsk maizena
2 tsk soja
En skvätt matlagningsgrädde
salt, peppar

Skär kycklingfiléerna och purjolöken i strimlor, hacka paprika och blekselleri. Fräs kycklingen på stark värme. Sänk värmen och lägg i ingefära och paprika. Fräs ett par minuter. Låt ananasskivorna rinna av och skär dem i bitar. Lägg dem i pannan. Blanda juicen med maizena och soja. Häll under omrörningen i pannan och låt koka upp. Smaksätt med salt och peppar. Då jag hade en skvätt grädde kvar sedan gårdagens matlagning så åkte den i också. Servera med ris och blandad sallad till.

Nu ska jag ta mig en promenad ner till biblioteket, har ett par psykologiböcker som måste lämnas igen. Känns som att jag kommer att få med mej ett par böcker hem också. Jag har en hög med böcker på nattduksbordet som väntar på att bli lästa men nu var det mest bara deckare kvar och jag är riktigt sugen på en glad, fin, mysig bok! Tips någon?

//Hanna

Köttbullar i mustig tomatsås

Fyy vilken huvudvärk jag fick igår kväll. Har haft ont i huvudet tre dagar i rad nu och gårdagens var den värsta på flera år... Jag hann i alla fall nästan avsluta en hemtenta och laga middag innan huvudvärken slog till. När jag hade Druvan-tävlingen så tipsad Maja om att servera risblandningarna till köttbullar i mustig tomatsås, det tyckte jag lät gott så det fick det bli i går.

Köttbullar i mustig tomatsås
500g färs
1 gul lök
1 ägg
½ dl ströbröd
½ dl matlagningsgrädde
1 tsk salt
vitpeppar, svartpeppar

Tomatsås:
1 stor lök
2 vitlölksklyftor
30 g soltorkade tomater
2-3 msk tomatpuré
1 burk krossade tomater
2 msk franska örter, frysta
2 dl grädde
1-2 msk grönsaksfond
salt, Paprika pulver

Hacka lök och vitlök fint och stek i oljan i en varm panna. Hacka de soltorkade tomaterna och tillsätt dessa. Här efter tillsätts tomatpurén, de krossade tomaterna, österna, salt och paprika pulvret. Låt såsen småkoka i ca ½ timme tills den har blivit lite tjockare i konsistensen. Mixa, tillsätt grädden och låt såsen koka upp. Häll över köttbullarna.

//Hanna

söndag 14 mars 2010

Vinnare i Ballerinatävling!

Vad kul att det var så många som ville vara med i utlotttningen av ballerina kladdkaka, inte helt otippat dock, dom är väldigt goda!! Nu har jag lottat fram 5 st. vinnare!

Nr 6: Tea
Nr 12: Evelina
Nr 18: Tok-Mia
Nr 23: Sara A
Nr 36: Hallon och Blåbär

Maila mig era adresser på hanney__s@hotmail.com så kommer ni att få ett varsitt paket hemskickat. Glöm inte att doppa dom i mjölk, då är dom allra godast!!

//Hanna

onsdag 10 mars 2010

Ballerina kladdkaka

Har ni testat den nya Ballerinakakan, Ballerinakladdkaka? Jag fick två paket hemskickat förra veckan och dom gick åt fort kan jag tala om! Kan bero på att brorsan snodde med sig ett av paketen hem också! ;) Det här är min nya favoritkaka i alla fall, riktigt god!! Allra godast blir det om man doppar kakan i mjölk!!

Jag har fått 5 extra ballerinapaket som jag tänkte lotta ut bland er läsare. Det enda du behöver göra för att vara med i utlottningen är att kommentera det här inlägget! Tävlingen avslutas på fredag kl. 19.00.

//Hanna

God morgon!

God morgon kära vänner!
Har nu bytt tåg från nattåget från Östersund till X2000 mot Köpenhamn. Hade tänkt att försöka sova lite då jag sov rätt dåligt i natt och vi kommer att ha lektioner fram till klockan sex i eftermiddag, men just nu är jag alldeles för pigg för det. (Och var även innan kaffet!) Tröttheten kommer väl först efter lunch kan jag tänka mig.

Vad skönt det är att det finns eluttag och internet på tåg!! Jag har 3 timmar kvar av den här resan, så det behövs för att slå ihjäl lite tid. Lägger upp en bild på min lyxiga frukost! ;) Smörgås med ost och skinka och en kopp kaffe! Nu ska jag ta och surfa runt lite. Till att börja med ska jag svara på kommentarerna i de senaste inläggen... jag är otroligt seg på att svara på kommentarerna jag får, jag ber om ursäkt för det. Men fortsätta att kommentera, det är så mycket roligare att blogga när man får lite respons! =)

//Hanna

tisdag 9 mars 2010

Het pastasås med bacon.

En ny favorit hos oss är paprika- och chilicréme fraichen, supergod!! Går att göra en massa gott med den. Idag svängde vi ihop en pastasås, middagen färdig på 15 min, perfekt!! Gillar man stark mat så kan man ta två paprikachili, annars går det lika bra att ta en paprikachili och en vanlig!

Het pastasås med bacon
2 brukar créme fraiche
2 paket bacon
1 purjolök
1 gul paprika
1 liten burk majs
salt, peppar

Hetta upp en panna och stek strimlat bacon. Häll bort fettet. Tillsätt strimlad purjolök och hackad paprika. Häll över créme fraiche, salta, peppra och häll i majsen. Låt det puttra medans pastan kokar. Servera med sallad!

Nu ligger jag på tåget på väg ner till skolan. Ska snart ta och packa ner dator och bädda ner mig i kojen, har börjat på en bok som verkar riktigt bra, Vindens skugga, så jag ska läsa ett tag innan jag försöker sova.

Sov gott!
//Hanna

Vinnare!!

En massa bra tips på vad man kan servera till risblandningarna fick jag!! Lottade fram 3 stycken vinnare och det vart:

Nr 2: Katarina
Nr 12: Anna
Nr 14: Emma

Maila mig era adresser på hanney__s@hotmail.com så kommer ni att få vinsten hemskickad!!

//Hanna

måndag 8 mars 2010

Missa inte....

Tävlingen som avslutas i morron 20.00.

//Hanna

söndag 7 mars 2010

Huså

Igår packade jag, Joel, brorsan och Sara in oss i bilen och for upp till Huså. Vi kom upp på eftermiddagen och hann med lite pimpling och lunch på isen innan det började skymma. Till lunch blev det grillad korv och varma mackor... och varm oboy på det!! På kvällen tände vi upp grillen och körde på sommarmat, marinerad grillad fläskfilè, grillad majkolv, ungsrostade rotfrukter, pepparsås och sallad. Mmm!!! Idag hade vi tänkt att spendera större delen av dagen på isen och få med oss någon fisk hem, men det började blås och regna så vi efter lunch så gav vi oss hem igen. Det vart inte så mycket fiskande som vi hade tänkt oss, det kändes som att vi åt mest faktiskt! Haha!

Har haft en väldigt trevlig helg som inleddes i fredags eftermiddag med tårta hemma hos lill-lillebroren som fyllde 3 år!

//Hanna

onsdag 3 mars 2010

Asiatisk lax med rissallad.

Mmm! Idag gjorde jag en god middag. Marinerade laxkuber i en söt-het marinad som serverades med rissallad. Hade kvar ris sedan gårdagens middag, så det här gick snabbt att svänga ihop! Receptet är för två personer. Man kan ju ta en laxfilé var om man vill ha mera lax, men för mig räckte det med en halv laxfilé.

Asiatisk lax med rissallad
1 laxfilé
ca 1 msk honung
1½ msk vatten
en nypa torkad chili
soja
riven ingefära
salt, peppar
sesamfrön
1 port ris
broccoli
purjolök
1 morot
haricot verts
grönsaksbuljong

Skär laxen i kuber. Blanda ihop ingredienserna till marinaden i en påse, lägg i laxen och låt det marinera medan du fixar salladen. Koka broccoli i micron ett par minuter. Skiva moroten tunt. Fräs i olja. Tillsätt strimlad pujolök och haricot verts, låt det fräsa ett tag. Tillsätt ris och broccoli. Salta, peppra och skvätt över lite grönsaksfond. Låt allt bli varmt. Stek laxkuberna, strö över sesamfrön och servera!

Ååh, nu är jag nummer 3 i kön hos SJ. Har hunnit med att laga mat, äta och blogga under de 57 minuter som jag hittills har stått i kö.... Suck!

//Hanna

tisdag 2 mars 2010

Goda kycklinggrytan

Idag testade jag ett recept på kycklinggryta som jag spanat in på tasteline. Mycket mycket gott!!! Jag halverade receptet (förutom såsen) och det räcker gott och väl till 4 port hemma hos oss. Jag bytte även ut de svarta oliverna mot gröna. Här kommer orginalreceptet.

Goda kycklinggrytan
4 kycklingfiléer
salt, peppar
1 tsk paprikapulver
2 gula lökar i tunna klyftor
2 paprikor i strimlor, gärna 1 gul och 1 orange
1 squash i halvmånar
½ purjo i grova strimlor
4 dl köttbuljong
ca 1 tsk sambal oelek
2 msk tomatpuré
2 msk balsamvinäger
1-2 dl grädde
lite maizena redning
svarta oliver

Dela filéerna i mindre bitar. Bryn dem och krydda med salt, peppar samt paprika. Lägg över allt i en gryta. Fräs grönsakerna och lägg i grytan. Späd med buljong. Låt det puttra ett par minuter. Smaka av med sambal, tomatpuré, balsamvinäger och ev mer kryddor. Låt det puttra ytterligare ett par minuter. Vispa ihop en redning på potatismjöl och grädde. Eller häll grädden direkt i grytan och Maizenaredning därpå. Koka samman tills såsen tjocknar lite. Rör ner oliver.

//Hanna

Tävling!!

Druvan har kommit med 3 st risblandningar, Ris & Bulgur, Ris & Korn och Ris & Quinoa. Jag fick förfrågan om jag ville vara med i en smakpanel och testa blandningarna så i veckan kommer det ett paket på posten. Ska bli spännande!

Jag har även fått möjligheten att tävla ut 3 st. riskit till er läsare. För att vara med och tävla vill jag att ni i kommentarerna tipsar om vad man kan servera till risblandningarna!! Tävlingen pågår i en vecka och avslutas nästa tisdag 20.00.

Kom med bra tips nu!! =)
//Hanna

måndag 1 mars 2010

Blåbär- och hallonmuffins.

Har lovat en av mina kollegor att lägga ut det här receptet på muffins, så här kommer det! =) Istället för socker så använder man farinsocker, blir mycket gott!

Blåbär- och hallonmuffins
125 g smör eller margarin
2,5 dl farinsocker
3 st ägg
2 tsk vaniljsocker
1,5 tsk bakpulver
1 krm salt
5 dl vetemjöl
1 dl mjölk
3 dl färska eller tinade blåbär och hallon.

Mät upp smöret och lägg det i rumstemperatur så blir det lättare att blanda med sockret sen. Smörj en muffinsplåt eller ställ upp 12 st stora pappersformar för muffins på en plåt. Rör smör och socker till en jämn smet med elvisp. Rör i äggen, ett i taget. Tillsätt vaniljsocker, bakpulver och salt och rör ihop. Rör i vetemjölet. Kör försiktigt med elvispen. Tillsätt mjölken och rör till en jämn smet. Det är viktigt att sluta köra med elvisp så fort smeten är jämn så att man inte kör för länge. Vänd ner bären med en sked och rör runt lite grann. Klicka ut smeten i muffinsformarna så att de blir fyllda till ca tre fjärdedelar. Grädda i mitten av ugnen i 18-20 minuter i 200 grader.

Smeten räcker till en muffinsplåt, men vill man ha riktigt stora kafémuffins så bör man dubbla receptet!

//Hanna