fredag 29 februari 2008

Soppa?

Jaa, ibland blir det inte alltid som man har tänkt sej. Jag har ju sagt att jag ska försöka att äta soppa en dag i veckan. Idag skulle det därför blir en thai-inspirerad soppa med räkor. Men det vart inte riktigt som jag hade tänkt mej. Ungefär så här var tanken:

Thaisoppa med räkor
1 burk kokosmjölk, light
1 morot
1 purjolök
1 bit ingefära
1 vitlöksklyfta
fisksås
savoykål
2-3 tsk grön currypasta
risnudlar
räkor
salt

Jag började med att skiva moroten och strimla pujrlöken och savoykål, kokade upp kokosmjölk och ett par teskedar currypasta sedan åkte grönsakerna ner. Därefter pressade jag in en vitlöksklyfta och rev i en bit ingefära. So far so good, jag provsmakade och tänkte: Mm, det här kommer att bli en god soppa.

Sedan gjorde jag misstaget, i hällde jag typ två matskedar fisksås och så saltade jag. Jag hade kanske kunna börjat med lite grann bara, för när jag provsmakade var soppan alldeles för salt och hade en tydlig smak av fisksås. Jaha, vad gör man då? I kylskåpet hade jag en Milda extra så jag hällde i ungefär en halva innan den salta smaken hade avtagit, men då hade även mycket av all annan smak avtagit.

Så i med mer currypasta, provsmaka, mer currypasta, provsmaka, ingefära, provsmaka. osv. Jag smakade och smakade och när man har smakat för mycket... då är det inte så gott längre. jag ropade in Joel och han tyckte att det var gott, (han tycker visserligen att allt är gott) men då kände jag att det räckte och kastade i nudlarna som fick koka med ett par minuter innan en näve räkor åkte ner. Jag vände mej om och gick och hämtade vitlöksbrödet vi skulle käka till och när jag kom tillbaka var det inte längre än soppa utan, hm... nudlar i sås?


Nåja, maten gick och äta, Joel tyckte att det var jättegott. Men inte vart det soppa i alla fall! =)
//Hanna

torsdag 28 februari 2008

Helg!!!


Nu har jag gjort helg! Åh, vad skönt. Joel har jobbat kväll den här veckan så vi har inte träffats alls, och knappt hunnit prata heller för den delen. Men i morron är båda två ledig så då kommer vi att kunna vakna och käka frukost tillsammans. Sen har vi bestämt att vi ska gå ner på stan och käka lunch på våran favoritrestaurang.

Dagens middag vart lax som tillagades i ugnen kryddad med örtsalt och citronpeppar serverades med bulgur, findus grön deli med haricots verts och rödlök och en yoghurtsås med riven ingefära, vitlök, lite senap, salt och peppar. Supergott!

//Hanna



onsdag 27 februari 2008

Soffkväll


Det var otroligt skönt med en soffkväll i kväll. Kom hem, tände lite ljus kastade mej i soffan och har spenderat i princip hela kvällen där! Till Grey's Anatomy hade jag planerat att göra varma mackor med avokado, som Jenny tipsade om, något jag bestämde mej för redan i bilen på väg hem från jobbet. När jag låg i soffan och degade så funderade jag ett par gånger på att gå och kolla om vi hade mjukbröd hemma, men jag var så säker på det att jag inte brydde mej om att kika. Och tji fick jag, en kvart innan Grey's började gick jag in i köket, satte på ugnen, plockade fram avokado, skärbräda..... och sedan upptäckte jag att vi inte hade mjukbröd. Fasen vad sur jag vart. Istället vart det mosad avokado på hårdbröd med rödlök och smulda fetaost, inte helt fel det heller.

//Hanna

Dagens lunchlåda

I går när jag gjorde hamburgare rullade jag ett par järpar för att ha i lunchlådan. Till det hade jag matvete, som jag inte har testat tidigare och rödlökschutney.... som inte vart alls som i helgen. Det är ganska komiskt för jag sa till mamma att det var så bra med en matblogg, för när man bara slänger ihop någonting så har man det ju nerskrivet i bloggen och kan kolla senare hur man gjorde. Jag tyckte att jag gjorde som förrut, men det vart inte alls som i helgens chutney, fortfarande gott men. Som sagt så var det första gången som jag testade matvete, jag tyckte att det var riktigt gott. Jag kokade det tillsammans med lite grönsaksbuljong.

Den här veckan jobbar jag 8-18 och är ledig på fredag. Ikväll var det tänkt att jag skulle på spinning, men nu vet jag inte längre om jag ska gå, Känner mej tung i huvudet och rätt trött. Att bara fara hem och kasta sej i soffan kändes riktigt lockande..... Ja, jag tror att det blir så.

//Hanna

tisdag 26 februari 2008

Burgare med inlagd savoykål.


I dag var det dags för hemgjorda hamburgare. Hamburgaren käkade jag med fullkornsbröd, hamburgerdressing, rödlök, inlagd savoykål och skivad gurka. En hamburgare räckte gott och väl för att mätta magen. Savoykålen var stark i dag också, men jag bestämde mej för att köra på den i alla fall. Jag bad Joel smaka på den och han tyckte visserligen att den var stark, men att den var god-stark.

Hamburgare
500g köttfärs
3 msk ströbröd
4 msk vatten
1 gul lök
salt, peppar, tacokrydda

Blanda vatten och ströbröd i en bunke och låt det stå ett tag. Hacka löken. Blanda ner löken och köttfärsen i bunken och krydda. Forma till biffar i önskad storlek, stek på medelvärme.
Hannas hamburgerdressing
Ett par rejäla matskedar fettfri majonäs
1-2 mindre skedar med bostongurka
2-3 sprut med ketchup
1 sprut senap
majs
cayennepeppar, chilipeppar, tacokrydda

Blanda alla ingredienser.


Savoykålen var riktigt god till burgarna, kommer alldeles säkert att göra det igen. Fast då kommer jag nog att försöka få tag på spetskål istället.
//Hanna

Bokrea

I dag började bokrean! Istället för att trängas nere på stan så valde jag att inhandla ett par böcker på internet nu medan jag är på jobbet. Det vart en roman, en deckare och en kokbok! Min inköp:



Flyga Drake av Khaled Hosseini
En gripande roman om vänskap, svek och lojalitet, om banden mellan fäder och söner, där Afghanistans fascinerande och tragiska historia står i bakgrunden
.
Den här boken har fått så mycket bra recensioner att jag bara måste läsa den.






Pasta av Lena Söderström

Att bjuda på pasta och ett glas vin i all enkelhet känns trevligt och opretentiöst. Pasta smaksatt med olivolja, fräscha färska örter, grönsaker, rotfrukter och frukt är både nyttigt och fantastiskt gott! Många av recepten är vegetariska och går utmärkt att kombinera med kött, fågel eller fisk.
Att låta bli att köpa en kokbok vid bokrea är ju helt omöjligt =) Det vart en kokbok om pasta då det är något jag saknar plus att jag har ganska dålig fantasi vad det gäller pastarätter.






I cirkelns mitt av Dan Brown
En NASA-satellit hittar ett häpnadsväckande fynd djupt nere i den arktiska isen. Presidenten skickar underrättelseanalytiker Rachel Sexton för att verifiera att fyndet är autentiskt. Men sanningen visar sig vara ett chockerande bedrägeri
...
Har båda böckerna innan denna och tycker att böckerna är otroligt spännande och svår att lägg i från sej.





Bilderna och beskrivningarna är tagna från adlibris där jag köpte böckerna.

//Hanna

måndag 25 februari 2008

Savoykål

I morron ska jag göra hamburgare till middag. I kokboken Street Food finns det ett recept på krabburgare som serveras med inlagd spetskål. Jag tyckte att kålen lät spännande och bestämde mej för att testa det till våra burgare. När vi var på affären hade dom inte spetskål, såklart, så jag tog savoykål istället, tyckte att det kändes som ett bra alternativ till spetskål då jag inte ville använda mej av vanlig vitkål. Jag har inte så jättestor erfarenhet av savoykål, men ska inte den vara rätt mild!? Den här kålen var så stark att det nästan sved i munnen sedan jag hade käkat den.

Jag gjorde i alla fall den inlagda kålen och hoppas på att den smakar bättre i morron när den har dragit åt sej smakerna, lagen vart jättegod. Eller... borde jag låta bli att äta den kanske?

Så här gör man:
½ huvud kål
2 dl vatten
1 dl risvinäger
1 dl socker
½ dl japansk soja
2 vitlöksklyftor, finhackade
2 cm färsk ingefära

Koka upp ingredienserna till lagen. Strimla kålen och lägg i en bunken, häll över den kokande blandingen. Lägg en assiett över kålen och ställ något tungt på den. Ta upp ingefäran före servering.

Jag får hålla tummarna för att det smakar bättre i morron, eller så kanske det finns spetskål i stugun!?
//Hanna

söndag 24 februari 2008

Söndagkväll....

Söndagkväll, i morron är det en ny arbetsvecka. Jag känner mej helt frisk nu och ska tillbaka till jobbet . Efter en hel helg med nya goda recept så kändes det alldeles lagomt med stuvade makaroner och korv till middag, till det gjorde jag en morotssallad. Efter maten for vi och storhandlade, det är så skönt när man precis har storhandlat för kyl, frys och skafferi är överfyllda och man har nästan lite svårt att bestämma vad man ska äta till middag… eller fika!

Efter en del överväganden vart kvällens fika en tallrik med fil, allbran, linfrön, psylliumfrö och hallon samt en macka med rökt kalkon och paprika.

Nu blir det film!

//Hanna

lördag 23 februari 2008

Lördagkväll


Dagens middag vart supergod. Fläskfilé med örttäcke, potatiscocotte med rödlökschutney och pepparsås. Det blir ju så att mamma och jag bloggar om samma sak när vi lagar maten i lag... Men men... På hennes blogg hittar man recepten på potatisen och köttet. Här tänkte jag lägga in receptet på rödlökschutneyn... eller chutney och chutney? Jag vet faktiskt inte riktigt vad det vart, men så här gjorde jag i alla fall:

Rödlökschutney
2 stora röda lökar
1½ dl vatten
1 tärning hönsbuljong
2 tsk socker
salt, peppar

Skiva rödlöken. Hetta upp en panna med matfett. Fräs löken, smula ner buljongtärningen och häll på lite vatten... Låt det koka ihop. Strö över sockret, i med resten av vattnet och låt dåt det puttra tills löken är mjuk och det har kokat ihop. Smaka av med salt och rikligt med peppar.

Till efterrätt åt vi fruktsallad med vitchokladsås. Mmm, mums! Ikväll är det dags för melodifestivalen igen... spännade! =)

Trevlig kväll.
//Hanna

Fattiga riddare med fruktchutney.


Idag åt jag och mamma en riktig lyxfrukost, fattiga riddare med fruktchutney. Receptet på fruktchutneyn finns i kokboken Streetfood av Marcus Samuelsson. Där serverar dom den till choklad crêpes, låter inte helt fel det heller. Receptet på chutneyn har vi ändrat lite grann. Så här gjorde vi.

Fruktchutney
1 msk matolja
1/4 tsk kanel
1/4 tsk malen kardemumma
1 tsk garam masala
1 lagerblad
½ l frukt, vi använde 2 gula plommon, 1 päron, en klase blåa vindruvor
1/4 dl socker
½ dl bär, vi använde trädgårdsbär (svarta och röda vinbär, björnbär, hallon och blåbär)
En näve russin
Saft av en halv lime
flagad mandel

Fräs kryddorna och lagerbladet i oljan i ca 2 min. Lägg ner frukterna och fräs i ungefär 5 minuter, stör sedan i sockret och låt det koka i ca 10 min. Häll i de tinade bären. Rör om. Pressa i limesaften och kasta i russin. Puttra 5 minuter till. Ta sedan av det från plattan och låt det svalna lite. Blanda i mandeln.

Fruktchutneyn var hur god som helst, den gör sej alldeles säkert tokbra till chokladcrêpes, eller kanske glass!?

//Hanna

fredag 22 februari 2008

Fredagssoppa


Nu är jag hemma hos mamma. Det var en thai-soppa med rotsaker till middag. Färgen på den gör att den inte ser så god ut. Men den smakade väldigt bra, till detta serverades ett nybakat bröd som vi inhandlade på coop som var riktigt gott, påminnde lite om cibatta och ett glas kallt vitt vin, Receptet på soppan hittar ni hos mamma. På coop hade dom utförsäljning av hårfärger, så nu ska vi ta och färga håret. Blir en riktigt tjejkväll i kväll, med hårfärgning, ansiktsbehandling, fotbad och let´s dance! Låter inte det som en toppen kväll!?

Nysningarna har avtagit nu, så nu är det bara huvudvärken som vägrar ge med sej, annars känner jag mej frisk.

//Hanna

Fredag

Dagens frukost fick bli en blåbärssmoothie och en macka med salami. Jag är hemma från jobbet i dag också, men mår betydligt bättre än vad jag gjorde i går... Känner mej inte längre febrig och är inte heller lika snorig. Däremot nyser jag fortfarande hela tiden och huvudvärken som jag har haft i 3 dagar nu sitter fortfarande i. Men det går åt rätt håll!

Om en timme ungefär kommer Joel hem och käkar lunch och därefter kommer mamma och hämtar mej. Jag har tänkt att spendera hela helgen hemma i fjäl. Ikväll blir det bara jag och mamma för örjan ska bort! I morron däremot kommer vi nästan vara hela familjen, daniel och wera och aylin ska också sova över i fjäl. Bara brorsan som saknas då!

//Hanna

torsdag 21 februari 2008

Skräpet.



Jag åkte på en förkylning i alla fall, trots alla koppar te med honung. Så i går och idag har jag varit hemma från jobbet och legat i soffan och snytit mej. Roligare kan man ju ha.


Joel jobbar dag den här veckan, så på dagarna har det bara varit jag och Skräpet, joels orm hemma. Jag är inte så förtjust i ormar, eller ja, jag är ganska rädd för dom faktiskt. Men så länge han är instängd så känns det helt ok. Jag är helt säker på att Skräpet känner att det bara är han och jag hemma, för då blir han alldelels knäpp. I vanliga fall brukar han bara ligga på sitt favoritställe och jäsa. Men när det bara är vi hemma, då är han överallt, hela tiden.. Jag tror att han kanske letar en väg ut. =S

onsdag 20 februari 2008

Borsjtij

Kylskåpsrensningen fortsätter. Vad gör man med en påse rödbetor? Borsjtij!! Faktum är att jag inte har käkat rödbetssoppa sedan vi var i Ryssland, och det var väl en si så där.. 10-11 år sedan. Och om jag inte missminner mej så tyckte jag inte alls att det var speciellt gott. Men smaken ändras ju så där för tänkte jag testa det en gång till.

Borsjtij
5-6 rödbetor
1 morot
1 bit vitkål
1-2 lökar, beroende på storleken
1 l köttbuljong
1 msk vitvinsvinäger
1 lagerblad
salt, vitpeppar, svartpeppar

Riv moroten och alla rödbetor utom en. Skiva löken och riv vitkålen med en osthyvel. Fräs grönsakerna ett par minuter, tillsätt sedan köttbuljongen, salt, vitpeppar och svartpeppar och lagerblad. Koka på svag värme i 30 minuter. Riv den sista rödbetan och rör ner i soppan. Smaka av med vinäger, salt och peppar. Toppa soppan med lätt créme fraiche och persilja, servera med ett gott bröd.

Vissa föredrar släta soppor, själv vill jag ha något att tugga på så jag rev allting grovt. Den här gången tyckte jag att rödbetssoppa var riktigt gott. Jag kryddade ganska bra med svartpepparn så det var lite hetta i soppan.


//Hanna

tisdag 19 februari 2008

Wok.


Idag vart det kasslerwok hemma hos oss. Inte det minsta avancerat, strimlade en bit kassler, wokade tillsammans med påse thaigrönsaker, kryddade med min thaiwok-krydda och serverade med nudlar och hoisinsås. Snabbt och enkelt, ganska lagomt på en tisdag när man känner sej krasslig.

Dags för en kopp te till.
//Hanna

måndag 18 februari 2008

Falukorv

Jag tog mej en titt i frysen och upptäckte att vi hade massor av falukorv! Eftersom det är en vecka kvar till löning så känns det som att vi i första hand borde äta upp det vi har hemma. Men falukorv? Ibland känns det himla svårt att variera sej med det... stekt korv, korvgrytor, typ korvstroganoff eller falukorv med lök, tomat och ost i ugnen. Därför tyckte jag att det var riktigt roligt när jag sökte på falukorv på internet och hittade sidan falukorv.nu. En sida full av recept grundade på falukorv. Det är därifrån jag tagit dagens lite annorlunda recpet.

Falukorv med mangochutney
400 g falukorv
1 gul lök
Mangochutney
Riven ost

Hacka löken, blanda tillsammans med ett par matskredar mangochutney. Skär en lång skåra i korven, fyll med chutneyblandningnen. Riv över lite ost och in i ugnen, 225 grader typ 20 minuter. Till detta serverades fullkornsbulgur med haricot verts. Överaskande gott faktiskt.

//Hanna

Huskur?

Neeej!! Jag tror att jag håller på att bli sjuk... Jag känner mej inte frusen eller dåsig eller så men det kliar något fruktansvärt i halsen. Halsen började känns konstig i lördagskväll, men efter ett par koppar te med honung kändes det bättre. Men i går kväll började halsen att klia. Är det någon som har något bra tips på huskur för halsen? Jag vill inte bli sjuk!

söndag 17 februari 2008

Kyckling Marengo

Dagens middag: Kyckling Marengo, på Hannas mammas vis. I kyckling marengo ska man egentligen ha smålökar och champinjoner... och gärna en skvätt vin. Men vin och smålökar hade jag inte hemma och champinjoner tycker varken jag eller Joel som, så så här gjorde jag:

Kyckling Marengo
2 kyckling filéer
2 stora gula lökar
1 burk hela tomater
krossad tomater
2 vitlöksklyftor
1 ½ tärning hönsbuljong
örtsalt, peppar

Skär kycklingfiléerna i munsbitar. Stek i olja, salta och peppra. Lägg över i en gryta. Bryn löken (det ska vara mycket lök i den här grytan... jag hade två jättestora) och lägg över den också i grytan. Häll över en burk hela tomater, smula ner buljongtärningarna och pressa i vitlöken. Låt koka i ca 20 minuter, tills köttet är mört. Smaka av med peppar och örtsalt. Jag tyckte att det vart lite lite tomater och hade en öppnad tetra med krossade tomater i kylen så den åkte med också. Jag tror att det hade varit gott att kasta i lite svarta oliver på slutet men Joel tyckte vi skulle servera dom bredvid, så dom åkte ner i salladen istället.


//Hanna

Söndag morgon.

Söndag morgon!! Vad skönt att inte behöva vakna till en väckarklocka, visserligen vaknade jag av att telefonen ringde, men det blir inte riktigt samma sak, för då kan man faktiskt somna om om man vill. Men det vill inte jag utan gick upp och gjorde mej en omelett!!

Söndagsomelett
2 ägg
mjölk, ungefär 2 msk
en bit riven parmesan
½ röd lök
2 inlagda soltorkade tomater
2 skivor rökt skinka
örtsalt, peppar, tacokrydda

Vispa samman ägg, mjölk, riven ost och finhackad röd lök. Salta och peppra. Häll ner smeten i en varm stekpanna. Finhacka tomater och strimla skinkan. Strö över omeletten, när äggsmeten har stelnat är den färdig. (den ska dock vara krämig) Vik dubbel och häll över på tallrik.

Nu måste jag ta och sätta fart, brorsan är på väg... Vi ska fara hem till pappa och fira att han har fyllt år. Och så ska jag busa med lill-lillebroren! =D

//Hanna

lördag 16 februari 2008

Lax med fetaosttäcke

Det här har jag bloggat om tidigare, men eftersom det är så gott och det var längesedan jag gjorde det så kände jag att jag kunde lägga in det en gång till. Idag vart det alltså lax med fetaosttäcke tillsammans med ungsbakade morötter, rödbetor och rödlök. Supergott!

Fetaost lax
laxfiléer
1 bit fetaost
1 lätt créme fraiche
rödbetor
morötter
rödlök

Skala och dela rödbetor, morötter och rödlök. Lägg i en ungssäker form, ringa över olivolja och på med örtsalt. (tänk på att betorna färgar av sej så låt dom ligga i ett eget hörn) Ställ in i ugnen i 225 grader. Mosa fetaost och blanda med créme fraiche, sedan kryddade jag med den super goda tzatzikikryddan från brattberg. Bred ett lager med fetaoströra över laxfiléerna, när det återstår en kvart tills grönsakerna är klara ställ in fisken också.

I kväll är det en ny omgång av medlodifestivalen... ska kika på bidragen men inte på omröstningen, jag och Joel fick kompriomissa. Sedan blir det film!

//Hanna

Dagens frukost

Dagens frukost bestod av en tallrik fil med allbran, linfrön, psylliumfrön och russin, en av mammas tekakor med skinka och gurka samt en apelsin. Idag är det lördag och jag sitter på jobbet. Vi har precis börjat ha lördagsöppet och än så länge är det inte så mycket att göra. Ganska skönt, men det blir lite långtråkigt. Men då har jag ju ialla fall tid att blogga om min frukost!

Middag idag tror jag blir lax med fetaoströra och rödbetor... Ja, det blir det nog!

Ha en trevlig lördag gott folk.
//Hanna

fredag 15 februari 2008

Nachogratäng.

Fredag igen!!? Ibland känns veckorna jättelånga och ibland bara flyger dom iväg. Idag vart det nachogratäng hemma hos oss. Snabbt, enkelt och gott, perfekt!

Nachogratäng
500 g köttfärs
1 påse tacokrydda
1 burk salsa
1 lätt créme fraiche
1 philadelphiaost light
majs
riven ost


Stek köttfärsen, blanda i tacokrydda och vatten, låt koka ihop. Kasta i lite majs. Blanda créme fraiche och philadelphia i en ungssäkerform, på med köttfärsen, salsan och riven ost. Kör i ugnen på 200 grader i ca 20 min. Servera med nachochips och sallad.

//Hanna

torsdag 14 februari 2008

Forts. Alla hjärtans dag.

Ja, det här vart verkligen en knepig vecka. Jag har inte lagat riktigt middag en enda dag. Igår hade vi ju mötet med facket och de bjöd på middag, idag käkade jag ett par mackor på jobbet innan jag for och tränade, kom hem straxt efter sju, orkade inte laga någon middag utan fikade kräm, macka och apelsin!

Joel jobbar kväll/natt den här veckan, så vi har inte hunnit träffats något idag. När jag kom hem så lyste taklampan i sovrummet, Joel vet att jag hatar när han lämnar taklampor på när han går hemifrån så jag gick genast in för att släcka den och på sängen låg det en jättefin handmålad tavla med en dikt som heter Nära dig! Det var gulligt! =)

Av mej får Joel ett hjärta fyllt med godis. Han är en riktig gottegris, trots att han inte köper godis så ofta. Kortet och hjärtat ställde jag rakt framför hans tangentbord, då vet jag med säkerhet att han ser det, för där hamnar han bara ett par minuter efter att han har kommit hem.



Det här kan han inte missa!

Alla hjärtansdag!


Hoppas att ni får en mysig alla hjärtans dag allihopa!

onsdag 13 februari 2008

Ny favorit!?



Jag har bara sett ett par avsnitt, men den här serien kommer nog att hamna på min topplista. Pushing daisies, vilken härlig serie! Det är riktigt svårt att förklara serien känner jag. Den är romantisk och komisk och en hel del… fantasy, lite saga! Det utspelar sej i en fantasifull miljö med massor av färger och lustiga hus. Husen känns lite grann som hus i julkalendrar eller sagofilmer typ Grinchen brukar kunna göra, om ni förstår vad jag menar!?

Serien handlar i alla fall om Ned, en kille med en underlig förmåga, om någon dör så kan han återuppliva denne genom att vidröra honom(henne/det). Dock finns det en hake, om personen i fråga lever i mer än en minut, dör någon annan i hans ställe. För att undvika detta måste han röra vid personen igen, andra gången han rör dom så dör dom för alltid. Låter det underligt!? Det gör det inte efter att du sett ett avsnitt av pushing dasies!
En privatdektektiv upptäcker Neds förmåga och tillsammans återupplivar dom döda männsikor i 1 minut för att lösa mordgåtan. Och vem ligger inte på likbåren i första avsnittet om inte Neds första flickvän, hans stora kärlek!



tisdag 12 februari 2008

Kräm.

Mitt i träningen när jag hoppade upp och ner som bäst kurrade magen till och jag vart otroligt sugen på kräm, så på vägen hem sprang jag in på affären och köpte en påse med torkad frukt.

Kräm
1 påse torkad frukt
3 dl vatten
2,5 msk socker
½ dl vatten + 1½ msk potatis mjöl.


Koka upp vatten och socker, skär upp frukten i mindre bitar. Koka på svag värme tills frukten blir mjuk, ca 5 min. Häll i redningen under omrörning. Servera med kall mjölk och en smörgås!

//Hanna

måndag 11 februari 2008

Måndag kväll.

Så, då har man avklarat måndagen. Det här kommer bli en knepig vecka känner jag, fullt upp hela tiden. I dag var jag bara hem och käkade rester sedan i går, sedan var jag ner och tränade. I morron ska jag på stan direkt efter jobbet för att handla present till pappa och sedan ska jag i väg och träna. Onsdag, fackmöte med jobbet, torsdag, träning och eventuellt träffa Gabriella. Fredag, mysfredag med Joel eftersom han jobbar på Allahjärtansdag. Lördag jobbar jag och på söndag ska vi hem till pappa eftersom han fyller år i veckan.

Enda matlagningen idag var lunchlådan tills i morron. Vart över en massa av patsy´s meatballs så till dom kokade jag fullkornsspagetti och en tomatsås med vitlök, rödlök, riven morot, krossade tomater, örtsalt, peppar, tacokrydda och riven parmesanost.

//Hanna

söndag 10 februari 2008

Östersunds rådhus

Det var en otroligt läcker ljus-show!!! Tio minuter lång med en massa läckra ljuseffekter och ljud. Korten vart inte bra, så jag lägger upp en filmsnutt istället. Tyvärr gör inte kvaliteten på filmen och mina skakiga händer showen rättvisa. Tuffast var när storsjödjuret knackade hål på fasaden och kom ut farande. Tyvärr fick jag inte med det på film.

Hoppas ni har haft en trevlig helg.
Godnatt
//Hanna

Rulader

Redan i fredags bestämde jag att vi skulle käka lövbitarna som vi hade i frysen. Frågade Joel vad han tyckte att vi skulle göra och han vill ha rulader med hasselbackspotatis. Så det fick det bli, rulader med en italiensk touch eftersom det vart över mozarella från gårdagens middag så snodde jag med mej den hem och i kylen hade vi en burk med soltorkade tomater. Så här gjorde jag:

Italienska rulader
lövbit
mozarellaost
inlagda soltorkade tomater
salt och peppar

Salta och peppra en skiva lövbit, lägg på en bit ost och en bit tomat, rulla ihop. Stek på medelvärme tills köttet är genomstekt.

Till detta serverades kokt potatis (vi var för lata för att göra hasselbacks) sallad och en sås som jag gjorde genom att vispa stekpannan med lite vatten, hälla i en burk lätt créme fraiche och hackade soltorkade tomater en halv tärning köttbuljong, salt och peppar. Tror dock att det hade blivit godare med milda extra, men nu hade vi inte det hemma.


Snart ska vi fara ner på stan en sväng och kolla på ljusspelet på rådhuset. Just nu pågår SkidskytteVM här i stan och tydligen kör man ett läckert ljusspel på rådhuset på kvällarna. Lägger upp lite bilder på det sedan.

Varför får jag inte välja vilket teckensnitt jag vill ha idag?

//Hanna

lördag 9 februari 2008

Patsy's Lasagna





Ja, idag är jag ju hemma hos mamma, eftersom vi båda är väldigt matintresserade hade vi bestämt oss för att testa ett nytt recept. Jag kikade på Martha Stewart för ett tag sedan och såg när dom gjorde en lasagne som såg så god ut. Jag satte mej och översatte receptet till svenska och har varit sugen på att testa det sedan dess. Men det känns inte riktigt som något jag skulle ställa mej och göra när bara Joel och jag ska äta. Mamma tyckte också att recptet lät spännande så då tog vi och gjorde Patsy's Lasagna.

Patsy´s Lasagna
1 frp lasagneplattor
Grovsalt
5 dl tomatsås
1 sats köttbullar
En bit parmesanost
Färsk basilika
3 st chorizokorvar
Mozarellaost
1 burk färsk ricottaost
1 stort ägg

Gör så här:
Koka lasagneplattorna i saltat vatten till det blir formabara. Sätt ugnen på grader. Dela en lasagneplatta på mitten toppa i sås och lägg i kanten, låt halva hänga utanför. Fortsätt hela vägen runt, lägg plattor doppade i sås i mitten så att hela botten täcks. Blanda köttbullarna tillsammans med 3/4dl parmesanost och basilika. Häll över i botten på lasagneformen. Häll över sås och täck med lasagneplattor. Skär korven i mindra bitar och blanda med 3/4dl parmesanost och häll i lasagneformen. Häll över såsoch täck med lasagneplattor. Blanda mozzarella med ¾ dl parmesanost häll över i lasagneformen, häll över sås och täck med lasagneplattor. Blanda ricottaost med ¾ dl parmesanost och ägg. Sprid i ett jämnt lager över lasagnen och toppa med sås. Täck med lasagneplattor men inte ända ut till kanten. Stryck sås på alla lasagneplattor och vik upp kanterna. Tillaga i ugnen med en form vatten i botten i ca 40-45 min.

Patsy´s meatballs
3/4 dl färskt ströbröd
1 dl mjölk
1 finhackad lök
2-3 finhackade vitlöksklyftor
500g färs
1 sort ägg
2 ägg gulor
1/3 dl finhackad persilja
1/3 dl finhackad oregano
1½ dl färsk riven parmesanost
Grovsalt och färsk svartpeppar.

Sätt ugnen på 175*. Häll mjölken i skålen med ströbröd och låt det absorbera. Stek lök och vitlök tills de har blivit genomskinliga. Blanda köttfärsen med ströbröd, lök, ägg, persilja, oregano och parmesanost. Salta och peppra. Blanda med händerna tills allt är ihop mixat. Rulla till köttbullar. Stek i stekpanna tills de har fått fin färg. Låt de bli färdig i ugnen ca 12-15 min.

Receptet är ändrat en aning, framför allt måttangivelserna. i Orginalreceptet skulle det bla vara 1 kilo choritzo och 1 kilo mozarella. Nu när jag skulle till och blogga så sökte jag på Patsy´s lasagna för att vara helt säker på att jag stavade lasagna rätt, då kom jag till en sida där dom skrev: Looking for a delicious, easy-to-make dish? Alltså!!? De här är den mest avancerade lasagnen jag någonsin har gjort...

Just nu sitter jag och väntar på att maten ska bli färdig. Jag kommer att bli otroligt besviken om det inte blir supergott!! Kika in på
Mammas blogg för bilder och betyg på det färdiga resultatet. Hon kommer också att blogga om hallonsufflén vi ska käka till efterrätt.

//Hanna

Lördag

Har precis käkat lunch och ska snart fara hem till mamma. Vi ska laga mat och kika på meoldifestivalen!! Till middag ska vi göra en lasange som jag såg på Martha Stewart för ett tag sedan. Såg otroligt gott ut med både småköttbullar och choritzo i. Så det receptet ska vi testa idag! Kika in senare för bilder och recept!

//Hanna

fredag 8 februari 2008

Fredagsmiddag.


Då var det fredag igen! Vad skönt med helg. Hemma hos oss käkade vi pitabröd med kyckling till middag i dag. Gott och snabbt.

Kyckling med pitabröd 2 port.
1 stor kycklingfilé
Krossade tomater
1 stor gul lök
2 vitlöksklyftor
majs
chilisås
sambal olek
salt, peppar
tacokrydda
chilipulver


Skiva löken och vitlöken fräs i olja. Strimla kycklingen och lägg ner tillsammans med löken. Häll på krossade tomater, chilisås och majs. Låt det puttra, smaka av med salt, peppar, tacokrydda, chilipulver och sambal olek.

Kycklingröran åt vi sedan i varma pitabröd tillsammans med gurka, paprika, sallad och en rödlök- och vitlöksröra (inte med på bilden) som Joel gjorde.


//Hanna




Frulle


Dagens frukost: fil med linfrön, psylliumfrö, all bran och blåbär. Fullkorsnbröd med skinka och paprika och en kiwi. Tidigare hade jag svårt att äta driekt efter att jag klivit upp och tog med mej ett par mackor till jobbet och käkade där. Men idag är det andra bullar, äter alltid en tallrik med fil eller gröt innan jag far på jobbet!

//Hanna

torsdag 7 februari 2008

Kvällsfika.

Fy fasen vad kul det är att träna när man märker resultat. Inte nog med att boxningspassen känns lättare och lättare trots att vi sparkar och kickar hårdare för varje gång, så har jag fått flyttat in skärpet ett snäpp också! =D Dessutom känner jag mej piggare och mår bättre överlag! Jag kan knapp förstå att jag för inte mindre än ett år sedan sa att träning inte var någt för mej, att jag kunde röra mej på andra sätt i stället.

Något av det bästa som finns är att komma hem efter träning, ducha, hoppa in i pyjamasen, krypa upp i soffan med en filt och äta kvällsfika!! Den godast mackan just nu, är wasa sport+ med mosad avokado, en massa rödlök och tzatzikikrydda!!

Sitter med min bärbara i soffan och bloggar och det är Du är vad du äter på tv:n. Alltså... det är helt otroligt hur mycket dom äter och hur lite av allt dom äter som är riktigt mat!! Den här killen käkade 25 mackor på en vecka... På en vecka!!! ...Unbelivable.

//Hanna

onsdag 6 februari 2008

Grillat

Idag grillade jag på min nya grill igen! Den fungerar riktigt bra, gjorde ordning en marinad i går av olja, pressad vitlök, soja, honung och grekiska salladskrydda och lät skivor av benfri fläskotlett ligga i den under natten. Idag grillade jag den och serverade med klyftpotatis och morötter, tzatziki och panerade auberginer. Det vart tyvärr inte lika mycket smak på köttet som jag trodde att det skulle bli efter nästan ett dygn i marinad, men med lite chiliflingsalt och peppar smakade det bra!

Panerade aubergineskivor
1 aubergine
En bit parmesanost
Ströbröd
1 ägg

Skiva auberginen i tunna skivor, strö över salt och låt stå i 30-40 min. Vispa upp ägget, torka av auberginskivorna och doppa i ägget och vänd sedan i riven parmesanost som du blandat med lite ströbröd. Stek/grilla på vardera sida ett par minuter tills auberginen känns färdig.


Fick huvudvärk i eftermiddags och den verkar inte vilja släppa,
så nu ska jag ta med mej en bok och lägga mej i badkaret.
//Hanna




tisdag 5 februari 2008

Bakad potatis

Bakad potatis!! Åh, så gott. En del säger att bakad potatis måste göras i ugnen, att det inte blir gott när man gör den i micron. Men jag gör den alltid i micron, för mej är bakad potatis snabbmat, det är nog min favorit snabbmat. 4 minuter i micron på vardera sida och medans den värms så fixar man röran. I min brukar jag ha keso med purjolök, paprika och skinka, sedan kryddar jag med grillkrydda! Mmm... super!

Idag har jag varit ledig och hunnit med massor. Var ner på stan och shoppade, både till mej själv och till en jobbarkompis som nyss fått barn och så var jag på biblioteket. Sen for jag hem till pappa och myst lite med lill-lillebroren. Såå söt! =) Efter det var jag på spinning, hem och käkade och nu ska jag kika på film med Joel.

Ha de bra!
//Hanna

måndag 4 februari 2008

Grillad korv, Suomi-style.

I helgen var alltså jag och Örjan ner till Marja-Liisa och Penti för att hämta hem en bil. Vi for ner med tåget på fredag eftermiddag och stannade tills söndag förmiddag. Det var en trevlig helg. Vi kom fram ganska sent på fredagen och en smarrig smörgåstårta stod och väntade på oss.

Lördag for vi in till Västerås och var på en massa affärer, däribland Biltema, Jula och Nisses. Köpte mej bla en bordsgrill. På lördagskvällen grillade vi finsk korv i deras öppna spis och käkade Suomi-style, dvs tillsammans med hackad lök som man blandar med ketchup, senap och bostongurka. Senap och bostongurka toppar inte riktigt min lista, så jag hoppade gurkan. Fast senap var faktiskt gott till det här!!

Helgens godaste: Lördagens middag: potatisgratäng och rulader med katrinplommon och äpple.


Helgens yraste: Marja-Liisa hade ritat en karta åt oss så att vi skulle ta oss ut till motorvägen på snabbaste vis, Örjan utsåg mej till kartläsare och jag sitter och studerar kartan när han frågar: Jaha kartläsaren, hur ser det ut!? - Joodå, det ser bra ut, vi ska rakt fram i rondellen här, säger och jag kikar upp på Örjan som ser brydd ut. Sedan tittar jag fram på vägen och inser att vi är på en raktsträcka och det inte finns en rondell så långt ögat når.

Jag fick med mej en förpackning av den goda finska korven och när jag kom hem i går kväll var jag bara tvungen att inviga bordsgrillen. Sedan bjöd jag Joel på korv på finskt vis. Inte helt otippat (lökälskare som han är) tyckte han att det var supergott.

//Hanna