lördag 31 maj 2008

Grillning!

Nu har sommaren äntligen kommit!!! =) I går efter jobbet for vi hem till Crippe och Jessica och grillade. Det vart fläsk-karré med klyftpotatis, chilibea, sallad och halloumiost! Det var en otroligt trevlig kväll!

Idag var det gårdsstädning ute på gården så jag var ute och krattade och plockade skräp och därefter bjöds det på grillade hamburgare och korv. Just nu sitter jag och väntar på att våran skjuts ska komma, vi ska nämligen i väg på födelsedagsfest ikväll. Där kommer det att bjudas på grillat! Det kan nog aldrig bli för mycket grillning! =D

Måste visa den läckra drinken som Jessica bjöd på igår!
//Hanna

torsdag 29 maj 2008

Nasi goreng.


När jag var yngre så var nasi goreng min favoriträtt! Varje år jag fyllde år så önskade jag mej det till middag! Tycker fortfarande att det är otroligt gott, men äter det alldeles för sällan kommer inte ihåg senast vi åt det men det var alldeles säker över ett år sedan.

Nasi goreng är en indonesisk risrätt som innehåller diverse grönsaker och (oftast) kyckling. Nasi är ris på indonesiska, goreng betyder stekt och ayam är kyckling. Nasi goreng ayam betyder alltså stekt ris med kyckling. Grönsaker brukar ingå i alla varianter av Nasi goreng. Wikipedia.

Våran Nasi goreng görs alltid på samma vis.

Nasi goreng.
4 port kokt ris
1 grillad kyckling
1 stor gul lök
1 röd paprika
1 gul paprika
2 tomater
ananas
jordnötter
curry.

Rensa bort ben och skinn från kycklingen, skär till munsbitar. Skiva lök och hacka paprika, fräs i olja. Tillsätt ris och kyckling. På med massor av curry. Stek allt tillsammans typ 5 minuter. Hacka tomaten och blanda i straxt innan du dra bort pannan från plattan. Servera med jordnötter och ananas! Krydda gärna mycket med en mild curry för mycket currysmak och sedan med en stark curry för lite hetta. Ananasen bryter av fint mot det starka!

Snart kommer Jessica, hon ska skjutsa oss så att vi kan storhandla, vilken tur jag har som har en vän som henne! Sedan ska hon och jag fara i väg och fika och hon ska få sin otroligt sena födelsedagspresent! =)

Nu ringde hon, måste skynda mej.
//Hanna

onsdag 28 maj 2008

Teamkväll.

Ikväll blir det ingen matlagning, mitt team på jobbet ska i väg på Multichallange-hallen och BodaBorg, det ska bli skitkul! Vi far direkt efter jobbet, käkar någon typ av tacobuffé och tävlar oss igenom banorna!

I går var det avstämmning på stegräknartävlingen igen. Så här ligger jag till nu:

P _____376 457
Hanna _316 017
M _____308 562
S _____230 494
E _____218 226


Finns inte en chans att komma ikapp P, men det känns inte så himla viktigt. (tro det eller ej, haha!) Det känns jättebra att kommit i gång med morgonpromenaderna och även fast det är lite kämpigt att ta sej upp ur sängen så blir jag ju piggare i slutändan. Dessutom var Herbalife här i går med deras kroppscanningsvåg och sedan min senaste vägning så hade allt blivit bättre, mindre fettprocent, mer kilo muskler, högre viloförbränning! =D Så jag fortsätter att gå!


//Hanna

tisdag 27 maj 2008

Varm tonfiskssallad.... typ?


Idag hade jag absolut ingen aning om vad vi skulle äta till middag, när jag var på väg hem från jobbet hade jag fortfarande inte bestämt någon middags mat, vilket i princip aldrig händer. Hade sett en tomat- och bönröra som jag såg god ut och dessutom var jag sugen på tonfisk, så därför vart det någon typ av tonfisksallad. Passade på att göra något med bönor när inte Joel skulle ha någon mat.

Tomat- och bönröra, 2port
1 tetra go green vita stor bönor
2 stora tomater
½ röd paprika
1 vitlöksklyfta
basilika
balsamvinäger
chiliflingsalt och peppar

Hetta upp olja i en kastrull, finhacka vitlöken och fräs en stund. Hacka
tomat och paprika och häll i tillsammans med bönorna. Skvätt på balsamvinäger, typ 1 msk, salta och peppra, i med basilika, låt det puttra ett par minuter!

Tomat- och bönröran vart jättegod! I receptet jag såg serverade dom det till kyckling, kan tänka mej att det blir supergott! Själv serverade jag den med tonfisk och skivad rödlök, hade en halv avokado i kylen som behövde ätas upp så jag skivade upp den och lite zucchini också, det vart gott det också!

//Hanna

måndag 26 maj 2008

Rabarberkräm


Idag hade Joel gjort stuvade makaroner och korv till middag och det stod färdigt när jag kom hem! Mm, vad gott det är med stuvisar, det äter man alldeles för sällan! Efter maten var jag ner på fristilen och tränade, jag och Sara gick på step intervall, det har vi inte varit på på jättelänge, hade glömt bort hur kul det är!

När jag kom hem gjorde jag rabarberkräm. Riktigt riktigt gott var det!

Rabarberkräm
ca 250 g rabarber
2 dl vatten
½ dl socker
1 ½ msk potatismjöl

Skölj och skala rabarber. Skär i mindre bitar, ca 2 cm tjocka bitar.Koka upp vatten och socker. Lägg i rabarber. Låt koka 4-5 min till rabarbern delar sig. Blanda ut potatismjölet i lite vatten. Häll i en stråle ner i kastrullen samtidigt som du rör om. Låt krämen koka upp, när första bubblan kommer är den klar. Servera med iskall mjölk.

Jag såg ett annat recept på en rabarberkräm med kardemummakrutonger som lät riktigt gott, tänker er den
här en söndagmorgon när solen lyser och man äter frukost ute! Eller varför inte till efterätt?

Godnatt!
//Hanna

Julklapp!

Min mamma är bra rolig! I helgen fick jag en julklapp av henne som hon hittade i gareroben, hon hade alldeles glömt bort den! Det var, som ni ser på bilden, två muggar, två skedar, en liten visp, hot chocomix, vanillasugar och marshmallowsbitar. Eftersom den var lite försen så hade datumet gått ut, känns som om det är marshmallowarna dom syftar på i sånna fall, de andra borde ju ha rätt lång bästföretid.

Julklappen hade nog kommit till mer användning där runt jul när det är kallt och mörkt ute. I går när solen sken som bäst var jag inte så sugen på varm choklad! =) Däremot tror jag att dom där flaskorna kan bli fina saftflaskor och muggarna, vipen och skedarna kommer ju såklart att komma till användning!

//Hanna

söndag 25 maj 2008

Panerad fisk med ljuvlig sås

Börjar jag inte blir lite bättre på att laga fisk? Jo, jag tror det. Idag panerade jag fisk för första gången. Ärligt talat så var det bara en (av tre) fiskfiléer som faktiskt såg okej och den norpade jag på en gång, haha! Dom andra två rasade som i sär, men som Joel sa, det spelar ju ingen roll hur dom ser ut utan hur dom smakar. Det är receptet hittade jag på matklubben, jag gillar den sidan, finns väldigt mycket bra recept och det är lätt att hitta det man söker!

Panerad fisk med ljuvlig sås
Fiskfileér
Ströbröd
Vetemjöl
Salt
Citronpeppar
1 ägg
1 frp Milda 4 %
1 dl crème fraiche
1 fiskbuljongtärning
½ Gul lök finhackad
2 dl skalade räkor 1 dl vitt vin eller vatten
1 Citron
Dill

Fisken: Blanda vetemjöl, ströbröd, salt och citronpeppar på ett fat, vispa upp ägget i en skål. Doppa spättorna i ägg och sen i skorpmjöls röra.Stek på medelstark värme i smör.

Såsen: Finhacka dill, Kolla över räkorna så det inte finns skalrester och krafs på dem. Finhacka gul lök och bryn försiktigt i en panna, tillsätt vätskan, lite pressad citron och buljongtärningen. Slå i grädde och crème fraiche och hälften av dillen och låt små koka lite.Smaka av. Precis innan potatis och spättorna är klara, slå i räkorna och låt dem bli varma och rör ner resten av dillen. Servera med kokt potatis och lite grönsallad.

I går jobbade jag och sedan for jag hem till mamma. Vi grillade och sedan kikade vi på Eurovison! Det är ganska komiskt att Sverige alltid tror att dom ska vinna! Jag tycker att Perelli gjorde ett kanonuppträdande, tydligen var det en låt som inte riktigt tilltalade resten av Europa. Men sedan tror jag också att det är svårt att vinna om man har blivit en storfavorit innan som alla tror ska vinna, det är nog lätt hänt att folk inte röstar då!

Idag är det morsdag! Mamma fick lite scrapbooking-grejer av mej och brorsan och mamma gjorde en mumsig rabarberpaj! Vi var ner till momma en sväng också och där bjöds det på smörgåstårta!

Hoppas att alla har haft en trevlig helg!
//Hanna

fredag 23 maj 2008

Åh vad gott!


Dagens middag vart riktigt lyckad. Pasta med kall tomatröra. Receptet hittade jag i Allt om mat, enda ändringen jag gjorde var att byta ut valnötterna som skulle vara i mot gröna oliver.

Snabb pastarätt med kall tomatröra
10 st soltorkade tomater i olja
3 st kvisttomater
10 st gröna oliver
1 liten rödlök
½ dl hackad persilja
3 msk olja från de soltorkade tomaterna
2 tsk vitvinsvinäger
Salt och peppar

Koka pastan enligt anvisning på förpackningen. Strimla de soltorkade tomaterna och spara oljan. Tärna kvisttomaterna. Hacka oliverna, skala och hacka rödlöken. Blanda alla ingredienser till tomatröran. Smaka av med salt och peppar. Servera tomatröran till pastan med riven parmesanost.

Den här pastarätten rekommenderar jag verkligen, det var riktigt gott och gick snabbt att göra. Maten är färdig när pastan är färdigkokad. Jag kan tänka mej att det är gott att "hotta" upp röran med lite sambal olek. Fast jag skulle nog kunna ha sambal till de mesta! =)

Nu ska vi ta och fara ner på stan.
Hoppas ni får en trevlig kväll!
//Hanna



Veckans utbrott!


Alltså?? Vem är dom här f-bannade hörsnäckorna till för? Jag höll på att bli alldeles galen i morse (som alla andra dagar) dom har verkligen ingen passform överhuvudtaget, råkar man vända på huvudet för hastigt, då ramlar dom ur, gäspar man, då ramlar dom ut. För att inte tala om när man är ute och joggar (hör och häpna jag tog och joggade i morse på morgonrundan, bitvis ialla fall) då sitter dom inte alls.

Tacka vet jag öronpropparna här nedan, tyvärr har jag precis tappat bort mitt relativt ny inköpta par och jag är inte så sugen på att köpa ett nytt par för drygt 400 spänn när jag uppenbarligen har en tendens att tappa bort dom. Fast och andra sidan så är det nog värt dom pengarna för att slippa irritationen och för bättre ljud. Eller så kanske det finns billigare varianter?


I kväll ska jag och Joel gå på bio, Indiana Jones. Verkligen inte en Hanna-film, men Joel får stå ut med så många Hanna-filmer så jag kände att det var hans tur att bestämma. Film är ju bäst på bio så jag kanske gillar den!

//Hanna

torsdag 22 maj 2008

Kassler med het ananassalsa


Dagens middag: Kassler med bulgur och ananassalsa. Bulgurn blandade jag med haricot verts och rödlök och ananassalsan gjorde jag så här:

Ananassalsa
2 små burkar krossad ananas
1 liten röd lök
1 lime
röd paprika
1-2 vitlöksklyftor
chiliflingsalt
½ sambal olek.

Låt ananasen rinna av i en sil. Hacka paprika och lök och blanda med ananasen. Pressa i vitlök, riv i skalet av en lime och pressa i saft av halva. Smaka av med chiliflingsalt och sambal olek.

//Hanna

Äntligen!


I dag hände det jag har väntat på. Någon hittade hit till min blogg efter att ha sökt på pizzatårta! Haha, är dock inte så säker på att det var en sån här skapelse de hade i åtanke när det googlades! =)

Ikväll blir det matlagning igen!
//Hanna

onsdag 21 maj 2008

Dagens frukost.

Det vart gröt till frukost idag, en Mollyspecial. Jag kokade havregynsgröt med lite äpple och kanel och serverade det med resten av äpplet, nektarin, solroskärnor, russin, och hasselnötter. Det var gott med en massa olika saker på gröten, jag brukar ju oftast köra på bara bär eller sylt. Det var dessutom väldigt mättande!

Förresten! Det var ju avmätning på stegräknartävlingen i går. Som väntat kom jag inte upp i lika mycket steg som förra veckan då jag låg på 122 500 utan hamnade på 97 110 steg. Räckte till en andra plats på veckan topplista och även på totala topplistan, P hade promenerat 144 000 steg så hon drog om både mej och Marita som ledde så stort förra veckan.


P _____240 610
Hanna _219 610
M _____216 475
S _____170 960
E _____127 209

//Hanna


tisdag 20 maj 2008

Olivmuffins

Idag fyller Joels mamma år, det är hon som ska få brödkorgen jag gjorde. I går bakade jag olivmuffins som jag har fyllt den med.

Olivmuffins 12st
3 dl vetemjöl
1½ dl havregryn
2 tsk bakpulver
50 g margarin
2 ägg
2 dl mjölk
1 dl urkärnade gröna oliver
1 dl parmesanost
1½ msk basilika
½ tsk salt

Smält margarin och låt det svalna. Blanda mjöl, havregryn och bakpulver i en bunke. Vispa äggen, blanda i mjölk och margarin. Häll sedan äggblandningen ner i bunken med mjölet, rör samman. Hacka oliverna och basilikan fint och riv osten. Blanda ner i smeten och salta. Klicka ut i muffinsformar och grädda 20-25 min i 200 grader.

//Hanna


Dagens frukost.

Dagens frukost vart en tallrik med fil, müsli, hasselnötter och nektarin tillsammans med en rostad pågen med färskost och tomat.

//Hanna

måndag 19 maj 2008

Kvällsmacka


Det här blir en sån här knasig vecka igen. Jobbar kväll och är inte hemma förräns runt sju, och ska jag iväg och träna då kommer jag inte hem före åtta. Alltså blir det inte så mycket matlagning, det blir nog en mack-vecka igen.

Idag käkade jag en lättare middag på jobbet, hade tänkt att träna. Nu blev det ingen träning för jag har en sån fruktansvärd träningsvärk sedan gårdagens pass, det fick bli en promenad i stället. Kvällens fika vart en tallrik med mango- och aprikoskräm och mackan som ni ser på bilden. Blandade keso med smulad fetaost och soltorkade tomater, riktigt gott!

Sov gott!
//Hanna

söndag 18 maj 2008

Grillad chorizo och potatissallad.

Här i Östersund känns inte sommaren speciellt nära tyvärr, men det har ialla fall inte snöat de senaste dagarna. Hemma hos oss smakade det åtminstonde sommar idag då vi grillade chorizo och åt tillsammans med en smarrig potatissallad. Jag är inte så förtjust i dom här vita potatissalladerna, näe då gillar jag bättre när man kokar ett par potatisar och blandar med grönsaker och vinägrett. Det här hade jag i salladen idag.

potatis
salladsmix
zucchini
gurka
tomat
rödlök
majs
rädisor

Nu ska jag se ett par avsnitt av Prison break innan jag går och lägger mej.
Har precis börjat kolla på första säsongen, vilken spännande serie!
//Hanna

lördag 17 maj 2008

Snabb fusk-cheesecake


Fusk cheesecake
4 st digestivekex
2 dl kesella vanilj
200 g frysta bär ex. blåbär/hallon eller björnbär

Tina bären. Lägg undan några fina bär att använda till dekoration. Krossa digestivekexen. Fördela hälften av bären i 3 dessertskålar. Fördela en fjärdel av kesellan på bären och därefter hälften av de krossade kexen ovanpå kesellan. Upprepa och avsluta med krossat digestivekex och garnera med lite bär.

//Hanna

Lasagne

Man får passa på att göra mat som tar lite längre tid på helgen. Lasagne är en sån rätt som tar lite längre tid, eftersom jag vill att såsen ska få stå och puttra ett tag och eftersom den ska stå i ugnen rätt länge. Jag var lite sugen på en vegetarisk variant idag, men det vart med köttfärsfyllning ialla fall. Så här gjorde jag köttfärssåsen:

300g köttfärs
1 gul lök
1 stor morot
½ rotselleri
1 tetra krossade tomater
½ tetra passerade tomater
2 klyftor vitlök
sambal olek
persilja, gräslök
oregano, grillkrydda
örtsalt, peppar

Hacka löken, fräs tillsammans med färsen, salta och peppra. Skala och riv morot och rotselleri, blanda ner i färsen. Häll över krossade och passerade tomater. Pressa ner vilöken, i med en sked sambal olek. Krydda med persilja, gräslök, oregano och grillkrydda. Låt stå och puttra ett tag. Smaka av med salt och peppar.

Varva plattor, ostsås och köttfärs i en ugnsform. Toppa med riven ost. Tillaga i ugnen 40 min.

//Hanna

Pannkakor med äppelsallad.

Skönt med lördag och sovmorgon, otroligt skönt, låg och drog mej till elva sedan klev jag upp, klädde på mej och gick ut på en promenad. Efter promenaden ställde jag med och stekta dinkelpannkakor. Pannkakorna åt jag med en äppelsallad som jag gjorde genom att riva ett rött äppel, blanda med en halv röd lök, pressa över lite citron och krydda med chiliflingsalt och lite chiliflingor.

//Hanna

fredag 16 maj 2008

Fina fisken

Så, då var det helg igen! Alltid lika skönt, den här veckan har gått riktigt snabbt! Ikväll vart det fisk till middag. Hittade ett recpet på Ica. I vanlig ordning kan jag ju inte följa ett recept till punkt och pricka, men här kommer orginalreceptet.

Fina fisken
600 g fiskfilé
½ tsk salt
½ tsk citronpeppar
2 skivor vitt brödrivet
skal av 1 citron
1 dl hackad persilja
2 msk hackad gräslök
2 dl riven ost
2 msk smör

Lägg fiskfilén i en lätt smord ugnssäker form. Salta och peppra. Mixa i matberedare vitt bröd till ett smul. Blanda med rivet citronskal , persilja, gräslök och riven ost. Fördela blandningen över fisken. Klicka på smör eller margarin. Gratinera fisken 15–20 minuter i ugnen i 225°C.

Fisken åt jag med potatismos (Joel pressade sin potatis) haricot verts och citronklyftor.

//Hanna

Citronkyckling med fetaost.

I går hann jag inte blogga alls, därför kommer gårdagens middag idag. Det vart kycklingfiléer tillagade i ugnen smaksatt med citron, feta och rosmarin. Så här gjorde jag:

Citronkyckling med fetaost 2 port
2 kycklingfiléer
2 tomater
fetaost
½ citron
rosmarin
salt, peppar

Smula fetaost i botten på en ugnsform, skiva tomater och lägg över. Salta och peppra filéerna och lägg dom på tomaterna. Smula lite fetaost över kycklingen, pressa en halv citron över allting och krydda med rosmarin. Tillaga i ugnen tills kycklingen är färdig, servera med pasta.

Man skulle nog kunna göra en sås av allt gott som blir i botten av ugnsformen när kycklingen är färdig, men jag brukar bara skopa över vätskan över pastan. Riktigt god och enkel mat rätt!

Ha en bra fredag!
//Hanna

onsdag 14 maj 2008

Äppel- och currykorv

Det är kul när man får med frukt i matlagningen tycker jag! I dag skulle vi käka korv till middag, vi har massor med korv i frysen. Av någon anledning köper jag det varje gång vi storhandlar, men vi äter det inte så ofta. Hittade dagens recept på falukorv.nu

Äppelkorvgryta
2 gröna äpplen
2 lökar
1 liten falukorv
curry
tomatpuré
1 pkt matlagningsgrädde
salt, peppar
smör

Fräs curryn i smöret. Lägg sedan i hackad lök och tärnade äppelbitar. Fräs en stund. Lägg i den strimlade korven och fräs med. Häll över matlagningsgrädde, tomatpuré, salt och peppar. Låt puttra en liten stund.

Nu måste jag kila i väg till spinningen.
//Hanna

tisdag 13 maj 2008

Köttfärsbiffar med matvetesallad.


Snabb, lättlagad och supergod middag, precis som det ska vara! Biffarna snabbt gjorda eftersom vi bara blandade köttfärsen tillsammans med en påse av Santa Marias kryddblandning Cevapcici. Det blir riktigt goda, lite hotta biffar!

Matvetesallad
4 port kokad matvete
1 stor röd lök
1 morot
2 vitlöksklyftor
sockerärtor
citronsaft och citronskal
salt och peppar

Hetta upp olja i en panna, hacka vitlök, skiva rödlök och strimla moroten. Stek i mjuka i oljan, blanda i sockerärtorna, häll sedan i matveten. Smaka av med salt, peppar, ett par msk citronsaft och lite rivet citronskal.

Till detta hade jag GoGreens mexicana salsa, Mmm!

Ja, stegtävlingen!! 122 500 steg har jag knatat ihop sedan förra måndagen, jag ligger etta med Marita tätt bakom, det skiljer knapp tusen steg! Fast det är bara vi två som har passerat 100 000-sträcket. 3:an ligger på 99tusen och hoppet till 4:an är ännu längre.

I kväll är det Desperate!
//Hanna

Det snöar =S


När jag tittar ut genom fönstret så ser jag snöflingor som flyger omkring... och det är mitten av Maj!!! Visserligen smälter det när det landar på marken men ändå! Dagens frukost vart pajalagröt, kiwi och en macka. Jag gillar pajalagröten, god och mättande!

Idag fyller både Maria och Sara år, grattis på er!
//Hanna

måndag 12 maj 2008

Pasta med morots- och fetasås

Att morot och fetaost passar bra ihop upptäckte jag när jag gjorde den här morotssalladen, så när jag hittade receptet på den här pastasåsen hos Allt om mat var jag bara tvungen att testa den!

Morot- och fetasås
4 stmorötter
2,5 dl grönsaksbuljong
1 dllätt crème fraiche
200 g fetaost
2 krm salt
1 krm cayennepeppar
25 stsvarta oliver

Skala och skär morötterna i skivor. Koka morötterna mjuka i buljongen i en kastrull under lock ca 8 min. Mixa morötterna med buljongen med mixerstav. Rör i creme fraichen. Smula i fetaosten och smaka av med salt och peppar. Rör i oliverna. Låt pastan rinna av och servera med morots- och fetasåsen och sallad.

Jag gillar fetaost och morötter tillsammans, så jag tyckte att den här pastasåsen var riktigt god!

Nu ska jag iväg på spinning.
Trevlig kväll!
//Hanna

Brödkorg



Så där, det vart en brödkorg i går i alla fall! Beskrivningen var väldigt enkel.

Det här behöver du:
bordstablett i bomull
kraftigt tyg till korgens botten
symaskin
sax nål och tråd

Så här gör du:
Börja med att klippa ut en rund botten till korgen. Omkretsen ska vara lika stor som bordstablettens långsida. Nåla och sy ihop kortsidorna på tabletten (avigsida ut). Sy därefter ihop den med bottentyget. Vänd tyget rätt, Fodra eventuellt korgen med ett tunnare tyr och vik över kanterna.

Tänk om man någon gång kunde följa en beskrivning.... jag gjorde ju i vanlig ordning inte som det stod i beskrivningen så det vart lite krångligt. Bla så valde jag att sy ihop bordstabletten och yttertyget (som från början var tänkt som innertyg). Mycket smartare tyckte jag! Sedan sydde jag ihop den med avigsidan ut och därefter var det dags att vända den åt rätt håll, till en början så såg det ju jättebra ut, tills jag skulle vika över kanten, då kommer det ju en söm på utsidan! Som tur var hade jag klippt av bordstabletten en bit på längen, så jag tog den biten och satte ovanpå sömmen, så det vart som ett litet handtag på sidan, syns dock inte på bilden.

Brödkorgen ska jag fylla med muffins och ge bort i födelsedagspresent. Funderar på om jag ska göra en åt mej själv också!
//Hanna

God morgon!

Då var det måndag morgon och början på en ny vecka. Morgonpromenaden i morse var kall, det var bara 2 grader ute. Men det var en uppfriskanden promenad! Det verkar som om min stegräknare börjar krångla, ett tag stod den helt still, jag kanske hade satt den lite konstigt eller så kanske det är dags att byta batteri. I morron är det avstämmning så då får vi ser hur jag ligger till.

Dagens frukost vart en tallrik med müsli, päron och banan och en macka med ost och gurka.

Ha en trevlig dag!
//Hanna

söndag 11 maj 2008

Mommas kinagryta


Jag upptäckte att vi hade en skinkstek i frysen som jag alldeles hade glömt bort. Till middag fick det bli kinagryta, receptet kommer från min mormor!

Mommas kinagryta
1 kg benfri grisbog
2 - 4 msk margarin
3 1/2 msk vetemjöl
3 msk tomatpuré
4 vitlöksklyftor
2 stora gula lökar
1 burk bambuskott
1 burk böngroddar
2 tärningar buljong
6 dl vatten
3/4 dl soja
salt & peppar

Strimla köttet, stek i margarinet, salta och peppra lite. Skiva löken och lägg ner i grytan tillsammans med köttet innan du heller på vattnet och blandar i resten av ingredisenerna och låter det puttra ett tag. Servera med ris.

Receptet är för 8 portioner, perfekt att bjuda på när man får middagsgäster eller att frysa in och spara till lata dagar. I orginalreceptet ska man ha i 5 dadlar, det blir säkert gott men det har jag inte testat. Vattenkastanj passar jättebra i den här grytan, men tyvärr hade vi ingen sådan hemma. Det är ganska mycket soja i den här grytan, så var försiktig så att du inte saltar köttet för mycket, eller minska sojamängden till ½ dl.

Nu ska jag ut och promenera en sväng.
Bloggar om brödkorgen senare ikväll, eller i morron!
//Hanna

Söndagsfrukost.

Tidigare i veckan tänkte jag testa en gröt på rågkross, men sedan insåg jag att den skulle koka i 30 minuter och det har jag inte riktigt tid med på en vardag. Testade gröten i dag i stället. Den var god, mycket tuggmotstånd, men god! Gröten åt vi med lingonsylt och mjölk samt en macka med ost och sallad.

Rågkrossgröt, 2 port
1 dl rågkross
4 dl vatten
salt

Blötlägg krossen i lite vatten över natten. Koka upp vatten och tillsätt krossen .Koka på svag värme i 30 minuter. Salta mot slutet av koktiden. Gröten kan med fördel eftersvälla en stund.

Nu ska jag sätta i gång med brödkorgen.
Wish me luck! =)
//Hanna

lördag 10 maj 2008

Gino med hallon och blåbär.



Det var Joel som fick betämma middag i dag, han ville ha nachogratäng, så det fick det bli! Niklas och Sara kom förbi en sväng så vi käkade efterrätt tillsammans med dom. Dom också hade käkat nachogratäng till middag,! =)

Till efterrätt vart det Gino, chokladgratinerad fruktsallad. En klassisk Gino ska väl bestå av kiwi, banan och jordgubbar. Men vi skippade jordgubbarna och körde med hallon och blåbär istället, och så hade jag lite björnbär kvar i frysen som vi kastade på. Jag gratinerade dom i portionsungsformarna som jag köpte när jag var på IKEA. Jag tycker att det blir roligare och finare när man serverar mat i portionsformar, nackdelen är ju att formarna är så varma när dom har stått i ugnen.

//Hanna

Invigning av symaskin!

Idag var jag ner på stan en sväng, köpte ett par gympapjuckor, ett par toppar och material till en brödkorg av tyg. Jag fick ju en symaskin i födelsedagspresent och jag har inte ens testkört den ännu, skäms på mej. Mamma har en liten trevlig kokbok som heter Hemlagat som present och är skriven av Anneli Bokemyr, i den såg jag en fin brödkorg av tyg och nu har jag tänkt att sy en egen. Jag köpte en mönstrad bordstablett, svart tyg och fliselin till botten och vitt tyg till insidan. Beskrivning och färdigt reslutat bloggar jag om senare. (Förutsatt att jag lyckades, jag har inte sytt på flera år. =P)

//Hanna

fredag 9 maj 2008

Mexikanskt



Nu är det helg!! Fasen vad skönt. Inte så mycket inplanerat i helgen, har bara tänkt att ta det lugnt och bara göra det som faller mej in. Dagens middag vart kycklingwrap, jag testade tortilla bröd med smak av vitlök och örter, dom var goda. Jag gjorde en kycklingröra till wrapsen, så här gjorde jag den:

1 kycklingfilé
1 liten röd lök
2 tomater
kidneybönor
1 sked harissa
tomatpuré
tacokrydda
salt & peppar

Tillbehör:
strimlad isbergssallad
strimlad gurka
vitlökssås

Strimla kycklingen, stek i en panna med olivolja, salta och peppra, i med hackad lök, hackade tomater och lite vatten, krydda med tacokrydda. Häll i bönorna och en sked harissam tryck i lite tomatpuré. Låt det puttra ett tag. Servera med tortillabröd och tillbehör.

Dagens middag var också riktigt snabblagad, trots att det inte var något krav idag. I morron får Joel äntligen komma hem!!!

Trevlig kväll allihopa!!
//Hanna

Äntligen fredag!


Åh, vad skönt med fredag! Idag vart det hallon/blåbärs-smoothie och två rostade pågen till frukost, på mackorna hade jag keso blandat med äpple och purjolök. Jag har inte blandat keso med äpple förrut, men Molly skrev att det var gott så jag var tvungen att testa och visst var gott!

Det vart ingenting inhandlat på Kappahl i går, det är inte riktigt min stil på kläder. Vi gjorde misstaget att gå dit halv sju och det var fruktansvärt mycket folk där, jag och Jessica gick väl runt i en kvart tjugo minuter men valde sedan att gå och ta en fika istället. Satt på News och fikade ett tag och runt 8 gick vi tillbaka till Kappahl, då var det betydligt mindre folk där. Jag handlade som sagt ingenting, men Moster Jessica köpte lite bebis-kläder.

//Hanna

torsdag 8 maj 2008

Tonfisksallad


Som sagt, det är snabbmat som gäller den här veckan. Jag är på språng i dag också, alldeles straxt ska jag promenera ner på stan, jag har blivit in bjuden till en VIP-kväll på Kappahl. Ganska komiskt egentligen då jag aldrig har handlat något till mej själv där. Fast det vart ett antal julklappar inhandlade där och i samband med det så smsade jag till något nummer och fick tillbaka ett sms som jag skulle visa i kassan och på så viss få rabatt så det är väl därför jag har fått den här inbjudan. Jag och Jessica tänkte ialla fall gå dit och kika en sväng, det fanns ett par fina toppar i reklambladet och jag skulle vilja förnya min garderob lite så här till våren.

Dagens middag vart som rubrik och bild avslöjar, tonfisksallad. Det här fyllde jag tallriken med:

salladsmix
tonfisk
kikärtor
en bit gurka
en halv grön paprika
en liten röd lök
1 tomat
majs
vinägrett

Trevlig kväll gott folk!
//Hanna

Torsdag morgon.

Fy vad jag känner mej hängig i dag, hängig och inte alls på något vidare humör. Kan bero på vädret kanske, det är fortfarande grått och trist ute, jag som vill ha sol och känna att det är vår! Äh, nu ska jag sluta klaga, hämta mej en frukt och ringa mamma, då blir jag säkert på bättre humör!

Dagens frukost vart gröt av fiberhavregryn med lingonsylt, en rostad pågen med färskost, rökt kalkon och tomat samt en halv banan.

Hoppas att ni får en bra dag!
Och hoppas att ni har sol! =)
//Hanna

onsdag 7 maj 2008

Pastasallad med pesto

I dag har jag tänkt att hinna med både ett besök på sjukhuset och träning. Därför gjorde jag iordning dagens middag i går kväll så att jag kan käka på jobbet och fara direkt ner på sjukhuset. Det fick bli pastasallad, i den hade jag:

pasta
1 liten röd lök
en bit zucchini
en bit gurka
1 choritzo
en halv burk majs
en halv grön paprika
salladsmix
ett par msk pesto

koka pastan, blanda med pesto, hacka alla grönsaker, blanda ihop.

Jag tror att jag också har ett tema den här veckan, snabblagad mat! =) Har blivit en rätt stressig vecka känner jag, har inte hunnit med många minuter i soffan innan det är dags att krypa ner i sängen. I morron ska Joel opereras då får han nog komma hem snart. Förhoppningsvis till helgen!

Nu ska jag gå och hämta mej en tallrik med sallad.
//Hanna

Frulle


Men guud! Vet ni vad jag precis gjorde?? Jag började att ladda upp frukostbilden och sedan gick jag på toaletten. När jag har tvättat händerna och ska ta torka dom så lyckas jag på något vis slå till stegräknaren som lossnade och flög rakt ner i toalettstolen, för självklart hade jag inte stängt locket. Helt otroligt! Jag som har promenerat så mycket den här veckan, ja hur som helst, den kan ju inte ligga kvar i toaletten så det var bara att köra ner handen! Den fungerar inte längre, men den visar som tur är i alla fall hur mycket jag hade hunnit gått innan incidenten.

Nåja, dagens frukost vart råggröt med hallon, blåbär och björnbär, en macka med färskost, tomat och tomatsalt samt en kiwi. Ingen sol i dag heller, bara mulet och trist... och lite blåsigt

//Hanna

tisdag 6 maj 2008

Alaska pollock under harissatäcke


Idag vart det fisk till middag, ska ju försöka att bli lite bättre på att äta fisk! När jag var och storhandlade köpte jag en burk med harissa, jag har aldrig testat det tidigare och tyckte att det kunde bli spännande. Hade planerat att bre på ett lager med harissa på fisken och sedan köra in den i ungen. Jag har inte alls förstått hur fruktansvärt starkt harissa är!!! Jag tog en tesked och stoppade i munnen och jag höll på att brinna upp! På burken var det två stora chilifrukter så jag kanske borde ha förstått.

Det var ialla fall helt omöjligt att bara ha harissa på fisken därför blandade jag ut det med lite lätt créme fraiche och tomatpuré. Körde i ugnen i en kvart ungefär och serverade med en bulgurröra gjord på bulgur, purjolök, tomat, kidneybönor och kikärtor. Det vart riktigt gott, om än lite starkt! =)

Ni får ha en trevlig kväll, nu ska jag promenera ner och hälsa på Joel.
//Hanna

Frukost, när den är som godast!


God morgon! Eller är det förmiddag vid det här laget kanske? I morse masade jag mej upp ur sängen för att återuppta mina sköna morgonpromenader. I går sken solen hela dagen så jag hade förväntat mej solsken i dag också, men icke, det var alldeles gråmulet ute och skvätte lite så jag tog regnjackan. Och tur var det för skvättande gick över till ett ordentligt duggregn. Men det gjorde mej faktiskt inte så mycket, det var så himla skönt att promenera, filosofera och lyssna på radion.

När jag kom in (vrålhungrig) gjorde jag i ordning frukosten som bestod av en tallrik med yoghurt, müsli och cantaloupemelon, en macka med mosad avokado och skivad rödlök samt en kiwi.

Hoppas ni får en bra dag!
//Hanna

måndag 5 maj 2008

Broccoligratäng


Dagens middag gjorde jag i ordning i går kväll. Ikväll ska jag nämligen på träning klockan sju och mellan jobbet och träningen hade jag tänkt att hinna hälsa på min stackars älskling på sjukhuset. Foten är fortfarande för svullen för att operera så han måste ligga där ett tag till. Nåja, jag kände inte för att stå framför spisen och kocka någon längre tid så därför fick det bli broccoligratäng som går snabbt att göra och är supergott, om man tycker om broccoli vill säga, det gör inte Joel, ännu en anledning till att jag passade på att göra det igår.

Så här enkelt gör du gratängen: Koka broccolin mjuk i lättsaltat vatten. Gör en ostsås. Strimla purjolök. Blanda allt sammans i en form och gratinera i ugnen. Servera med kokt potatis och rökt skinka eller kassler!

Idag satte vi igång stegräknartävligen, äntligen!! Nu ska jag sätta i gång med mina morgonpromenader igen och försöka fortsätta med det även efter att tävlingen är slut!

//Hanna

söndag 4 maj 2008

Kvällsfika


Åh, så där. Nu ska jag ta med mej mitt fat med frukt och kesomacka till soffan och försvinna in min bok! Dagen har bjudit på massor, en god kycklingsallad hos mamma, en massa bogserande fram och tillbaka, (brorsans bil gick sönder) lite bus med lill-lillebrorsan, en supergod middag hos mormor och morfar som fyllde år. Lammstek med hasselbackspotatis, mommas underbara sås och grönsaker. Där efter har jag även hunnit med storhandling, tvättning och matlagning (ordnade morgondagens middag). Men nu... är det bara soffan som gäller!

Hoppas att ni har haft en trevlig helg!
//Hanna

lördag 3 maj 2008

Pannkakscrêpes


Dagens lunch vart Heta pannkakscrêpes. Hittade ett recept på pannkakor till en person som var riktigt bra, (Joels fot måste opereras så han är fortfarande kvar på sjukhuset =( ) det räckte till 3 stycken pannkakor! Jag strimlade 4 skivor rökt skinka och strödde ut över pannkakan tillsammans med lite hackad paprika och jalapeno och riven ost, rullade i hop och körde i micron ungefär 1 minut, bara så att osten skulle smälta. Till det åt jag en tomatsallad av tomat, rödlök, olja, balsamvinäger, flingsalt och nymalen peppar! Supergott.

Här kommer receptet på pannkakssmet om det är någon mer än jag som inte vill steka en hel sats och är för lat för att själv räkna ut! =)

1 ägg
4 msk dinkelmjöl
1,25 dl lättmjölk
1 tsk smält margarin

Kvällen kommer jag att spendera hemma hos mamma, Niklas och Sara ska också dit!
//Hanna








fredag 2 maj 2008

Fredagsgott

Nu har jag letat fram en film och ska krypa upp i soffan. Till filmen har jag gjort en fruktsallad på plommon, päron, vattenmelon och cantaloupemelon som äts tillsammans med en yoghurtsås gjord på vaniljyoghurt och lite flytande honung! Otroligt gott med fruktsallad!

//Hanna

Röd thaicurry

När någon frågar vad min favoritmat är så svarar jag indiskt. Det var i alla fall det tidigare men nu har jag börjat fundera på om det kanske inte är thailändskt?! Jag tror nog det. Idag vart det en kycklinggryta med röd curry, så här blev det:

Röd thaicurry
2 kycklingfiléer
½ zucchini
1 liten röd paprika
1 gul lök
strimlat bambuskott
minimajs
haricot verts
1 burk lätt kokosmjölk
2 msk röd currypasta
1 msk fisksås
3 torkade keffirblad
1 liten röd chili

Koka upp kokosmjölken tillsammans med currypasta, fisksås och keffirbladen. Skär tunna strimlor av kycklingen, lägg ner i grytan. Hacka alla grönsaker (inte chilin), när kyckling är färdig lägg ner dom också i grytan. Låt det puttra i typ 5 minuter. Servera med ris och garnera med skivad chili.

Maten vart riktigt god och jag fick inviga porslinet jag köpte på IKEA. Tyvärr kan jag inte äta med pinnar, men dom gjorde sej bra på bild i alla fall! =) Jag gillar stark mat därför tog jag två msk currypasta, annars får man smaka sej fram. Keffirblad visste jag inte ens att jag hade, men när Sara var i Thailand för ett tag sedan köpte hon med lite olika kryddor åt mej och nu när jag stod och kikade bland kryddorna upptäckte jag dom. Jag tyckte att det gjorde stor skillnad på smaken efter att jag hade kastat i dom!

Trevlig kväll!
//Hanna

Fredag som känns som en måndag.

Jaha, då var jag tillbaka på jobbet. Knepigt, det känns inte som fredag idag. Jag har ju varit ledig sedan i söndags så det känns snarare som en måndag. På valborg var vi i Lit och grillade, potatisgratängen var god, Gabriellas pepparsås var som vanligt gudomligt god, men köttet var jag lite besviken på. Vi brukar alltid lägga in i marinad kvällen innan när vi ska grilla, men nu vart det så att vi inte köpte köttet förräns samma dag så jag köpte färdigkryddad karrébit. Den var ok, men det blir såå mycket godare när man marinerar den själv!!!

I går vart det ingen mat lagad alls, Joel gjorde illa foten så vi var tvungen att fara in på sjukhuset. Eftersom det var en röd dag så var det inte så mycket personal. Joel fick stanna kvar under natten för de hade ingen som kunde kolla på röntgenplåtarna. Så lunch käkade jag i cafeterian på sjukhuset och middagen vart ett par mackor på kvällen. Men i kväll ska det lagas mat! Jag tror att det blir något thailändskt! =D
//Hanna