söndag 31 januari 2010

Älgfilé på potatisbädd.

Mmmmm!! Vilken god middag vi gjorde idag! Hade en älgfilé som låg i frysen och väntade på att bli tillagad. Först hade jag tänkt att göra en inbakad variant med cantadou-ost... men sedan ångrade jag mig. Älgfilé är ju jättegott, det är dumt att "dränka" den i en cantadou-ost, man ska hålla det enkelt istället. Mamma tipsade om Coeur de filet provencale som hon gjorde för ett tag sedan, så det fick bli en variant av det!

Älgfilé på potatisbädd
1kg äglfilé
salt, peppar
vitlökssmör
7-8 potatisar
salt, peppar
smör

Skiva potatisen tunt på en mandolin eller i en matberedare. Smörj en ungsäker form med lite olja. Varva potatisen i formen, salta och peppra mellan varven, klicka på lite smör. Tillaga i ugnen typ 40 min, kör första kvarten med folié över. Bryn under tiden köttet i en panna, runt om, salta och peppra. Efterstek filén på svag värme under lock. Låt vila i 5 min. Skär upp den i cm-tjocka skivor. Lägg ut dem på potatisen, klicka över vitlökssmör och ställ in i ugnen ca 5 min. Servera med haricot verts och sallad.

Foten känns inte bra idag, men den känns i alla fall mycket bättre!! Dagen har varit lite mer effektiv än gårdagen, idag har vi städat hela lägenheten, skönt!! Nu har Niklas och Sara kommit. Vi ska käka fruktsallad och spela bingolotto.

//Hanna

lördag 30 januari 2010

Lördagslunch

Är det någon som har missat att jag gillar soltorkade tomater och oliver? Eller matvetesallader!? =) Jag tycker att det är helt perfekt till lunch. Blir det över matvete efter någon middag så fryser jag in det, då är det bara att ta fram, tina och fylla tallriken med med det du är sugen på och det som finns i kylen!

Större delen av dagen har jag spenderat i soffan och kollat ikapp mig på lite serier. Otroligt ineffektiv dag.... men jag har så jäkla ont i foten så jag är helst inte uppe och går. Har haft små ont i hälen i veckan men nu känns det ordentligt när jag går, mest troligt har jag åkt på hälsporre. Ja, jag har ju inte fått något expertisutlåtande på det, jag har googlat, men det verkar ju som att det är det. SUCK!!!

Näe... undra om det är dags att börja med middagen!?
//Hanna

Marinerade laxspett

Här kommer fredagens middag! Marinerade laxspett med bulgur... sallad? ...pytt? Äh, bulgur med grönsaker!! Vi kokade alldeles för mycket tidigare i veckan så jag hade bulgur stående i kylen.

Marinerade laxspett med bulgur
1 dl turkisk yoghurt
2 msk mangochutney
salt, peppar
2 laxfiléer

bulgur
1 röd lök
1 röd chili
1 vitlöksklyfta
½ gul paprika
majs
ärtor

Skär laxen i kuber. Blanda samman ingredienserna till marinaden. Låt laxen marinera ca 15 min. Trä upp fisken på spett och tillaga i ugnen ca till min. Hetta upp olja i en panna. Fräs hackad chili, vitlök och rödlök tills löken blivit glansig. Tillsätt de andra grönsakerna och sedan bulgurn. Salta och peppra. Gör extra marinad och spara lite till middagen, det är gott till!

//Hanna

torsdag 28 januari 2010

Biffar med matvetesallad

Mycket god middag åt vi idag. Receptet på matvetesalladen kommer från Allt om mat, biffarna blandade vi ihop själva.

Biffar med matvetesallad
500g köttfärs
1 ägg
10 soltorkade tomater
10 oliver
salt, peppar
ströbröd
2-3 msk av marinaden till tomaterna
salt, peppar

2 dl matvete
1 morot
1 rödlök
1 vitlöksklyfta
½ gul paprika
½ frp sockerärtor
½ citron

Rör ihop ägg, ströbröd, salt, peppar och tomatmarinaden. Låt det stå medan du hackar tomaterna och oliverna. Blanda ner i bunken tillsammans med köttfärs. Rör i hop allt. Forma till små biffar och lägg på bakplåtspapper på en plåt. Kör i ugnen 225 grader ca 10 min.

Koka matveten. Hetta upp olja i en panna. Fräs hackad vitlök och skivad gul lök. Skär morötterna och paprikan i strimlor. Låt det fräsa med. Blanda ner sockerärtor och matvete. Låt allt steka par minuter. Riv över citronskal och pressa över citronsaft.

Ikväll hade jag tänkt att hinna plugga, springa, titta på film och komma i säng i lagom tid... Bäst jag sätter i gång om jag ska hinna!!

//Hanna

onsdag 27 januari 2010

Chicken curry

Idag gjorde vi en väldigt god kyckling till middag, receptet hittade jag på tasteline. Kycklingen vart lite hot, jättegott!! =) Efter små justeringar vart det så här.

Chicken curry
2 st stora kycklingfiléer
2 msk olja
1 st gul lök
1 klyfta vitlök
1 röd paprika
1,5 tsk ingefära, malen
1,5 tsk koriander, malen
1 tsk chilipulver
2 krm kanel, malen
2 msk curry
1 tsk salt
1 dl vatten
3 msk mango chutney
1 dl yoghurt

Skär kycklingen i munsbitar. Skala och hacka lök och vitlök. Hacka paprika. Värm oljan i en gryta och fräs lök och alla kryddor. Lägg i kycklingbitarna och vänd dem i kryddblandningen, låt det steka ett par minuter. Lägg i paprikan och fräs ett par minuter till. Tillsätt vatten, mango chutney och rör ned yoghurten, lite i taget. Låt grytan småkoka i 10-15 min tills kycklingen är färdig. Servera med ris.

//Hanna

tisdag 26 januari 2010

Kassler med paprikasalsa.

Enkel och god vardagsmiddag vart det idag. Paprikasalsan gör mycket, utan den är det ju bara kassler och bulgur! =P

Paprikasalsa
1 röd paprika
½ grön paprika
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 burk krossade tomater
majs
1 msk grönsaksfond
1 msk thai chilisås
chilisalt, peppar
sambal olek

Hetta upp olja i en panna, fräs hackad lök och vitlök. Låt den fräsa tills löken bli glansig. Tillsätt hackad paprika, låt det fräsa ett par minuter. Häll på tomaterna, tillsätt majs. Häll i chilisås och fond. Låt det puttra medan bulgurn kokar. Smaka av med salt, peppar och sambal.

//Hanna

måndag 25 januari 2010

Enkla pastasåsen med räkor

I fredags gjorde vi en jättegod pastasås med räkor. Har knappt varit hemma något i helgen så receptet kommer först nu.

Enkla pastasåsen med räkor
4 dl créme fraiche, paprika c
hili
½ purjolök
1 liten paprika
100 g skalade räkor
salt, peppar

Hetta upp olja i en kastrull, fräs strimlad purjolök och hackad paprika. Häll över créme fracihen. Låt det puttra ett par minuter, smaka av med salt och peppar. Ta av kastrullen från plattan och rör ner räkorna, låt de blir varma. Servera med nykokt pasta och sallad.

Jag gillar verkligen de smaksatta créme fraicherna, går att få till goda såser och grytor på nästan inga indredienser alls. Först hade jag tänkt att ha körsbärstomater och majs i såsen också, men jag lät den vara enkel och hade det i salladen istället.

//Hanna

torsdag 21 januari 2010

Het tonfisksås med oliver

Som jag nämnde förrförra torsdagen så kommer nog torsdagar udda veckor bestå av recept ur kokboken Nyttiga fetter med ingredienser som Joel inte gillar! Det vart en tonfisksås den här veckan också! Mycket enkel, få ingredienser och överraskande god. Jag gjorde några få ändringar och så här vart det. Det räcker till 3 port (eller 4 mindre)

Het tonfisksås
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
2 selleristjälkar
1 tetra icas finkrossade tomater med chili
10 gröna oliver
10 svart oliver
salt, peppar
sambal olek

Hacka lök, vitlök och selleri och låt det fräsa i olja ett par minuter tills löken blir glansig. Häll över tomaterna. Halvera oliverna rör ner i såsen. Låt tonfisken rinna av, rör ner i såsen. Låt allt bli varmt, smaka av med salt, peppar och sambal olek efter egen smak. Servera med pasta.

Fy vad trött jag är i kväll. Låg i soffan och lyssnade på snabba cash och slumrade till ett tag. Joel vill gå och se Snabba cash i morron och jag skulle vilja lyssna klart på den innan. Man skulle ha läst den istället, går snabbare då! Men det var som skönt att ha en ljudbok på tåget. Näe, nu ska jag hoppa i springkläderna och ta en runda, med Snabba cash i lurarna. Ska till att börja på cd 11 av 13 så det borde jag väl hinna!? Annars kan det ju bli rätt spännande att inte veta slutet på bion! =)

//Hanna

onsdag 20 januari 2010

Laxtallrik med pestokeso

Sallader av olika slag är något av det bästa jag vet!! Idag vart det en sallad med ungsbakad lax. Vart otroligt gott, men det är ju inte så konstigt att man tycker det när man blandar ihop det smaker man gillar bäst! Så här gör du en äkta Hannasallad. ;)

Laxtallrik med pestokeso
1 laxfilé
salt, citronpeppar
spenatmix
½ avokado
ca 5 soltorkade tomater
½ rödlök
oliver
majs
keso
pesto

Salta och peppra laxen, tillaga i ugnen 15-20 min 225 grader. Låt svalna. Sprid ut spenatmix på en tallrik, ringla över olivolja och skvätt på lite vinäger. Strö över skivad rödlök och strimlade soltorkade tomater. Lägg på laxen, majs, oliver och skivad avokado. Klicka på keso blandat med keso. Ät och njut!!

//Hanna

tisdag 19 januari 2010

Kyckling, sweet and hot.

Vad jag önskar att jag hade en riktigt bra kamera och var riktigt grym på att fota och lägga upp maten. Det är mycket roligare att blogga när man har ett bra kort. Dagens middag vart jättegod. Kortet gör det inte rättvisa. Testa receptet så förstår ni! =) Så här gjorde jag.

Kyckling, sweet and hot

2 kycklingfiléer
1 gul lök
1 rödlök
1 vitlöksklyfta
ca 1 cm ingefära
1 röd paprika
1 gul paprika
2 tomater
2 burkar ananas + spadet från 1
2 msk soja
1 dl hönsbuljong
2 msk Thai chili sås
maizena
salt, peppar

Strimla kycklingen och stek i olja. Pressa i en vitlökklyfta och riv i ingefära. Stek i ett par minuter. Salta och peppra. Tillsätt hackad paprika och skivad lök. Häll över buljong, ananasspad och 1 msk soja. Blanda resten av sojan med maizena, vispa ner i stekpannan och låt det koka upp. Skär ananasen i bitar och tillsätt i grytan. Låt allt bli varmt. Servera med ris och sallad.

//Hanna

söndag 17 januari 2010

Köttbullar i tomatsås

Så där, då var man hemma igen! Hade tre riktigt trevliga och lärorika dagar nere i Skåne. Bestämde mig för att även läsa stresspedagog, så istället för friskvårdskonsulent så utbildar jag mig nu till Hälsopedagog!

Till middag gjorde vi köttbullar med parmesanost i tomatsås, vart jättegott! Joel gjorde köttbullarna och jag gjorde såsen så jag är inte helt säker på hur han kryddade, men han säger att han gjorde ungefär så här.

Köttbullar i tomatsås
400 g köttfärs
1 ägg
1 dl parmesanost
½ gul lök
1 vitlöksklyfta
1 msk kalvfond
½ tsk salt
1 krm peppar

Tomatsås
1 burk krossade tomater
½ gul lök
2 vitlöksklyftor
½ dl hackad basilika
½ msk honung
2 msk tomatpuré
1-2 msk thai chili sås (inte sweetchili)
salt, peppar

Blanda färsen med parmesan, ägg, kalvfond, finhackad gul lök, pressad vitlök, salt och peppar. Rulla till köttbullar och stek.

Hetta upp olivolja i en kastrull. Finhacka lök och vitlök, låt det fräsa ett par minuter. Häll över krossade tomater. Tillsätt basilika, tomatpuré, honung och thai chili sås. Låt det puttra en stund. Smaka av med salt och peppar. Häll över köttbullarna och låt det puttra medan pastan kokar. Servera med sallad.

//Hanna

onsdag 13 januari 2010

Kycklingpaj med fetost och oliver.

Sådär, då var första dagen avklarad! Sov rätt ok på tåget ändå men nu är jag sjukt trött. Idag stod det presentations teknik på schemat, föreläsaren var jättebra! Vi är tre stycken som kommer att bo här på kursgården så vi kommer att laga mat tillsammans. Blir lite av en utmaning, dels för att man inte har samma skafferi och kryddutbud som man har hemma, så det ska ju helst vara få ingredienser och dels för att vi inte får steka något då det inte finns någon fläkt. Så koka eller ugn är det som gäller! Idag vart det en kycklingpaj till middag. Mycket god!

Kycklingpaj med feta och oliver
1 frp pajmix
1 påse fryst salladskyckling
½ purjolök
½ röd paprika
fetaost
oliver
2 ägg
en skvätt mjölk
ördagårdskrydda
salt, peppar
riven ost

Tina kycklingen. Gör i ordning pajdegen och tryck ut i en form. Blanda kyckling, strimlad purjolök, hackad paprika, fetaost och oliver i pajskalet. Vispa samman ägg och mjölk, krydda med örtagårdskrydda, salt och peppar. Strö över riven och och ställ in i ugnen 225 grader 30-40 min. Servera med sallad.

Nej, nu blir det sängen för mig!
//Hanna

tisdag 12 januari 2010

Persisk saffranskyckling

Persisk kyckling vart det idag. Receptet hittade jag i Nyttiga fetter, ni kommer nog att komma en hel del recept därifrån!

Persisk saffranskyckling
500 g kycklingfilé
½ paket saffran
½ tsk gurkmeja
2 msk olivolja
½ st finhackad röd chilifrukt
1 st vitlöksklyfta
salt och peppar

Skär varje kycklingfilé i 2-3 långsmala bitar. Blanda saffran, gurkmeja, olivolja, chilifrukt, pressad vitlök, salt och peppar i en liten skål. Tillsätt kycklingfilén och låt den marineras i cirka 15 minuter. Trä kycklingköttet på grillspett. Stek grillspetten i margarin eller olja i en stekpanna.

Kycklingen serverades med ris som kokats med saffran och russin som jag lade i på slutet, raita och sallad.

Just nu ligger jag på tåget och bloggar. Är på väg ner till skolan för första gången. (Pluggar på distans till Friskvårdskonsulent) Får se om det blir någon sömn i natt bara... brukar ha svårt att sova på tåg. Dessutom vart tåget från Stockholm inställt så jag får ta ett en timme senare. Första träffen var inte jag med på för då var jag i Malaysia och nu när det är andra träffen så kommer jag att komma försent till föreläsningen. Det känns ju lite så där. Men men... Riktigt spännande ska det bli i alla fall!

//Hanna

måndag 11 januari 2010

Fröbröd i kvadrat.

Här kommer det utlovade receptet på brödet jag bakade i söndags. Mycket gott bröd!

Fröbröd i kvadrat
1 dl vetekross
1 dl rågkross
1 dl solrosfrön
½ dl linfrön
5 dl vatten
50g jäst
1½ msk honung
1½ tsk salt
ca 8 - 10 dl vetemjöl special (Jag bytte ut 2 dl till dinkelmjöl och 2dl till rågsikt)

Dag 1. Mät upp vetekross, rågkross, solrosfrön och linfrön i en bunke. Häll över 2 dl vatten, låt stå rumsvarmt över natten för att svälla.
Dag2: Smula ner jästen i en degbunke. Värm 3 dl vatten till en fingervarm temperatur och häll det över jästen. Rör om till jästen är upplöst och till sätt krossblandningen. Tillsätt honung och salt och blanda sist ner vetemjölet. Arbeta samman till en bland och smidig deg som får vila i bunken under bakduk i 45 min. Sätt ugnen på 225 grader. Stjälp ut degen utan att arbeta ut den för mycket. Platta ut den till en fyrkant och skär ut 12 bitar. Lägg på en bakplåtsklädd plåt och låt jäsa 15 min. Grädda i mitten av ugnen ca 12-15 min.

söndag 10 januari 2010

Älggryta

Hittade ett recept på älgryta på Matklubben.se som jag tyckte lät spännande. Riktigt gott vart det! Tyvärr hade vi ingen géle, tror att det hade gjort den sista touchen. Istället serverades den med en sked rårörda lingon, det vart gott det också!

Älggryta med mögelost
ca 1 kg älgkött i grytbitar
1½ tsk salt
1 krm vit el svartpeppar + några hela korn i grytan
1 pkt bacon, strimlat
3 - 4 scharlottenlökar i bitar , klyftor
2 morötter i bitar
10 krossade enbär
1 lagerblad
1 nypa timjan
2 - 3 dl buljong
1 - 2 tsk potatismjöl
2,5 dl grädde
50 - 100 gr grönmögelost
smaka av med gelé

Stek fläsket i riktigt varm panna, ta upp det och stek älgköttet i omgångar. Krydda med salt och peppar. Stek sedan löken och morötterna. Lägg tillbaka allt i grytan och tillsätt enbär, lagerblad, timjan, buljong och nästan all grädde. Spara lite till redningen. Smula ned ädelosten. Låt alltsammans småputtra ½-1 timme beroende på köttets kvalite. Rör ut potatismjölet i grädden och tillsätt redningen. Låt det koka upp igen. Smaka av med gelé och servera med pressad potatis, sallad.

Jag missade helt att lägga upp receptet på brödet.. Kommer senare i veckan!
//Hanna

lördag 9 januari 2010

Laxburgare med oliv- och fetaoströra

Visst är det skönt med dagar när man känner sig duktig!? Idag känner jag mig duktig! Började med ett träningspass i förmiddags, sedan gick jag hem och bakade bröd och sedan pluggade jag tills det var dags att laga middag!! På tisdag ska jag ner till Höör första gången så nu är det hårdplugg som gäller! Till middag vart det laxburgare, så här gjorde jag.

Laxburgare med oliv- och festoströra
4 laxfiléer
skal och saft från ½ citron
1 vitlöksklyfta
½- 3/4 tsk salt
1 krm peppar
1 msk potatismjöl

Oliv- och fetaoströra

½ frp fetaost
½ dl hackade gröna oliver
1-2 dl lätt créme fraiche

Smula ner fetaost i en skål. Häll i oliver och häll på créme fraiche. Smaka av med salt och peppar. Finhacka laxen. (Eller kör grovt i mixer) Blanda fisken med salt, peppar, citron, vitlök och potatis mjöl. Forma till biffar och stek ett par minuter på varje sida. Lägg sallad på ett grovt bröd, lägg på en fiskburgare, bred över ett lager av röran och toppa med rödlök. Server med sallad.

Väldigt god mat och mättande! Brödet vi använde var det jag bakade idag, lägger upp det i morron! Nu blir det lite mera plugg, sedan bio!

Trevlig lördagskväll gott folk!
//Hanna

fredag 8 januari 2010

Pasta med kräftstjärtar i tomatsås

Förra julen fick jag en kokbok av brorsan och Sara som Allt om mat gett ut, den heter Gott och lätt. Jag tror att det är den kokboken jag äger som jag har testat mest recept ur, finns mycket gott och lätt i den! =) Idag vart det pasta med kräftstjärtar. Receptet är för två personer.

Kräftstjärtar i tomatsås
400g frysta kräftstjärtar, (eller i lag, men inte med dillsmak)
1 purjolök
1 burk krossade tomater med chilismak
1 tsk honung
½ tsk salt
½ dl löst packad basilika

Tina kräftstjärtarna och låt dom rinna av. Ansa och skär purjolöken i bitar. Häll tomatkrosset i en kastrull och tillsätt honung och salt. Låt det koka ihop tills hälften återstår. Blanda ner purjolöken i såsen och låt den koka med ca 2 min. Rör ner kräftstjärtarna och hetta upp. Strö över basilika. Servera med kokt pasta och sallad med sockerärter.

//Hanna

torsdag 7 januari 2010

Indisk tonfiskgryta

Tillbaka till vardagen! Torsdag betyder att jag kan laga mat som inte Joel tycker om! (Eller i alla fall varannan torsdag) Nyligen köpte jag en kokbok som heter Nyttiga fetter. Den är fylld av massa goda recept, den är även fylld med sånt som Joel inte gillar, linser, bönor, avokado, broccoli, tonfisk osv. Så jag tänkte jobba mej igenom dom recepten på torsdagar framöver! Först ut är en tonfisksås, receptet är för två portioner.

Indisk tonfisksås
1 tsk senapsfrön
1 kanelstång
1 rödlök
1 burk krossade tomater
½-1 tsk spiskummin
½ tsk koriander
1 tsk garam masala

Rosta senapsfrön och kanelstång i en torr panna. Hacka löken, låt det fräsa med tillsammans med lite olja. Tillsätt sedan tomaterna och resten av kryddorna och låt det puttra i ca 5 min. Häll tillsist i den avrunna tonfisken. Servera med ris och sallad.

//Hanna

Sommarfavorit

Efterrätten fick jag inte ens med på kort, men jag hittade ett från i somras när vi var på middag hemma hos mamma. Istället för färsk persika och jordgubbar så använde vi inlagda persikohalvor och hallon och blåbär, fungerade lika bra det! Anger inga mängder, det är bara att efter smak!

Sommarfavorit
vaniljglass
grädde
havreflarn
persikor, färska eller inlagda
bär, t.ex. jordgubbar, hallon eller blåbär (eller varför inte mixa?)

Vispa grädden. Skiva frukt och bär. Dela havreflarnen i bitar. Blanda allting i glas eller skålar. Klart att servera!! Enkelt och gott!

//Hanna

Fläskfilépasta

Har varit lite seg på att blogga om resten av nyårsmiddagen. Jag hade nämligen svårt att bestämma mig för om jag skulle lägga upp bild på huvudrätten eller inte, nu har jag bestämt mig, det blir ingen bild. Kortet jag tog vart verkligen inte bra och gör inte rätten rättvisa, så här kommer receptet, utan bild! Receptet är för fyra portioner.

Fläskfilépasta
400 g fläskfilé
1 msk smör
1msk krossad grön ,rose och svartpeppar
1 st rödlök
2 msk Viltfond
1 st röd paprika
4 dl creme fraiche
4 port pasta, penne eller tagliatelle.

Putsa och strimla fläskfilén. Hetta upp smör i en panna. Fräs filén, salta och peppra. Hacka rödlök och paprika, tillsätt till köttet och låt det fräsa med ett par minuter. Häll i créme fraichen, (och en skvätt grädde om du har)smaksätt med fond och peppar. Låt det puttra en stund. Servera med pasta och sallad.

Det här var en otroligt god pastasås. Ingen viktväktarmat direkt med vanlig créme fraiche och riktig grädde, men är det nyår så är det! =)

//Hanna

måndag 4 januari 2010

Leilas hot quesadillas

Vi hade några krav på nyårsmiddagen. Den skulle vara god, (såklart!) med få moment och enkel att göra till många i ett litet kök i en fjällstuga. Det vart ingen röd tråd genom våran nyårsmeny, men det vart tre goda rätter. Mexikanskt till förrätt: Quesadillas med majsalsa. Pasta till huvudrätt: Tagliatelle med fläskfilésås. Och en sommarefterrätt: Sommarfavorit. Först ut kommer receptet på förrätten.

Leilas hot quesadillas
4 st stora tortillabröd
100 g pizzamozzarella
0.5 pkt stark salami
0.5 kruka färsk oregano
0.5 st mild, röd chili
flingsalt
svartpeppar från kvarn
olivolja till stekning

Lägg ut två av bröden på en skärbräda och varva skivad mozzarella och salami ovanpå. Hacka oregano och chili, strö över och krydda med svartpeppar. Lägg de andra två bröden ovanpå som ett lock, och se till att det är lite mozzarella på toppen som limmar fast brödet. Stek i cirka en minut på varje sida i en het panna. Dela dem i 8 delar och servera direkt.

//Hanna

Majssalsa

Här kommer recept på majssalsa som vi serverade till quesadillas på nyårsafton. Annars kan jag tänka mig att det passar bra till t.ex. mexikanska hamburgare eller till grillat!

Majssalsa
1 stor burk majskorn
1 purjolök
2-3 tomater
2 lime
salt, peppar

Hetta upp olja i en stekpanna. Häll på majs och strimlad purjolök. Låt det svalna. Skåla och skala tomaterna, ta bort fruktköttet och hacka. Blanda tillsammans med majsen, pressa i lime och smaka av med salt och peppar.

söndag 3 januari 2010

Fisksoppa med vitlöksmajonäs

När min morbror fyllde 40 bjöd han på en otroligt god fisksoppa. De var första gången jag åt fisksoppa och jag hade ingen aning om att det kunde vara så gott! Idag testade jag att göra fisksoppa, använde ett recept ur kokboken Under valnötsträdet som grund men gjorde om det en del, så här gjorde jag:

Fisksoppa
400 g lax
150 g räkor
1 gul lök
2 scharlottenlökar
3 vitlöksklyftor
1 morot
1 halv palsternacka
1/4-dels rotselleri
3 tomater
2 msk olivolja
½ kuvert saffran
2 tsk torkad timjan
1 krm cayennepeppar
nymald svartpeppar
1½-2 tsk salt, gärna flingsalt
1,2 l vatten
2 dl vitt vin
2 fiskbuljongtärningar
3 dl matlagningsgrädde
1 dl persilja

Hacka gul lök och scharlottenlök, skiva vitlöken, fräs tillsammans i olja. Tillsätt saffran, cayenne och timjan. Tärna potatis och rotselleri, slanta morot och palsternacka, hacka tomaterna och tillsätt allt till grytan. Späd på med vatten och vin, smula i buljongtärningarna och låt det koka i 10-15 min. Skär laxfiléerna i kuber, ca 3 cm stora och skala räkorna. Häll grädde i soppan och låt allt koka upp igen, tillsätt fisken och låt det sjuda i 3-4 min. Lägg sedan i räkorna och persilja och dra ifrån värmen. Blanda samman majonnäs med pressad vitlök och en liten skvätt vitvinsvinäger. Servera soppan med majonnäsen och baguetter gratinerade med parmesanost.

Bilder och recept på nyårsmiddagen kommer i morron. Nu måste jag plugga. Jag vet inte om jag har berättat det här på bloggen men i December påbörjade jag en distansutbildning till Friskvårdskonsulent, jättekul och jättespännade!! =)
//Hanna



Kelda® Soup in a cup

lördag 2 januari 2010

Recept på kolbullar

Jag vet att jag har lagt upp något kort på kolbullar tidigare men har inte lagt upp något recept. Det beror på att jag aldrig har gjort kolbullar själv, men nu har jag tagit reda på ett recept. Kolbullar är enkla att göra men mycket goda, rätt flottiga dock!

Kolbullar
2 hg saltat tärnat fläsk, gärna bacon
3 dl vatten
2 dl vetemjöl
0.5 tsk salt
Flytande margarin

Smält margarin i gjutjärnspanna ovanför elden, lägg ner lite fläsk och låt det stekas knaprigt. Häll över smet, den ska bli ungefär dubbelt så tjock som en pannkaka. Stek på båda sidorna, servera med lite lingonsylt.

Grabbarna fixade smet till kolbullar till lunch på nyårsafton och Crippe stekte kolbullar till alla. Perfekt nyårslunch! =)

//Hanna