lördag 31 oktober 2009

Mysfrukost.

I fyra år har jag och Joel varit tillsammans nu!! Vi har ju som tradition att ta en hotellweekend när vi firar men vi ska snart fara till Malaysia så vi sparar dom pengarna till det. Istället myser vi till det lite idag med hjärtformade havrescones till frukost och en god 3-rätters middag ikväll!

//Hanna

fredag 30 oktober 2009

Thaigryta med lax

Fredag!! Vad skönt! Idag vart det lax till middag, gjorde en thaigryta som serverades med ris och lite sallad. Receptet räcker till 2-3 portioner.

Thaigryta med lax
½ purjolök
1 röd paprika
minimajs
2 laxfiléer
1 burk kokosmjölk
röd currypasta
ett par droppar habanerosås
salt, peppar

Strimla, skär och hacka pujro, majs och minimajs och fräs i olja i ett par minuter. Häll över kokosmjölk, låt det koka upp. Smaka av med currypasta, salt och peppar. Droppa i lite habanerosås. Tillsätt laxen och låt det puttra ungefär 5 min tills laxen är färdig. Rör ner lite redning så det tjocknar på sig.

Nu ska vi krypa ner i soffan och kika på skräckfilm och äta lite glass!!
//Hanna

torsdag 29 oktober 2009

Kryddiga biffar med bulgur och morotstzatziki


Nu är köket nästan färdigt!! Det är så pass klart att det går att laga mat igen i alla fall. Idag vart det kryddiga biffar, typ dom här med bulgur och morotstzatziki. Mycket gott!! Så här gjorde man morotstzatzikin.

Morotstzatziki
2 -3 morötter
olja
1 klyfta vitlök
½ tsk salt
1 nypa svartpeppar
½-1 krm spiskummin
2 dl turkisk yoghurt

Skala morötterna och riv dem medelgrovt. Stek dem i olja utan att de får färg och låt dem kallna. tillsätt pressad vitlök, salt, svartpeppar och kummin. Blanda med yoghurten och servera.

//Hanna

tisdag 27 oktober 2009

Dålig bloggare.

Ja, nu vart det glest mellan bloggningarna. Men det har sin förklaring. I helgen fyllde mamma år och hade öppet hus så i fredag och lördags lagade vi visserligen en massa mat, men det fanns ingen tid till att blogga. Ska se om jag fick några bra kort på bufférätterna, isåfall lägger jag nog ut ett par recept.

Att jag inte bloggar något nu i veckan beror på att de håller på att byta ut köksavloppet hemma hos oss så just nu har vi ett stort hål i golvet och diskbänken står ute i trappuppgången. Förhoppningsvis är dom klara i morron!!

//Hanna

onsdag 21 oktober 2009

Kassler med bulgur

Snabb och enkelt middag vart det idag. Stekte kassler och kokade bulgur som jag sedan blandade med hackade tomater, röd paprika, purjolök, kikärtor och sambal olek. Hittade grov bulgur senast jag handlade som var förkokt så den tar bara 12 min att koka, så det tog ungefär 15-20 min sedan stod maten på bordet! Perfekt! Vill man ha sås till kan man blanda ihop en kall av créme fraiche, curry och mango chutney!

//Hanna


tisdag 20 oktober 2009

Kyckling och risoniröra.

Dagens middag vart inte alls som jag hade tänkt. Hade sett ett recept på tasteline där man blandat risoni med bladspenat och valnötter och hällde över en örtvinägrett. Detta hade jag tänkt att göra till middag och sedan äta tillsammans med kycklingspett. Sprang in på affären på lunchen och hittade varken spenat eller valnötter. När jag kom hem upptäckte jag också att vi inte hade några träspett så den marinerade kycklingen fick jag skära i bitar och steka. Risonin blandade jag med vad som fanns i kylskåpet så det vart en risoniröra helt enkelt. Ser lite rörigt ut, men det vart gott!

Risoniröra
100 g risoni
1 vitlöksklyfta
½ röd chili
1 rödlök
soltorkade tomater
½ röd paprika
oliver
½ frp fetaost
2-3 msk röd pesto
1 msk créme fraiche

Koka risonin. Finhacka vitlök och röd chili. Fräs i olivolja. Tillsätt hackad rödlök och paprika. Strimla tomater och halvera oliverna, låt det fräsa med. Häll i risonin och blanda i pesto och créme fraiche. Salta och peppra. Smula ner fetaosten och servera med kyckling.

Nu blir det promenad med Sofie!
//Hanna

måndag 19 oktober 2009

Kvällsfika.

Vart en fruktsallad till fika ikväll. Åsas kanelrostade solroskärnor passade utmärkt till! Mitt huvud har dunkat hela dagen... så jag ska nog ta och bädda ner mig nu och hoppas på att det känns bättre i morron!

//Hanna

söndag 18 oktober 2009

Keema - Indisk färsgryta.

Idag vart det Indiskt till middag. Indiskt är ju som bekant en favorit hos mig! Maria skickade en länk till det här receptet som finns på tasteline för ett tag sedan och idag var det dags att testa det. Så här kommer receptet, kopierat rakt av.

Keema
2,5 msk smör
1 st gul lök
1 st tomat
400 gram köttfärs
1 tsk gurkmeja
2 tsk garam masala
1 krm cayennepeppar
1 msk ingefära, skalad och hackad
1 st röd spansk peppar
2 dl vatten
2 msk matlagningsyoghurt
100 gram frysta ärtor
10 st kardemummakärnor, stötta
4 st potatisar, skalade och delade i småbitar

Smält smöret i en stekpanna eller kastrull med lock. Skär löken i småbitar och bryn i smöret på medelvärme. Tillsätt hackad tomat, gurkmeja, garam masala, salt och cayennepeppar. Bryn under låg värme ca 5 minuter. Lägg i köttfärsen och bryn med smör under lock ca 4-5 minuter. Tillsätt hackade ingefäran och spansk peppar. Tillsätt matlagningsyoghurt och vatten, därefter potatisen när allt har blandat sig. Låt småputtra cirka 10-15 minuter under lock. Tillsätt ärterna och koka ytterligare 10 minuter under lock. Kolla att det finns tillräckligt med sås i köttfärsen, annars tillsätt 1 - 2 dl vatten. Skala hela kardemmuman och stöt i en mortel. Häll i grytan och blanda. Koka ca 1 min under lock och ta bort från spisen och låt den svalna.

Till grytan åt vi ris, raita och naanbröd, mums!

//Hanna

fredag 16 oktober 2009

Fylld grekisk fläskfilé

Har ju missat att blogga om söndagens middag. Jag gör det nu för det vart mycket gott!

Fylld grekisk fläskfilé
1 fläskfilé
1 frp fetaost
1 vitlöksklyfta
gröna oliver
salt, peppar

Putsa filén och skär en skåra längst med hela filén. Platta ut, salta och peppra. Mosa ihop fetaosten (hela gick inte åt) tillsammans med pressad vitlök. Salta och peppra. Tillsätt hackade oliver. Bred ut röran över filén och rulla ihop, hjälp till att hålla ihop den med tandpetare eller bind ett snöre runt. Hetta upp matfett i en panna och stek runt om i ett par minuter så att den får lite färg. Tillaga sedan i ugnen 200 grader 15-25 min. Servera med bulgur, tzatziki och lite grönsaker!

//Hanna

Söndagsfrukost

Då var det fredag och snart helg igen, härligt! Det har ju varit lite frukostsnack i bloggen på senaste i samband med tävlingen jag hade. Tänkte därför tipsa om några goda helgfrukostar. Det är härligt med en riktigt långfrukost, godast blir det efter en morgonpromenad!!

Amerikanska pannkakor
Fattiga riddare med fruktchutney
Salami- och briebaguetter
Salami- och fetamuffins
Sommarmuffins

Min absoluta favoritfrukost är scones, utan tvekan! =) Här kommer lite olika sconesvarianter:

Fullkornsscones
Havrescones
Blåbär- och vaniljscones

//Hanna




onsdag 14 oktober 2009

Pågen Finskt Rågbröd

Pågen har kommit med ett par nya brödsorter igen!! Först ut i testet är det finska rågbrödet. Så här skriver Pågen själv om brödet.

Det är bakat i Finland efter ett noga utvecklat recept. Den rivna rågen ger en härlig smakrikedom som förstärks ytterligare av den äkta finska surdegen. Det har en hög fiberhalt. Ett bröd för den verklige rågbrödsälskaren!

Vad säger jag då? Jo det här är ett bröd helt i min smak. Jag älskar rågbröd!! Det är ett mycket gott bröd med bra tuggmotstånd. Brödet är även märkt med den nya nyckelhålsmärkningen, kanonbra! Pågens godaste bröd enligt mig som är rågbrödsälskare!

//Hanna


tisdag 13 oktober 2009

Kyckling i currysås

Att vispa ihop en påse currysås medan man steker kyckling och kokar ris är ju himla smidigt. Men med tanke på att det ändå tar lite tid att koka riset så kan man göra currysåsen själv. Fick bara mörka kort idag, men det får duga. Gott vart det!! Receptet hittade jag på tasteline, efter några små ändringar vart det så här.

Kyckling i currysås
350 gram kycklingfilé
1 msk rapsolja
1 tsk salt
1 krm peppar
3 dl långkornigt ris

Currysås
1 gul lök
1 äpple
rapsolja
1-1½ msk curry
1 st hönsbuljongtärning
2,5 dl Laga lätt
1 dl vatten

Fräs lök och äpple i oljan i en kastrull. Strö över curry. Fräs ytterligare någon minut. Smula i buljongtärningarna, och häll över vattnet. Låt koka några minuter. Häll i grädden och mixa såsen med mixerstav. Skär kycklingen i bitar och stek i matfettet, ca 10 minuter, tills de är helt genomstekta. Krydda med salt och peppar. Häll över såsen och servera med ris och sallad.

Nu blir det långpromenad, sedan fika i soffan till Desperate!
//Hanna

Vinnare i Frukosttävlingen!!

Fy vad svårt det var att utse en vinnare... Har fått mycket inspiration av era bilder och frukostbjudningar. Men eftersom jag redan ikväll ska ställa mig och rosta egna solroskärnor så har jag utsett ÅSA till vinnare!!!

Åsa börjar alltid dagen med gröt och nu på senaste så har hon piffat till gröten genom att toppa den med solroskärnor som hon rostat tillsammans med honung och kanel. Bjuder hos sin man på frukostså skulle brickan bestå av gott te, äggröra med parmesanost, smoothie av färska bär och frukter, hembakat bröd med en god skinka på.



Här kommer de andra bidragen i tävlingen!

Ida - Frukosten består av fil, Special K alternativt müsli,skivad färsk frukt samt en kopp te till frukost. På bilden är det Special K och päron som syns. När folk sover över blir det ofta att dom lyxar till det genom att görascones (Leilas!), eller fixar andra lite lyxigare mackor. Plockar fram massor med pålägg, kaffe/te, juice och återigen färsk frukt.



.
Annette - Grov macka med grönsaker & naturell yoghurt med jordgubbar och linfrö) Hos Annette bjuds det alltid på lite "större" frukost på söndagar... Då blir det ofta bacon och ägg, mackor, grönsaker, ost, havregryns eller mannagrynsgröt och te/kaffe och Juice!




Anette - Gröt med sylt och mjölk... Avnjutes tillsammas med en god bok och levande ljus. Ska hon bjuda någon på frukost på sängen så blir det inte sambon för han gillar inte att äta i sängen. Det får bli barnen när de fyller år.... eller i alla fall när de var mindre och bodde hemma. Varm choklad med vispgrädde, mackor med grönsaker och ost. Fint dukat med trä-flaggan på brickan och presenter förstås.





Ingela - Översta bilden är en skål med Meze yoghurt, lite grädde, äpplen, kokos och kanel. Den undre med Keso, grädde och färska hallon... Ingela äter inte så mycket smörgås, men om hon ska bjuda på frukost så vill hon gärna ha något gott nybakat bröd - gärna med salami, brie, rödlök och tomat. Kokt ägg, eller varför inte äggröra med härliga grönsaker till.



Love har pannkakor med sylt på frukosttallriken och bjuder han mamma och pappa på frukost så blir det te, gröt, macka och bullar.



Mattias - En härlig tallrik med ost, korvar och grönsaker. När han bjuder på frukost så blir det bjuder på frukost på helgen vill han gärna bjuda på smoothie, mango, grape, kokt ägg, ost, lufttorkadskinka och surdegsbröd. Lite grönsaker också förstås och färskpressad juice.



Örjan- Tallrik med fil och müsli, en smörgås och ett äpple.

Hoppas att ni som jag har fått lite inspiration till både vardags- och helgfrukostar framöver!!
//Hanna

måndag 12 oktober 2009

Fredagspasta med marinerade räkor och tomater.

Jag hade bestämt mig för att handla med mig och göra någon snabb pastarätt till mig och Christer i fredags. Hittade det här receptet på Alltommat. Enkelt och få ingredienser, passade perfekt.

Fredagspasta
2 st tomater, gärna kvisttomater
3 msk olivolja, till marinaden
2 msk balsamvinäger
3 dl räkor, skalade (500 g oskalade)
1 st rödlök
300 g pasta
0,5 st ruccola, eller babyspenat (ca 40 g)
20 st basilikablad, finstrimlade
0,5 tsk salt
2 krm peppar

Skär tomaterna i sockerbitsstora tärningar. Blanda 2 msk av olivoljan med vinäger i en skål. Vänd ner tomattärningarna och räkorna. Skala och strimla löken. Koka pastan enligt anvisning på förpackningen. Låt den rinna av i ett durkslag. Hetta upp resten av oljan i pastakastrullen och tillsätt löken. Stek den ca 1 minut. Häll i pasta, marinerade räkor och tomater. Vänd ner rucola och låt allt bli genomvarmt, rör om försiktigt. Ta kastrullen från värmen och blanda i basilika. Smaka av med salt och peppar.

Rätten var god och gick mycket snabbt att göra. Gör jag den igen så kommer jag att finhacka chili och vitlök och låta fräsa i ett par minuter innan rödlöken åker i, det hade gärna fått smaka lite mer!

Ikväll kl. 20.00 avslutas frukosttävlingen och i morron presenteras vinnaren!!
//Hanna

torsdag 8 oktober 2009

Röd bulgursallad.

Idag vart det röd bulgursallad till middag. Bulgurn färgades röd rödbetor.

Röd bulgursallad
1 port bulgur
1 kycklingfilé
2 rödbetor
fetaost
körsbärstomater
rödlök
salladsmix
vinägrett på olivolja, balsamvinäger, salt och peppar

Lägg kycklingfilén i marinad i ett par timmar. Kör i ugnen ca 20-30 min tills den är helt genomstekt. Skiva rödbetorna och koka 5-10 minuter, beroende på tjockleken på skivorna. Tillsätt bulgurn, koka enl förpackningen. Häll bort vattnet. Sprid ut salladsmix på en tallrik tillsammans med skivad rödlök. Lägg på bulgur och skivor av kycklingfilén, rödbetor och körsbärstomater. Häll över vinägrett och servera.

Det vart lite knasigt med middagen idag... Joel jobbar natt denna vecka och eftersom det vart jättemycket kasslergratäng över sedan middagen häromdagen så bestämde jag mig för att bara laga middag till mej idag, en Hanna-middag. Berättade detta för Joel och att han fick ta resten av gratängen. Kycklingen, rödbetorna och bulgurn fixade jag igår, så att det bara skulle vara att göra iordning salladen när jag kom hem. Öppnade lådan med kycklingfilén... och där låg bara en halv!! Först vart jag förbannad när jag såg att det bara var en liten kycklingfilé kvar... trodde att Joel hade provsmakat halva min middag. Sedan kollade jag bulgurn och rödbetorna, där saknades hälften också. Joel hade alltså missuppfattat (eller inte lyssnat? ;)) och därför tagit hälften av maten.

Nu var jag inte längre arg utan mest bekymrad. Jag hade ju valt att göra en bulgursallad eftersom Joel inte gillar bulgur och dessutom visste han inte att jag hade tänkt att göra en sallad så han åt alltså en halv kycklingfilé, bulgur (som han inte gillar) och en rödbeta!!! Stackarn, vad han måste ha tyckt att jag var snål med maten!! Som tur var åt han det där till lunch tillsammans med nån macka och har en massa kasslergratäng till middag. Hahaha! =D

Nu far jag till Stockholm. Ska på utbildning i morron och sedan stannar jag över helgen. Ha det bra!
//Hanna

tisdag 6 oktober 2009

Kasslergratäng med banan och mangochutney.

Egentligen hade jag tänkt att titta på Desperate just nu men kanalen vill inte fungera... inga kanaler vill fungera nästan. Just nu är det typ snöstorm så det skulle kunna bero på det. Dagens middag vart kasslergratäng, hittade receptet på matklubben. Mangochutney och banan piffade till det hela.

Kasslergratäng
4 port kokt ris
½ purjolök
1 bit kassler
2,5 dl matlagningsgrädde
½ dl chilisås
salt, peppar
mangochutney
1 banan
riven ost

Häll riset i en ugnssäker form. Strö över strimlad purjolök och tärnad kassler. Blanda samman grädde med chilisås, salt och peppar. Häll över blandningen. Klicka ut mangochutney och skivad banan. Strö över riven ost och tillaga i ugnen 15-20 min i 200 grader.

Ja, hm... kortet kanske inte vart det bästa, men det vart gott i alla fall. Gillar man mangochutney rekommenderar jag denna rätt!!
//Hanna

Missa inte!

Ni glömmer väl inte bort att vara med i Frukosttävlingen!!

måndag 5 oktober 2009

Korv och makaroner

Korv och makaroner är en bra rätt att ta till när ork, lust och tid inte riktigt infinner sig. Dessvärre tycker jag inte om makaroner och korv bara som det är... inte alls. I vanliga fall brukar vi stuva när vi käkar makaroner och korv, men idag testade jag en ny variant. Tar bara ett par minuter extra och vart mycket gott.

Krämiga makaroner och korv
4 port pasta
1 röd lök
½ burk soltorkade tomater
15-20 oliver
1 vitlöksklyfta
2 dl lätt créme fraiche
chilisalt, peppar
sambal olek

Koka pastan enl förpackningen. Hacka rödlök, tomater och halvera oliverna. Häll pastan i ett durkslag. Hetta upp olja i kastrullen, fräs löken ett par minuter tillsätt makaronerna och resten av ingredienserna. Servera med stekt falukorv.

Medan pastan kokade så blandade jag samman kikärtor, körsbärstomater och skivad rödlök och hällde över en vinägrett med havsörtsalt.

//Hanna

söndag 4 oktober 2009

Mexikansk bönsallad med chilimarinerad kycklingfilé

Satt och bläddrade i en mexikansk kokbok hemma hos kusinen i torsdags och fastnade för den här bönsalladen med fetaost som jag tyckte lät spännande. Eftersom jag hade koriander över sedan gårdagens middag fick det bli mexikanskt idag också.

Mexikansk bönsallad med fetaost
gröna bönor
½ kruka koriander
3 tomater
1 rödlök
ett gäng rädisor
½ frp fetaost
1½ msk olja
3/4 msk rödvinsvinäger
oregano
svartpeppar
chilisalt

Lägg bönorna i en kastrull med vatten och låt det koka upp. Häll av och låt svalna. Skiva rädisor, hacka rödlök och koriander, tärna tomaterna. Blanda alla grönsaker i en skål. Smula i fetaost. Rör i hop olja, vinäger, salt, peppar och oregano, häll över salladen och rör om.

Chilimarinerad kyckling
½ dl olja
½ dl chilisås
1 vitlöksklyfta
½ röd chili

1 msk kycklingfond
½ msk tacokrydda

habanerosås
cayennepeppar
paprikapulver
chilisalt, peppar

Finhacka chili och vitlök. Blanda alla ingredienser i en påse, lägg i kycklingfiléerna och ställ det i kylskåpet ett par timmar. Tillaga i ugnen ca 20 min 200 grader tills kycklingen är helt genomstekt.

Jag marinerade två stycken kycklingfiléer, så ska du göra till fyra personer så bör du dubbla receptet.

//Hanna

lördag 3 oktober 2009

Taco fish cake

Det har öppnat en hel del nya affärer i stan. Har hela veckan sett fram emot att shoppa loss idag. Tyvärr var det ingen bra shoppingdag idag... varför är det så när jag man planerat att shoppa? Fick i alla fall med mig en tröja och lite småplock hem. Joel tyckte att det var lite tantvarning när han fick höra att dyraste påsen kom från apoteket. Då var det alltså inte mediciner jag köpte utan kärmer och reflexer och sånt. Haha! Vi hann även med att storhandla idag, skönt! Testade Santa Marias nya fisk krydda, gjorde fiskbiffar efter recept från Santa Maria.

Taco fish cake
400g torskfilé
1 påse Tex mex fish taco spice
1 äggula
2 msk potatismjöl
1 tsk bakpulver
2 msk green chili

Mixa alla ingredienserna i en matberedare. Forma till platta kakor och stek i olja.

Cilantro dip
½ burk taco sås, mild
½ lime
½ kruka koriander
2 msk olivolja

Mixa samtliga ingredienser med en stavmix.

Nej, nu måste jag ta och göra mig iordning, ska iväg på födelsedagsfest!
//Hanna